«Δολοφονία» της δημοσιογραφίας, δολοφονίες δημοσιογράφων

Της Μ. Παπαχριστούδη στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

«Δολοφονία» της δημοσιογραφίας, δολοφονίες δημοσιογράφων

Στη Μάλτα, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια που ερευνούσε σκάνδαλα των Panama Papers, απειλείται πολιτική κρίση. Οι συλλήψεις του πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού της Μάλτας Κίθ Σέμπρι και του μεγαλοεπιχειρηματία Γιόργκεν Φένετς, καθώς και οι παραιτήσεις τριών τουλάχιστον υπουργών, έχουν ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση. Νέα αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters έφερε στο φως το συμβόλαιο θανάτου ύψους 150.000 ευρώ που είχε δοθεί για τη δολοφονία της δημοσιογράφου — της οποίας το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στην ενέργεια, έδειξε ως εγκέφαλο της μαφιόζικης δολοφονίας, τον πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού…

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια είναι μία από τους 19 δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν στις χώρες της ΕΕ την περίοδο 2014-2018. Την ίδια περίοδο, στις χώρες της αναπτυγμένης δυτικής Ευρώπης, καταγράφηκαν 445 σωματικές επιθέσεις — 83 στην Ιταλία, 38 στην Ισπανία, 36 στη Γαλλία, 35 στη Γερμανία, ενώ έγιναν 437 συλλήψεις δημοσιογράφων.

Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και 15 συλλήψεις στην Ελλάδα. Το 2019 καταγράφεται νέα επιδείνωση, αφού μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 έχουν καταγραφεί 4.940 καταγγελίες για λογοκρισία δημοσιογράφων και περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης — στοιχεία του Mapping Media Freedom.

Η παραπάνω εικόνα επεβεβαιώνει πως οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία των ΜΜΕ που έχουν ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα διεθνών πολυεθνικών, οδηγούν σε παραβίαση της ελευθεροτυπίας, λογοκρισία και κυριαρχία της παραπληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη. Ο έλεγχος γίνεται ασφυκτικότερος καθώς εκτός από την «αγορά» που ρυθμίζει τη δομή και λειτουργία των ΜΜΕ, τα Μέσα ελέγχονται και από την πολιτική εξουσία η οποία είναι διασυνδεδεμένη με τις πολυεθνικές εταιρείες. 

Για τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία η ταυτότητα της ερευνητικής, ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έχει παραδοθεί στα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα. Οι δημοσιογράφοι πλέον κινδυνεύουν ακόμη και εξαιτίας της απλής διατύπωσης άποψης με σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα, στις προσωπικές τους σελίδες. Γι’ αυτό και ο πρόσφατα διορισθείς από τη ΝΔ Απ. Δοξιάδης ζήτησε με δημόσια ανοιχτή επιστολή του στα Νέα την απόλυση του δημοσιογράφου Δ. Μανιάτη, επειδή τόλμησε να σχολιάσει αρνητικά άλλο κυβερνητικό στέλεχος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *