Σε αναμονή στήριξης ο Τύπος που καταρρέει…

Της Αγγέλας Νταρζάνου από την avgi.gr

Σε αναμονή της εξειδίκευσης των ευεργετικών διατάξεων του προγράμματος ενίσχυσης * Μείωση πωλήσεων, μείωση διαφήμισης, προβλήματα και με τα σημεία πώλησης.

Απανωτά χτυπήματα δέχεται ο Τύπος μετά την επιδρομή του κορωνοϊού. Εκπέμπει SOS προς την κυβέρνηση και την καλεί να παρέμβει, διευκολύνοντας τη διανομή, αλλά και στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ήδη καταγράφεται ραγδαία μείωση της διαφημιστικής απορρόφησης, που στερεί από τις εφημερίδες ένα σημαντικό έσοδο, το οποίο μπορεί να φτάνει και το 50% του συνολικού εσόδου.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις μειώνονται ραγδαία, στερώντας επιπλέον έσοδα, καθώς οι αναγνώστες παραμένουν στα σπίτια τους, υπακούοντας στις εντολές των υγειονομικών αρχών. Επιπλοκές διαπιστώνονται και με τα σημεία πώλησης, καθώς περιπτεράδες και ψιλικατζήδες κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία, είτε λόγω μειωμένης πελατείας είτε λόγω φόβου απέναντι στην πανδημία. Το πρακτορείο διανομής Άργος έχει καταγράψει 150 κλειστά σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.

Μπροστά στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, η Ένωση Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) ζητάει από την κυβέρνηση να λάβει σειρά μέτρων, ώστε να η πανδημία να μην αποτελέσει χαριστική βολή για τις εφημερίδες: (α)πώληση εφημερίδων στα σούπερ μάρκετ, καθώς παραμένουν ανοιχτά – μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος (β) αναστολή του ΦΠΑ επί των πωλήσεων, (γ)άμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς τους εργαζόμενους, χωρίς καμία προϋπόθεση και περιορισμό.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις Τύπου ελπίζουν σε δύο διαφορετικά προγράμματα:

* Να επωφεληθούν είτε άμεσα, είτε οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και προσωπικό, από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν κάθετη πτώση του τζίρου τους, παρότι σε λειτουργία. Οι εκδότες -αλλά και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ- βρίσκονται σε αναμονή της εξειδίκευσης των πακέτων ευεργετικών διατάξεων, των υπουργικών αποφάσεων και ΠΝΠ που αναμένονται στο επόμενο διάστημα για τη στήριξη της οικονομίας

* Να προχωρήσει -όπως δείχνει να προχωρά- το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο διαχειρίζεται ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, από κοινού με τον Χρ. Σταϊκούρα. Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων Τύπου, περί τα 6 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και επανέρχεται υπό νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής που θα αποφασίσει πού και πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση. Από πλευράς ΕΣΗΕΑ έχει ανακοινωθεί ο ορισμός της δημοσιογράφου Κατερίνας Δασκαλάκη, ενώ αναμένεται το πρόσωπο εκ μέρους των εκδοτών και η τοποθέτηση ατόμων εγνωσμένου κύρους, όπως προβλέπεται. Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται η επεξεργασία των υπουργικών αποφάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος ενίσχυσης, με την εντολή να προχωρήσουν άμεσα.

ΑΓΓ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *