Η εθελούσια έξοδος στην ΕΡΤ “τελειώνει” τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Στον πολιτικό προκρούστη πάλι η ΕΡΤ

Το editorial του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου

Γράφει η Ματίνα Παπαχριστούδη

Στις ειδήσεις των media και αυτό τον μήνα σαφώς κυριαρχούν οι εξελίξεις της αγοράς, όπως η απόκτηση του συνόλου της περιουσίας του Mega στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος επίσης πρόσφατα απέκτησε και τη Forthnet, η επάνοδος του Mega το επόμενο διάστημα και τα πρόσωπα με τα οποία θα στελεχωθεί αλλά και η ψηφιακή καθυστέρηση της ψηφιακής μετάβασης σε T-2. Για την κυβέρνηση ωστόσο και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, το κυρίαρχο στα media είναι για μια ακόμη φορά η «ανάγκη» αλλαγής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ. Και για να στηριχτεί η στόχευση των επικείμενων αλλαγών προβάρεται για μια ακόμη φορά το επιχείρημα της «χρηματοδότησης» της ΕΡΤ από το κράτος. Επιχείρημα που όλοι πλέον γνωρίζουν πως είναι ψευδές, αφού την ΕΡΤ χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο πολίτης μέσω του ανταποδοτικού τέλους των 36 ευρώ ετησίως. Όπως επίσης είναι γνωστό πως το ανταποδοτικό τέλος είναι αυτό που «χρηματοδοτεί» το ελληνικό κράτος με τη μνημονιακή υποχρέωση απόδοσης στον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικού ποσού των εσόδων.

Για το 2018 το υποχρεωτικό μέρισμα ανήλθε σε 15,6 εκατ. ευρώ. Για το 2019, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια, προβλέπονται ζημιές ύψους 44 εκατ. ευρώ. Τόσο είναι το «κόστος» του λουκέτου της 2ετίας 2013-2015, μετά τον υπολογισμό των συμψηφισμών στο προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης από την αναβίωση της εταιρείας τον Ιούνιο του 2015. 

Τα οικονομικά δεν είναι ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, έστω και αν αυτά χρησιμοποιούνται πάντα για να προχωρήσουν οι προαποφασισμένες αλλαγές. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η νέα διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά στο σχέδιο για την εθελούσια έξοδο προσωπικού, μια λύση που θα αφήσει την κρατική τηλεόραση ουσιαστικά κενή. Στο ραδιομέγαρο έχει δημιουργηθεί ήδη Ειδική Επιτροπή με στόχο να μελετήσει την εθελούσια έξοδο ενώ έχει ανατεθεί στην εταιρεία HAY GROUP άλλη μελέτη για την οργάνωση και στελέχωση του προσωπικού. Υπάρχει και η μελέτη του επιχειρησιακού σχεδίου της Grand Thortnon που επίσης κάνει αναφορές στο προσωπικό της εταιρείας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Η ΕΡΤ απασχολεί αυτή τη στιγμή 2.180 άτομα για το σύνολο της δραστηριότητας της σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και Μουσικά Σύνολα. Από αυτούς οι 816 εργαζόμενοι είναι ηλικίας 42 ως 50 ετών, οι 447 μεταξύ 51-55, οι 447 μεταξύ 56-60, οι 210 πάνω από 60 ετών και οι 173 ηλικίας 30 ως 40 ετών. Στη γενική διεύθυνση ενημέρωσης απασχολούνται 564 εργαζόμ,ενοι, στη γενική διεύθυνση Τηλεόρασης 115, στη Ραδιοφωνία 647, στα Νέα Μέσα 75, στις τεχνικές υπηρεσίες 173, στη γενική διεύθυνση οικονομικών 149, στις υπηρεσίες του διευθύνοντος συμβούλου 98 και στην ΕΡΤ 3 320 άτομα. Από το σύνολο του προσωπικού οι 1500 εργάζονται στην Αθήνα, 251 στους περιφεριακούς σταθμούς, 319 στη Θεσσαλονίη, 51 στα κέντρα εκπομπής και 15 στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος της εθελούσιας εξόδου είναι να μειωθεί το προσωπικό κατά τουλάχιστον 30%, πρακτικά θα εξέλθουν εργαζόμενοι άνω των 55 ετών. Το σχέδιο θα συμπληρωθεί με την προώθηση του νέου οργανογράμματος το οποίο-σύμφωνα με πληροφορίες μας- μειώνει τις γενικές διευθύνσεις από έξι σε τέσσερις και ενοποιεί τα Νέα Μέσα με τη γενική διεύθυνση τηλεόρασης. 

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν και νυν στελέχη της ΕΡΤ είναι οι περισσότεροι ανήκουν στις τεχνικές ειδικότητες. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί η ΕΡΤ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει πλέον με δικό της προσωπικό, όλη σχεδόν η λειτουργία της ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο και όχι μόνο στο πρόγραμμα, θα πρέπει να δίνεται σε εξωτερικές ιδιωτικές εταιρείες. 

Η νέα διοίκηση υποστηρίζει πως θέλει να ρίξει βάρος στο τηλεοπτικό πρόγραμμα και ειδικότερα στη μυθοπλασία και την ελληνική παραγωγή. Θα ήταν ευχής έργο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αν και μέχρι σήμερα το μόνο για το οποίο έχει διακριθεί η ΕΡΤ είναι η επαναστελέχωση του ειδησεογραφικού τομέα με ανθρώπους που ταυτίζονται με την κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *