Σε αναβρασμό τα μίντια, χωρίς δικαιώματα οι εργαζόμενοι

Στη στήλη Πισω απο τις καμερες στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Σε αναβρασμό τα μίντια, χωρίς δικαιώματα οι εργαζόμενοι

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

 Σοβαρές εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης κυοφορούνται για τις αρχές του 2019. Στην κορυφή βρίσκεται ο χώρος της ιδιωτικής τηλεόρασης, ελεύθερης και συνδρομητικής, ενώ και στο χώρο του Τύπου αναμένουμε αλλαγές και ανακατατάξεις. Στην τηλεόραση, τα ηνία των αλλαγών κρατά ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που υλοποιεί το σχέδιο ενοποίησης των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει η ενοποίηση των ειδήσεων των δυο καναλιών, σε επίπεδο μηχανισμών και προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι απομακρύνθηκε ο διευθυντής ειδήσεων του Alpha, ο οποίος διοικούσε εν λευκώ το κανάλι υπό την ιδιοκτησία Κοντομηνά.

Το στέλεχος βρήκε αμέσως στέγη, στον ΣΚΑΙ του Αλαφούζου – και πριν κάτσει στην ακριβοπληρωμένη καρέκλα του διευθυντή ειδήσεων, ανακοινώθηκαν 12 απολύσεις δημοσιογράφων!

Ο «ενημερωτικός» ΣΚΑΙ προχωρά σε αλλαγή του φθηνού εργατικού δημοσιογραφικού δυναμικού του, τη στιγμή που το σχέδιο για τη λειτουργία από τις αρχές του χρόνου ενός δεύτερου τηλεοπτικού καναλιού, μόνο με ειδήσεις και ενημέρωση, έχει παγώσει… Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται περικοπές και στον όμιλο ΑΝΤ1 παρά τις ηχηρές «επενδύσεις» του Κυριακού στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο όμιλος ανακοίνωσε πως πούλησε τα ΜΜΕ του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, εξασφαλίζοντας 180 εκατ. ευρώ! Παρά τα έσοδα στον όμιλο, οι περικοπές δεν σταμάτησαν. Παράλληλα, ο ΑΝΤ1 μετέχει στην κούρσα εξαγοράς της συνδρομητικής Forthnet(Nova), αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως ο υψηλός δανεισμός του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Στον Τύπο, από την άλλη, οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με τις επερχόμενες εκλογές και οι εκδότες απαιτούν να δοθούν άμεσα κίνητρα και ενισχύσεις για τις εφημερίδες. Οι κυκλοφορίες των εντύπων είναι απογοητευτικές, με κύρια ευθύνη των ίδιων των εκδοτών, οι οποίοι δείχνουν να νοιάζονται μόνο για την πρόσδεση τους ως προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η μείωση μισθών στο ύψος των 430 ως 600 ευρώ για τους περισσότερους δημοσιογράφους οδήγησε σταδιακά και στήν πλήρη δημοσιογραφική απαξίωση των εφημερίδων.

Οι επερχόμενες εκλογές φαντάζουν ως ευκαιρία για τους εκδότες για να πάρουν παράταση ζωής.

 

 

1 comment for “Σε αναβρασμό τα μίντια, χωρίς δικαιώματα οι εργαζόμενοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *