Rocinante: Ψηφίζουμε την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή»

 mmeΑνακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Να τελειώνουμε με τον «συνδικαλισμό» των επιμελητηρίων – Ψηφίζουμε την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή», παλεύοντας για τη συγκρότηση του Συνδικάτου Τύπου

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, οι προφήτες του κακού σώπασαν, οι κακόβουλοι και οι συκοφάντες κατάπιαν τη γλώσσα τους. Παρά τις μικροπρεπείς συκοφαντίες και τις ιοβόλες φήμες που κυκλοφορούσαν ότι η ΕΣΗΕΑ έκοψε αλυσίδα, έπαψε να υπάρχει, κατέληξε στο μουσείο των νεκρών συνδικαλιστικών ενώσεων, πήγε να συναντήσει τους υπόλοιπους πεθαμένους -και άλλα τέτοια μακάβρια- η ΕΣΗΕΑ όχι μόνο υπάρχει, αλλά κάνει και εκλογές!

Ήταν και ο μόνος τρόπος να μας υπενθυμίσει την ύπαρξή της, αφού τόσους μήνες, κατά τους οποίους στα μεγαλύτερα συγκροτήματα του Τύπου έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών στους εργαζόμενους ή τα αφεντικά την έχουν κάνει με ελαφρά πηδηματάκια (ΔΟΛ, Πήγασος, Real και όχι περιοριστικά), η ΕΣΗΕΑ παρέμενε βυθισμένη στην περισυλλογή της.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς στην πραγματικότητα, για ένα «σωματείο» που συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια επέλεξε να έχει στις τάξεις του ως μέλη τα εν λόγω αφεντικά (Ψυχάρης, Χατζηνικολάου, Τράγκας κ.ά.), την ίδια ώρα που μια ολόκληρη νέα γενιά δημοσιογράφων εργαζόμενη χωρίς καν την οσμή συμβάσεων ή δικαιωμάτων, συχνά χωρίς καν το διαβόητο «μπλοκάκι», στο διαδίκτυο και αλλού, παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς την παραμικρή συνδικαλιστική βοήθεια και κάλυψη.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, για ένα «σωματείο» που επιλέγει να εξαιρεί τον εαυτό του από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, «απεργώντας» πάντοτε μία μέρα πριν από τους άλλους εργαζόμενους, αντιλαμβανόμενο τον εαυτό του ως μια συνδικαλιστική αριστοκρατία. Που οργανώνει απεργιακές συγκεντρώσεις των 11 (ένδεκα) ανθρώπων και δεν το αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα, γιατί θεωρεί ότι οι μάχες δίνονται στα γραφεία των υπουργών. Που εξακολουθεί να απέχει ουσιαστικά από κάθε μικρή και μεγαλύτερη κινητοποίηση στον κλάδο.

Οι καθημερινή πραγματικότητα στα ΜΜΕ περιλαμβάνει απολύσεις, κλεισίματα, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων, στο ΔΟΛ, τον Πήγασο, την Real, το Documento, τον 105,5 στο Κόκκινο, την Αυγή, παντού. Η απόσυρση των αφεντικών παλαιάς κοπής και η αντικατάστασή τους από τις μαφίες του ποδοσφαίρου και του λαθρεμπορίου (Μαρινάκης, Σαββίδης κ.ά), σημαίνει και τον οριστικό ενταφιασμό ακόμα και της ανάμνησης  των νεκρών συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους –στην καλύτερη περίπτωση- από επιχειρησιακές που υποβιβάζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα κάτω από το μισό, όταν δεν αρκούμαστε σε ατομικές συμβάσεις των 300 ευρώ και δελτία παροχής υπηρεσιών.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι προφανές ότι κανένα νεκροταφείο ελεφάντων δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση. Η ΕΣΗΕΑ ενσαρκώνει τον συνδικαλισμό που ονειρευόμαστε. Όταν έχουμε φάει βαριά. Είναι επείγουσα απαίτηση το ξεπέρασμά της, μαζί με το ξεπέρασμα κάθε τύπου «συνδικαλισμού» των επιμελητηρίων και η αντικατάστασή της από ένα μαζικό κλαδικό συνδικάτο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες, ανεξαρτήτως ειδίκευσης και σύμβασης και –κυρίως- μόνο αυτούς. Η συγκρότηση αυτού του Συνδικάτου Τύπου, είναι και η μόνη η οποία μπορεί να προλάβει τη δημιουργία απεργοσπαστικών και «κίτρινων» ενώσεων που θα συγκροτήσουν τα καινούρια αφεντικά για να μην χρειαστεί ποτέ να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Η συγκρότηση του Συνδικάτου Τύπου είναι η μοναδική προοπτική για να διεκδικήσουμε ανθρώπινη δουλειά και πραγματικές συλλογικές συμβάσεις για όλους/ες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε αντιλαμβάνεται τις διαδικασίες συγκρότησης ενός τέτοιου συνδικάτου ως τη μείζονος σημασίας παρέμβαση στον κλάδο και τις εκλογές των επιμελητηρίων ως μια ελάσσονος σημασίας παρέμβαση, η οποία είναι καταδικασμένη να εκλείψει.

Αυτό δε σημαίνει ότι παραμένουμε ουδέτεροι. Με τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, βρεθήκαμε και βρισκόμαστε μαζί σε όλες τις μάχες της τελευταίας μαύρης 7ετίας για τον Τύπο. Στον ΔΟΛ, στον Πήγασο, στην ΕΡΤ, στη μάχη για τις συμβάσεις, στις απεργιακές περιφρουρήσεις, στις γενικές συνελεύσεις, απέναντι στους μπράβους της εργοδοσίας και τα αφεντικά, έξω από τα πιεστήρια και μέσα στα αμφιθέατρα. Η επιλογή τους να παρεμβαίνουν στην ΕΣΗΕΑ όσο εξακολουθεί να είναι αυτή που (θα όφειλε να) υπογράφει συμβάσεις για τους εργαζόμενους είναι σεβαστή. Στηρίζουμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, ως την κίνηση που βρίσκεται αδιαλείπτως στο πλευρό των αγώνων και στέκει μακριά από εργοδοτικές πρακτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε κατά μια σπιθαμή την δράση για τη δημιουργία ενός διαφορετικού συνδικαλισμού, οριζόντιου, διακλαδικού, που να καλύπτει κάθε εργαζόμενο/η και να αποκλείει τα αφεντικά και τους εργολάβους.

-ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ» ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.
-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 
-ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
-ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ (ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΝΤΥΠΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Κλαδική Ένωση Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *