Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάνζ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα, Σάββατο, συλλογικότητες και φορείς, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ από τις αρχές της Μ. Βρετανίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, μπροστά στη βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί μπροστά στην ΕΣΗΕΑ. Στις 24 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο του Λονδίνου θα ανοίξει την πρώτη φάση της ακρόασης για την έκδοση του Assange, ενώ σε δεύτερη φάση μια δεύτερη δίκη είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters . Η συνθήκη έκδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέπει την έκδοση για τα «πολιτικά» εγκλήματα.

«Η έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ για να δικαστεί για ττις αποκαλύψεις των WikiLeaks θα είναι πλήγμα για την Πρώτη Τροποποίηση δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αρνηθεί αυτό το αίτημα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Robert Mahoney της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας των δημοσιογράφων (CPJ) στη Νέα Υόρκη. Εάν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Assange αντιμετωπίζει μέχρι 175 χρόνια φυλάκισης, 10 έτη για κάθε μία από τις 17 κατηγορίες που κατατίθενται στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας , και πέντε ετών για απάτη υπολογιστή και κατάχρησης πράξη παραβίασης, σύμφωνα με την Barry Pollack, έναν εκ των δικηγόρων του Assange.

Οι φορείς καλούν για όσο μεγαλύτερη δυνατή παρουσία με στόχο την υπεράσπιση του δικαίου, της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου. Γιατί η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η έκδοση του Ασάνζ στις ΉΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, θα έχει ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που υπερβαίνει κατά πολύ την ατομική του υπόθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *