Ενόχληση κυβέρνησης για τον έλεγχο των fake news στο face book

fact checkΞαφνικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος με ανακοίνωσή του στις 2 Μαϊου δηλώνει την έκπληξη και ενόχληση του γιατί το face book, αυτός ο “παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός”, όπως σημειώνει (παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση), έχει αναθέσει τον έλεγχο των “ψευδών ειδήσεων” στην ιστοσελίδα ellinika hoaxes. Κατά τη γνώμη του υφυπουργού, η εν λόγω ιστοσελίδα δεν έχει τα εχέγγυα ελέγχου των λεγόμενων fake news, για τα οποία η κυβέρνηση από πέρυσι απεργάζεται διάφορα σχέδια ελέγχου τους. Δεν πρόλαβε, τους πρόλαβαν! Η ενόχληση του υφυπουργού προκάλεσε έκπληξη και το θέμα έγινε αίφνης “σημαία” σε πολλά ΜΜΕ. Και είναι απόλυτα κατανοητή. Όποιος έχει τον έλεγχο του δημοσιεύσιμου περιεχομένου στο face book, αναγάγεται σε κριτή της πληροφόρησης χωρίς κανέναν έλεγχο! Αυτό που ίσως ξεδιαλύνει το μυστήριο της ενόχλησης είναι πως πρόσφατα, στο νόμο ν. 4604/2019, στο άρθρο 105 ορίζεται η δημιουργία Ειδικής Επιτροπής ενάντια στα fake news στο Διαδίκτυο ενόψει των εκλογών! Ο ίδιος ο υφυπουργός σε συνέντευξη του σήμερα στον Νίκο Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο του Real fm, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα το ψάξει, θα το ερευνήσει, για το πως κατέληξε το face book σε αυτή την επιλογή!

Είπε κι άλλα για την ιστοσελίδα, αφήνοντας αιχμές και για την συνεργασία της με την Athens voice, ότι έχει μόνο έναν δημοσιογράφο, ότι δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία της στο Μητρώο on line media του υπουργείου, ότι δεν έχει επάρκεια και φερεγγυότητα για να αναλάβει αυτόν το ρόλο.

Η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό ήδη από πέρυσι, προσπαθεί να παρέμβει στο διαδίκτυο ενάντια στις “ψευδείς ειδήσεις”. Πέρυσι μάλιστα είχε προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού στον οποίο θα μετείχε και η ΕΣΗΕΑ. Η πρόταση δεν προχώρησε, άγνωστο για ποιό λόγο, και φέτος στο νόμο για την έκφυλη βία, όπως έγραψαν οι Τυπολογίες πρόσσφατα, συγκροτείται “το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο, ως ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού για «θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου και των λοιπών ΤΠΕ. Το συντονιστικό κέντρο θα ελέγχει μέσα από δύο επιτροπές, το Δίκτυο Διαχείρισης Περιστατικών Ασφάλειας και την Επιτροπή Ορθής Χρήσης του Διαδικτύου, οτιδήποτε διαδίδεται μέσω του Internet, παραβιάζει την ασφάλεια ή αποτελεί ψευδείς ειδήσεις”.

Η επιτροπή ορθής χρήσης διαδικτύου είναι αυτή που προορίζεται να ελέγχει το περιεχόμενο του Διαδικτύου προεκλογικά και να ανακοινώνει τι είναι “ψευδές” και το όχι. Πριν ωστόσο προλάβει η κυβέρνηση να συγκροτήσει με υπηρεσιακά στελέχη την εν λόγω επιτροπή, το face book ανακοίνωσε τη συμφωνία με τα ellinika hoaxes προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις και όχι μόνο στην κυβέρνηση. Στην ιστοσελίδα μαθαίνουμε πως πρόκειται για Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία που δεν δέχεται διαφημίσεις.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Λευτέρη Κρέτσου που άνοιξε τον έντονο διάλογο και στα ΜΜΕ:

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρίας Facebook με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ellinika Hoaxes προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα fake news αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αντιμετώπισή τους, επομένως, αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπως έχει διατυπώσει δημοσίως και ο ιδρυτής της Facebook, MarkZuckerberg. Ο ίδιος είχε προσφάτως ζητήσει και τη συνδρομή των εθνικών και υπερεθνικών ρυθμιστικών αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος μετά και τη σφαγή της Νέας Ζηλανδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press».

2 comments for “Ενόχληση κυβέρνησης για τον έλεγχο των fake news στο face book

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *