Η ΕΕΤΤ προειδοποιεί για τη μετακίνηση της TV στις συχνότητες

Τ5G-TVην πρώτη-τεχνική- ανακοίνωση έκανε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τις επερχόμενες χορηγήσεις του φάσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη του 5G και του Διαδικτύου Πραγμάτων. Πρώτη προτεραιότητα, όπως προκύπτει και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η χορήγηση του φάσματος των 700ΜΗz, των συχνοτήτων δηλαδή στα UHF, στις οποίες εκπέμπει σήμερα η ελεύθερη τηλεόραση μέσω Digea και ΕΡΤ ψηφιακά.

Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο είχε σταλεί ο «Οδικός χάρτης» των ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν από την Ελλάδα, ώστε τον Δεκέμβριο του 2020 να δοθεί το φάσμα των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες, μέχρι σήμερα δεν προχώρησε τίποτε.

Το σημαντικό είναι πως η τηλεόραση θα πρέπει να μετακινηθεί κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF, όπως και οι επικοινωνίες του στρατού. Αν συμβεί αυτό οι συχνότητες δεν επαρκούν για την εκπομπή όλων των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται σήμερα στη Digea και στην ΕΡΤ. Πρακτικά θα πρέπει οι δυο πάροχοι δικτύου να προχωρήσουν σε νέα μορφή ψηφιακής κωδικοποίησης και νέους ψηφιακούς πομπούς, ώστε με λιγότερες συχνότητες να περιλαμβάνονται περισσότερα τηλεοπτικά σήματα. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την υποχρέωση μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2. Γεγονός που σημαίνει για τους πολίτες νέους αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοπτικές συσκευές!

Η ΕΕΤΤ με την ανακοίνωση της σημειώνει πως τα κυριότερα ζητήματα που εντοπίζονται είναι στις διαδικασίες απελευθέρωσης της ζώνης των 700MHz από άλλες χρήσεις, στην προστασία των γειτονικών φασματικά εφαρμογών, όπως η επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή κάτω από τα 694MHz, στην ολοκλήρωση του συντονισμού με τις όμορες χώρες. Θυμίζει επίσης τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να απελευθερωθεί το τηλεοπτικό φάσμα και να δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020 στις τηλεπικοινωνίες.

Τα βήματα είναι: Η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, η τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η εκπόνηση χρονοδιαγράμματος και ενδιάμεσων μεταβατικών πλάνων για τη μετακίνηση του τηλεοπτικού σήματος στις νέες συχνότητες, η τροποποίηση των δικαιωμάτων χρήσης της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής σε ΕΡΤ και Digea, καθώς και η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του φάσματος των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες.

Από το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *