Εργαζόμενοι σε περιφερειακές εφημερίδες ζητούν μέτρα για εργαζόμενους στον Τύπο και όχι μόνο για τους εκδότες τους!

Η καταβολή των ανεξόφλητων μισθών να αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των εφημερίδων

Μαθαίνουμε πως αυτές τις ημέρες προχωρά το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης των πανελλαδικών και περιφερειακών εφημερίδων με τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής από τις αρμόδιες συνδικαλιστικές ενώσεις εκδοτών και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι η ενίσχυση να δοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάρουν μια ανάσα οι εφημερίδες που έχουν κλονιστεί όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της πολυετούς κρίσης άλλα και των έκτακτων δραματικών συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι επιχειρήσεις του Τύπου θα λάβουν το ποσό αυτό, ύστερα από απόφαση επιτροπής, εφόσον τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας, δεν θα έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών και απολύσεις. Επίσης η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των φύλλων που κυκλοφορεί κάθε εφημερίδα, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων. 

Ωστόσο στα μέτρα αυτά που θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν δίνεται προτεραιότητα στους εργαζόμενους που δεν ανήκουν στον κλάδο το δημοσιογραφικό – εκδοτικό. Οι διανομείς, οι υπάλληλοι γραφείου, το τεχνικό προσωπικό, οι τυπογράφοι, έχουν πληγεί και αυτοί με τη σειρά τους ανεπανόρθωτα έχοντας στηρίξει τις περιφερειακές εφημερίδες όλα αυτά τα χρόνια με προσωπικό και οικονομικό κόστος. Έχουν δεχθεί μεγάλες μειώσεις, καθυστερήσεις μισθών, και αυτοί είναι οι πραγματικοί ‘ήρωες’ στην κυριολεξία. Χωρίς την καθοριστική τους συμβολή οι περιφερειακές εφημερίδες δεν θα υπήρχαν για να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες. 

Σε μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων αυτών, δεν έχει καταβληθεί ο μισθός για πάνω από δύο μήνες, και πολύ πιθανά και περισσότερους. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν κάποιο σωματείο για να ακουστούν, και μια μεγάλη πλειοψηφία δεν προβαίνει σε καταγγελίες στα κατά τόπους σώματα επιθεώρησης εργασίας υπό το φόβο της απόλυσης, και γιατί στις κλειστές τοπικές κοινωνίες μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ‘κλείσιμο της πόρτας’ σε επόμενες δουλειές.  

Εμείς οι εργαζόμενοι των περιφερειακών εφημερίδων ζητάμε από τον κ. Πέτσα και από το αρμόδιο υπουργείο στο οποίο έχουμε επισυνάψει την επιστολή να προχωρήσει σε μέτρα που θα ‘ανακουφίσουν’ και την μερίδα αυτών των εργαζομένων. 

Να χρηματοδοτηθούν οι περιφερειακές εφημερίδες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πρέπει ωστόσο να τηρηθεί απαραίτητα μια προϋπόθεση. Η καταβολή των καθυστερούμενων μισθών. Να αποτελέσει υποχρεωτικό κριτήριο για την ένταξη των εφημερίδων στο πρόγραμμα ενίσχυσης. Οι ανεξόφλητες οφειλές προηγούμενων μηνών να δοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων που πλήττονται και βρίσκονται μονίμως σε καθεστώς ανασφάλειας, ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι μπορούν να διασταυρωθούν ηλεκτρονικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, αφού οι μισθοί τους καταβάλλονται εδώ και χρόνια υποχρεωτικά στους λογαριασμούς τους, ή από το σώμα επιθεώρησης εργασίας αυτεπάγγελτα. 

Ζητάμε από τον κ. Πέτσα, το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τη γνωμοδοτική επιτροπή να προβεί σ΄ αυτή την κίνηση, έστω και την τελευταία στιγμή για να διορθωθούν έτσι τυχόν αδικίες και τα μέτρα στήριξης να έχουν αντίκρισμα και σ΄ αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Η παρούσα επιστολή δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, αποτελεί πρόταση και θα σταλεί στις αρμόδιες ενώσεις περιφερειακών εφημερίδων. Θερμή παράκληση να δημοσιευτεί η επιστολή εις το ακέραιο, γιατί μόνο ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *