Με νόμο του 2014 η ενοποίηση Alpha-Star σε προσωπικό!

αλφα-σταρΑπό τη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Της Μ. Παπαχριστούδη

Η έντονη ανησυχία που εκφράζουν οι εργαζόμενοι σε Alpha και Star, κυρίως οι τεχνικοί γιατί οι δημοσιογράφοι φέρονται να νοιάζονται περισσότερο για τους ιδιοκτήτες και τα κέρδη τους παρά για τα δικά τους συμφέροντα, στην ιδιότυπη «συγχώνευση» μεταξύ των δυο καναλιών και την εξαγορά του 50% του Alphaαπό τον όμιλο Βαρδινογιάννη, αποδεικνύεται απόλυτα δικαιολογημένη.  Νομικοί και συνδικαλιστές έχουν βρεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει τους ιδιοκτήτες να συμπράτουν σε όλα τα επίπεδα- και στην ανταλλαγή προσωπικού! Το «μυστικό» που δεν θέλει να ξέρει η ΕΣΗΕΑ είναι μια διάταξη περί ιδιοκτησίας ΜΜΕ που είχε καταθέσει η Σοφία Βούλτεψη στο νόμο 4279 τον Αύγουστο του 2014 και αφορούσε στην Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς για το ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Σε αυτό το νόμο είχε περάσει σειρά διατάξεων για τη σαμαρική ΝΕΡΙΤ και τη διαφήμιση. Εντάχθηκε όμως διάταξη για «Ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», άρθρο 6. Στην παράγραφο 1 αναφέρεται πως «Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών Μέσων (ενημερωτικών ή μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων…».

Παρακάτω γίνεται προσθήκη στο άρθρο 5 του ν. 3592/2007 της παραγράφου 16 στην οποία σημειώνεται επί λέξη: «Η οργάνωση και λειτουργία, καθώς και ο επιτρεπόμενος έλεγχος, περισσοτέρων της μίας επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης ή/και ηλεκτρονικών ενημερωτικών ή μη μέσων, μπορούν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ομίλου Μέσων μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων»  και οι «τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί που βρίσκονται κάτω από κοινό έλεγχο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους, όπως διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις, να προωθούν στο κοινό τα προγράμματα, τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες υπηρεσιών και δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου τους,  να χρησιμοποιούν κοινές πηγές περιεχομένου, όπως ιδίως αρχείο οπτικοακουστικών παραγωγών, να προβαίνουν σε συμπαραγωγές και να συνάπτουν κοινές συμφωνίες για την παραγωγή ή χρήση περιεχομένου».

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν το κατήργησαν πονηρά οι επόμενοι νόμοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι τα δυο κανάλια είναι θεσμικά «ελεύθερα» να εφαρμόσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο!

2 comments for “Με νόμο του 2014 η ενοποίηση Alpha-Star σε προσωπικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *