Αχρείαστοι (και άχρηστοι) πια οι δημοσιογράφοι για τους ολιγάρχες

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Έτσι ξαφνικά την περασμένη Τρίτη η ενημέρωση στα τηλεοπτικά κανάλια σίγησε. Έγινε μια 24ωρη απεργία ως απάντηση στον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιφύλαξε η κυβέρνηση στις σύμμαχες συνδικαλιστικές ενώσεις στα ΜΜΕ, κυρίως στο δημοσιογραφικό κλάδο. Φανταστείτε πως μαζί, συνδικαλιστικές ηγεσίες και επιτελεία Μαξίμου κανόνιζαν έως πρόσφατα, τις συναντήσεις της ΔΕΘ με την ατζέντα των media. Είχαν στα χέρια τους ένα σχέδιο νόμου και συζητούσαν στα σοβαρά για την εποπτεία του έντυπου Τύπου από τις υπηρεσίες Μαξίμου και τη δημιουργία μιας επιτροπής λογοκρισίας με επίφαση την τήρηση της δεοντολογίας, για τον έντυπο Τύπο. Η στήλη έγραψε για το σχέδιο αυτό στις 20 Ιουλίου, από τότε οι συνδικαλιστές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν ψέλλισαν οτιδήποτε, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Ξαφνικά είδαν στο διαδίκτυο πως θεσμοθετείται η μείωση του προσωπικού στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 40%! Μια απαίτηση της ένωσης ιδιοκτητών (ΕΙΤΗΣΣΕ) από το 2020 που τότε ικανοποιήθηκε κατά ελάχιστο μέρος, με τη θεσμοθέτηση μείωσης προσωπικού κατά 15%. Οι αλλαγές στην ανάπτυξη των ολιγαρχικών ομίλων στην τηλεόραση με τη μετατόπιση της παραγωγής σε θυγατρικές αυτόνομες εταιρείες περιεχομένου, τις εξαγορές-συγχωνεύσεις-συνεργασίες με εταιρείες τηλεπικοινωνιών, απαιτεί μικρό αριθμό εργαζομένων με σταθερή εργασιακή σχέση. Το είχε εξηγήσει ξεκάθαρα ο πρόεδρος των ιδιοκτητών στη Βουλή. Ένα κανάλι έχει ανάγκη 250 εργαζόμενους, οι άλλοι αλλάζονται ή αντικαθίστανται στις εταιρείες παραγωγής με 6μηνες συμβάσεις εργασίας. Οι σταθερές εργασιακές σχέσεις αποτελούν βαρίδι, ειδικά στην ενημέρωση οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει παντελώς αχρείαστοι. Η τηλεοπτική ενημέρωση παρέχεται με το έτοιμο διαμορφωμένο προπαγανδιστικό υλικό των κυβερνητικών μηχανισμών -πληροφόρησης και επικοινωνίας. Μόνο τους απευθείας κωδικούς των non paper του Μαξίμου δεν έδωσαν στα τηλεοπτικά στελέχη.

Έτσι για να ξεπεραστεί η υποχρέωση των 340 εργαζομένων που προέβλεπε ο τηλεοπτικός νόμος (με την αλλαγή του νόμου Παππά από τη Ν.Δ το 2021), οι ιδιοκτήτες της ΤV ξανάγραψαν και έδωσαν τη συγκεκριμένη διάταξη. Το 40% θα συνυπολογίζεται από θυγατρικές ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής. Όταν θα χρειάζονται τα κανάλια εργαζόμενους π.χ για το Μουντιάλ ή τις εκπομπές περιγραφής των ριάλιτυ παιχνιδιών, θα χρησιμοποιούν τους “εξαμηνίτες” συμβασιούχους στις εταιρείες των Κοκλώνη ή Ατζούν.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που υπογράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου και συζητούσαν ήδη από τον περασμένο Ιούλιο οι εκδοτικές και συνδικαλιστικές ενώσεις δημοσιογράφων, επιχειρούν την ολοκλήρωση του μοντέλου καθυπόταξης και ολοκληρωτικού ελέγχου και στον έντυπο Τύπο. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η κυβερνητική εποπτεία στον έντυπο Τύπο με πρόσχημα τη διανομή της κρατικής διαφήμισης.

Φυσικά δεν κατατίθενται κριτήρια διανομής της κρατικής διαφήμισης που πλέον φθάνει τα 100 εκατ. ετησίως. Αντιθέτως καθιερώνεται η διασύνδεση της κάθε είδους οικονομικής ενίσχυσης τους κράτους και η κρατική δαπάνη επικοινωνίας με την εποπτεία από την κυβέρνηση. Όλες πλέον οι εφημερίδες υποχρεούνται να εγγραφούν σε νέα Μητρώα εποπτείας στη γενική γραμματεία που υπάγεται στο Μαξίμου, προβλέπονται έλεγχοι στις εκδοτικές εταιρείες και διασύνδεση με ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς.

Δημιουργείται Επιτροπή λογοκρισίας (τήρηση της δεοντολογίας την ονομάζουν) που διορίζεται από τον υπουργό και στην οποία μετέχουν 3 εκπρόσωποι εκδοτικών ενώσεων, δυο από ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ, δυο Πανεπιστημιακοί, ένα μέλος του ΕΣΡ και ως πρόεδρος εκπρόσωπος από το Ίδρυμα Μπότση. Σε καταγγελία για περιεχόμενο έντυπου Τύπου η επιτροπή εντός 10ημερών εκδίδει απόφαση με δυνατότητα διαγραφής της εφημερίδας από το Μητρώο Τύπου, πρακτικά γίνεται νόμος ο οικονομικός στραγγαλισμός του έντυπου Τύπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *