Politico για Κ. Μητσοτάκη: Διακρίθηκε για “Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή Τύπου, σκάνδαλα κατασκοπείας”

Στην ετήσια λίστα του Politico με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ούτε στους “doers” ούτε στους “dreamers”. Είναι στους “disrupters” (Διαταράκτες” ή “ταραξίες” με επικεφαλής την Μελόνι της Ιταλίας) λόγω της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και των σκαδνάλων υποκλοπών! Σύμφωνα με την εξήγηση των συντακτών του Politico για την φετεινή κατάταξη ηγετών που διαμορφώνουν την Ευρώπη, “τα περισσότερα από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν βρει δύναμη και επιρροή για να ανταποκριθούν – ή να επιδεινώσουν – τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος. Υπουργοί Κλίματος και κεντρικοί τραπεζίτες που ασχολούνται με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. γραφειοκράτες με μεγάλη επιρροή (και μικρή ευθύνη). ακροδεξιοί ηγέτες, πολεμοκάπηλοι και σκοτεινοί διπλωμάτες”. Ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή διακρίθηκε σε: <<Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπνίξεις τον Τύπο, σκάνδαλα κατασκοπείας>>. Με αυτές ακριβώς τις φράσεις γίνεται εισαγωγή στον πρωθυπουργό της χώρας, δίπλα στον Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Και συνεχίζει η περιγραφή: <<Αυτό (τα παρπάνω δηλαδή) φαίνεται να αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού μορφωμένου από το Χάρβαρντ γιου πρώην πρωθυπουργού που εμπορεύτηκε ως μετριοπαθής και αουτσάιντερ παρά την γενεαλογία του. Η Ουάσιγκτον τον αγαπάει. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα ως μερίδιο του ΑΕΠ από ότι ακόμη και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μητσοτάκης, 54 ετών, έχει επικρίνει τη Μόσχα και έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσει την πολεμική της προσπάθεια Έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Σχετικά με τα δικαιώματα, ωστόσο, οι Βρυξέλλες ήταν αναποτελεσματικές στο να τον κάνουν να σταματήσει αυτό που καταγγέλλουν οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παράνομη αντιμετώπιση των μεταναστών στα διεθνή ύδατα. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να επιβάλει τα σύνορά της, αποκαλώντας την «ασπίδα της Ευρώπης. ”

Εν τω μεταξύ, το ρεκόρ της κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου συνεχίζει να καταρρέει, και η ετήσια έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου επανέλαβε ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετές ομάδες δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αύξηση της βίας κατά δημοσιογράφων και την επιλεκτική χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του χρόνου, ο Μητσοτάκης ανυπομονεί να προχωρήσει από τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του κατασκόπευε παράνομα πολιτικούς αντιπάλους και επικριτικούς δημοσιογράφους, κάτι που επανειλημμένα έχει διαψεύσει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν έχει βλάψει πολύ τον Μητσοτάκη, και το κόμμα του στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει ένα υγιές προβάδισμα έναντι όλων των άλλων. Με έναν δεξιό-αριστερό συνασπισμό πλέον απίθανο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα μπορούσε να κινηθεί πιο δεξιά. Να περιμένετε τις φωνές που μιλάνε για κράτος δικαίου στην Ελλάδα να γίνουν ακόμα πιο δυνατές”.

Όλη η διάκριση τοιυ Politico εδώ! https://www.politico.eu/politico-28-class-of-2023/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *