«Μακελειό» στην ηλεκτρονική (παρα)πληροφόρηση

Της Μ. Παπαχριστούδη στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Στην τηλεοπτική ενημέρωση κυριαρχεί ανοιχτά πια η ξετσιπωσιά, η προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης, ο μισανθρωπισμός, η επιβράβευση της ηλιθιότητας και της βλακείας. Η ευθύνη των στελεχών της τηλεόρασης είναι πλέον τεράστια και δεν δικαιολογείται με την επίκληση της εξυπηρέτησης των πολύ στενών οικονομικών-επιχειρηματικών ή πολιτικών συμφερόντων των αφεντικών τους. Το ίδιο και των συνδικαλιστών στις περίφημες ενώσεις συντακτών που εδώ και χρόνια έχουν βγάλει τον… σκασμό στον πλήρη ευτελισμό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης και συμπεριφέρονται ως στρουθοκάμηλοι. Απολαύστε, μόνο από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες: Τηλεοπτική περσόνα μιλά με απόλυτα εξευτελιστικό τρόπο για τις γυναίκες πρόσφυγες που «μπαίνουν στα καράβια έγκυες»,

κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ οι Ελληνίδες. Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 συγκρίνει τους πρόσφυγες με την κακοκαιρία και μας πληροφορεί ότι βρισκόμαστε μεταξύ «δύο πυρών». Έτερος γνωστός παρουσιαστής χασκογελά ξεδιάντροπα, δείχνοντας και ξαναδείχνοντας βίντεο στην «είδηση» για φοιτητή ο οποίος εκσπερμάτωσε στην πλάτη συμφοιτήτριας του σε βιβλιοθήκη. Ένα ολόκληρο «μακελειό» αποκρουστικής αλαζονείας και αμετροέπειας που αποκτά περισσότερο χώρο και χρόνο στην ελεύθερη τηλεόραση.

«Για ποια εγκλήματα μεταναστών λέτε;», ρώτησε δημοσιογράφος πρωινής ζώνης κάτοικο πόλης η οποία προβλήθηκε εκτενώς και μονομερώς στην εκπομπή του εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης εναντίον προσφύγων. «Αυτά που δείχνετε στην τηλεόραση», ήταν η απάντηση.

Μια απάντηση που μέσα στην άγνοια του δύστυχου κατασκευασμένου ρατσιστή, φωτίζει τον ρόλο των Μέσων και των ανθρώπων τους στη διάδοση του μίσους απέναντι σε καθετί διαφορετικό.

Τις τελευταίες μέρες η τηλεόραση αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν από ρεπορτάζ μίσους ενάντια στους πρόσφυγες, οι εκδηλώσεις ομάδων με λίγους ρατσιστές και φασίστες στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας υπερπροβλήθηκαν χωρίς την αντίθετη άποψη κατασκευάζοντας έτσι την εικόνα πως όλη η χώρα είναι ενάντια στους πρόσφυγες. Η επιλογή αυτής της υπερβολής γίνεται πλέον επικίνδυνη γιατί διαμορφώνει κλίμα, δίνει τον κυρίαρχο τόνο και χειραγωγεί σε μια μόνο κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *