Μεταίχμιο αντιδραστικών αλλαγών στις ψηφιακές πλατφόρμες

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Η φωτογραφία αυτή “αποκρύπτεται” από τις σελίδες του fb γιατί, λέει, περιέχει …βία.

Κατά πόσο είναι ανεξάρτητα τα γεγονότα των χιλιάδων απολύσεων στο Twitter μετά την εξαγορά του δικτύου από τον Ίλον Μάσκ και στη Meta (Facebook-Instagram) επειδή –σύμφωνα με την εταιρεία– έπεσαν τα κέρδη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ; Η προφανής παρατήρηση αφορά στους εργαζόμενους. Υπάλληλοι με υψηλή εξειδίκευση, επιστημονική κατάρτιση, πολλές γνώσεις, «ζυμωμένοι» στον μύθο ότι δεν είναι «εργάτες» αλλά κάτι παραπάνω, μια τάξη διαφορετικών ανθρώπων που απασχολούνται στη βιομηχανία big data, χωρίς ωράρια, με υψηλές απολαβές, που συμμετέχουν στην αλλαγή του… ψηφιακού κόσμου. Ωστόσο, ο τρόπος που απομακρύνθηκαν παραπέμπει στις πιο βάρβαρες εργοδοτικές πρακτικές του 19ου αιώνα: Τους πέταξαν έξω από τους υπολογιστές τους, έμαθαν με e-mail πως καταργήθηκε η θέση τους, άκουσαν από τα ειδησεογραφικά δίκτυα πως δεν είναι πια εργαζόμενοι, οι μετανάστες κινδυνεύουν να χάσουν την πράσινη κάρτα παραμονής στις ΗΠΑ.

Περισσότερα

Γ. Νικολαΐδης: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο «συναίνεση» όταν μιλάμε για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικου»

<<Παλαιότερα ο Συνήγορος του Παιδιού με το ΕΣΡ έβγαζαν γρήγορα απαγόρευση για την δημοσιοποίηση είτε προσωπικών δεδομένων των παιδιών είτε έκθεσής τους εμμέσως μέσω δημοσιοποίησης της ιστορίας τους>>. Η δήλωση του  διευθυντή Ψυχικής Υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Γιώργου Νικολαΐδη που μίλησεστην εκπομπή “Θεσσαλικό Περισκόπιο”, αποκαλύπτει το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας των δημόσιων φορέων στην υπόθεση παιδεραστίας του Κολωνού. Ειδικά του ΕΣΡ που έβγαλε μόνο μια ανακοίνωση 3 γραμμών για να θυμίσει στα κανάλια το νόμο, λες και δεν τον γνωρίζουν…

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Ελπίδας Κουτσογιάννη ο Γιώργος Νικολαϊδης σημείωσε πως στη χώρα μας  “εξακολουθούμε να έχουμε απαρχαιωμένη αντίληψη για το πώς διερευνάται μία περίπτωση σεξουαλικής θυματοποίησης του παιδιού.

Περισσότερα

Αν οι πολίτες είχαν ως μοναδική πηγή «πληροφόρησής» τους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και την TV…

Ποιος κινεί τα νήματα επικοινωνιακής τακτικής στο Μαξίμου; Ποιος (δια)χειρίζεται το κυβερνητικό αφήγημα; Στην άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του antinews (εδώ το πλήρες δημοσίευμα)  με τίτλοΝτόρα: Πέσε Πούτιν να χαρείς, μπας και σωθεί ο Κυριάκος και η «φαμίλια»!, διαβάζουμε πως η Ντόρα Μπακογιάννη κατέχει πλέον το «μάνατζμεντ», της προπαγανδιστικής μηχανής, μετά την «απομάκρυνση» και του πρωθυπουργικού ανιψιού, Δημητριάδη. Όπως γράφει η ιστοσελίδα η προπαγάνδα παρουσιάζει …μια άλλη χώρα.

Αν οι πολίτες είχαν ως μοναδική πηγή «πληροφόρησής» τους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και την TV, θα πιστεύαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και ότι οσονούπω τα ελληνικά και λοιπά συμμαχικά στρατεύματα βρίσκονται έξω από τις πύλες της Μόσχας. Επίσης, ότι ο Τσίπρας είναι σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επιδίδεται συστηματικά στο «σπορ» των υποκλοπών των πολιτικών αντιπάλων του.Ακόμα, ότι οι Έλληνες περνούν ζωή χαρισάμενη, η χώρα «κτυπάει» τρελά νούμερα ανάκαμψης, και, κοντολογίς, είναι αγνώμονες εκείνοι που ζητάνε ψωμί, αφού απλόχερα τους προσφέρεται… παντεσπάνι!

Περισσότερα

Εξώδικο “ενόχλησης” υπουργού για ρεπορτάζ στη “Νέα Κρήτη”

Εξώδικο έστειλε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στην εφημερίδα Νέα Κρήτη επειδή δεν του αρέσει η κριτική στα πεπραγμένα του! Αναδημοσιεύουμε την απάντηση της εφημερίδας με τίτλο “Η αλαζονεία και η αμετροέπεια της εξουσίας- Θέμα Δημοκρατίας και για τα ΜΜΕ της Κρήτης”. Είναι φανερό πως στην κυβέρνηση Κυριάκος Μητσοτάκη έχουν καλομάθει με την εξαφάνιση οποιασδήποτε δημοσιογραφικής φωνής στα συστημικά ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με την κρατική χρηματοδότηση, τους κακοφαίνεται όταν υπάρχουν Μέσα και δημοσιογράφοι που απλά κάνουν τη δουλειά τους και δεν συνηθίζουν στην αποκλειστική δημοσίευση των non paper και των γραμμένων έτοιμων κομματιών από τις ομάδες επικοινωνίες. Ακόμη και η αυτονόητη δημοσιογραφική καταγραφή με τους παραδοσιακούς όρους του επαγγέλματος -αποστασιοποίηση-ουδετερότητα- ερωτήματα-έλεγχος της πολιτικής εξουσίας λόγω δημοσίου συμφέροντος, τους εξοργίζει. Το εξώδικο Αυγενάκη απλά επιβεβαιώνει πως για την κυβέρνηση της Ν.Δ λόγο και χώρο πρέπει να έχουν μόνο οι “πετσωμένες” φωνές και γραφίδες…

Η απάντηση της εφημερίδας Νέα Κρήτη

Περισσότερα

Δημοσιογραφική έρευνα και αγωγές κατά του Τύπου

Γράφει ο Αντώνης Γ. Καραμπάτζος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω    

Χάρη, κυρίως, στην πολύμηνη έρευνα, την επιμονή και την τόλμη μιας ομάδας δημοσιογράφων ήρθε στην επιφάνεια στη χώρα μας μία σοβαρότατη υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων, μία υπόθεση που έχει ήδη σημαντικές πολιτικές και θεσμικές προεκτάσεις. Αναδείχθηκε, έτσι, η νευραλγική σημασία της συγκροτημένης και μεθοδικής ερευνητικής δημοσιογραφίας. Εν γένει, εξάλλου, η ελεύθερη δημοσιογραφία και ιδίως η σοβαρή ερευνητική δημοσιογραφία αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και κρίσιμο ανάχωμα για την αποφυγή κατάχρησης εξουσίας από οποιαδήποτε πολιτειακή λειτουργία, την εκτελεστική, τη νομοθετική ή τη δικαστική.

Περισσότερα

Λείπει η έρευνα για τις σχέσεις ΜΜΕ με το βαθύ κράτος

Και μετά το Γουότεργκεϊτ τι…

 
Γράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου στην Εφημερίδα των Συντακτών
 
Η αποκάλυψη των υποκλοπών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδειξε ότι υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα δημοσιογραφία που χρειάζεται τη στήριξή μας ● Υπάρχει όμως ακόμη ένα ρεπορτάζ που λείπει: η έρευνα για τις διασυνδέσεις των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης με το βαθύ κράτος.

Νέα Υόρκη

Yπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι, το όνομα των οποίων συνδέεται με ένα και μόνο ρεπορτάζ ή μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα. Για τον Καρλ Μπέρνσταϊν και τον Μπομπ Γούντγουορντ αυτό ήταν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Οι αποκαλύψεις που έκαναν το 1972 για τις παρακολουθήσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Νίξον και θεωρούνται, δικαίως, ως μια από τις θρυλικότερες δημοσιογραφικές έρευνες στην ιστορία. Οι δυο δημοσιογράφοι, αν και πάντα παρουσιάζονται σαν αχώριστο δίδυμο, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί μεταξύ τους.

Περισσότερα

Να μην περάσει η κρατική καταστολή, να αντισταθούμε στην ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής

Φωτό: Γιάννης Κέμμος από fb
Φωτό: Γιάννης Κέμμος από fb

Αναβολή για τη Δευτέρα 1η Αυγούστου και ώρα 12μ., στο Κτήριο 7 των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, πήρε η δίκη του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορου του Πολίτη και δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια», Σωτήρη Λαπιέρη, καθώς και των άλλων τριών αγωνιστών, που οδηγήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο Αυτόφωρο, με κατασκευασμένες κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.λπ.). Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Γράφει ο Γιώργης Χρήστου, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή
και του Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις «κατηγορούμενοι» συνελήφθησαν, την Πέμπτη 28 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της αναίτιας επίθεσης της αστυνομίας και της άγριας καταστολής (χημικά, κρότου λάμψης, «αύρα» της αστυνομίας, ξυλοδαρμοί) που ακολούθησε κατά διαδηλωτών ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στο φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

Περισσότερα

11 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδικάζουν το νομοσχέδιο για την καταστροφή των Natura

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος βγάζει σε προσχηματική διαβούλευση απαράδεκτο νομοσχέδιο για το περιβάλλον!

Κοινή ανακοίνωση 11 οργανώσεων για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.Το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σε μια πρωτοφανώς μικρής διάρκειας και εμφανώς προσχηματική διαβούλευση που λήγει αύριο 13/7 το πρωί, το νομοσχέδιο επιχειρεί μεταξύ άλλων: Την ακόμα εντονότερη αλλοίωση του διεθνώς αποδεκτού θεσμού των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών (κατηγορία στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να εντάξουν τουλάχιστον το 10% της επικράτειας).

Περισσότερα

Τρία χρόνια βάναυσης νομοθετικής λεηλασίας σε δικαιώματα και ελευθερίες

Αυτούς τους νόμους, ποιος θα τους καταργήσει με ένα άρθρο;

Από τον Κώστα Παπαδάκη, στη γενική συνέλευση της  ΚΕΔΔΑ

Η νομοθετική επιδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες αφήνει βομβαρδισμένο τοπίο στην τρίχρονη κοινοβουλευτική της παραγωγή. Ο ρεβανσισμός απέναντι στις κατακτήσεις των δικαιωμάτων και ελευθεριών των προηγούμενων δεκαετιών, το κυνήγι του εσωτερικού εχθρού, η εισαγόμενη και διεθνής τρομοϋστερία και η εμπέδωση της βίαιης αναδιανομής πόρων υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των αναγκών λαϊκών τάξεων, καθώς και η ενίσχυση κάθε φορέα εξουσίας απέναντι στην αγωνιζόμενη κοινωνία απετέλεσαν κατεπείγουσες και απρόσβλητες προτεραιότητες του προσανατολισμού της. Χωρίς την πεποίθηση πληρότητας και με κάθε επιφύλαξη για λάθη και παραλείψεις καταγράφουμε :

Η υπερπαραγωγή ξεκίνησε τις επόμενες κιόλας εβδομάδες των εκλογών της 7/7/2019. Εκείνο το καλοκαίρι η Βουλή δεν έκλεισε για διακοπές…..

1) Με το νόμο 4623/2019 (ΦΕΚ Α΄ 34/09.08.2019), μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο με το άρθρο 64, θεσπίζοντας παράλληλα ψευδεπίγραφα την ακαδημαϊκή ελευθερία διακίνησης των ιδεών (βλ. κείμενό μου σε διάφορες ιστοσελίδες “Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο – κάτω τα χέρια από τις πολιτικές ελευθερίες”), το επίπεδο σεβασμού της οποίας το κρίνει ο καθένας τα τελευταία τρία χρόνια, κατάργησε την απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (άρθρο 65), υποκύπτοντας σε συντεχνιακές κραυγές και συμφέροντα ιδιοκτητών ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ με το άρθρο 117 κατάργησε αναδρομικά από της συστάσεως του το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, με το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, έστω και για εύλογες προεκλογικές σκοπιμότητες, είχε καθιερώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων εργαζομένων. 

2) Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με το ν. 4637/2019 (ΦΕΚ Α΄180/18.11.2019), προχώρησε στην πρώτη σαρωτική τροποποίηση προς το αυστηρότερο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είχαν τεθεί σε ισχύ από 01.07.2019 (νόμος 4619/2019 και νόμος 4620/2019 αντίστοιχα). Αύξησε ποινές, όρια υφ’  όρον απόλυσης και αυστηροποίησε διατάξεις.

Περισσότερα

ΚΕΔΔΑ: Σκανδαλώδης η απόφαση του “πρότερου έντιμου βίου”

Η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη-ΚΕΔΔΑ καταγγέλλει την προκλητική δικαστική απόφαση χορήγησης του ελαφρυντικού του «προτέρου συννόμου βίου» στον Κορκονέα και συμμερίζεται την αγανάκτηση της οικογένειας Γρηγορόπουλου, των συνηγόρων της και όλου του δημοκρατικού κόσμου. Σε μία περίοδο που η ΕΛ.ΑΣ. δολοφονεί με τη συμπαράσταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και τα ΜΑΤ επιτίθενται ανελέητα σε απεργούς, διαδηλωτές και φοιτητές, το μήνυμα ατιμωρησίας ενός δολοφόνου που προκάλεσε την εξέγερση της κοινωνίας πριν 14 χρόνια έχει τεράστια σημασία νομιμοποίησης της ακραίας αστυνομικής καταστολής, πολύ δε περισσότερο όταν η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποδοκίμασε ομόφωνα τη χορήγηση του ελαφρυντικού και προσδιόρισε τα σφάλματα και τις ανεπάρκειες στο σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης που είχε εκδοθεί μέσα από αλλεπάλληλες μεθοδευμένες παρατάσεις της διάρκειας της δίκης που επιδίωξαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με την ανοχή της Προέδρου για να εμπέσουν στις ρυθμίσεις του νέου Π.Κ. 

Περισσότερα

Ποιοι απονέμουν τίτλους «αριστείας» στο δημοσιογραφικό κλάδο;

αναδημοσίευση από το blog της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Σχόλιο για τα “υποχρεωτικά”σεμινάρια δεοντολογίας στα νέα μέλη της ΕΣΗΕΑ

Η αριστεία της δεοντολογίας

Το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση έχουν προκύψει πολλά θέματα που εγείρουν το σημαντικό αλλά παραμελημένο ζήτημα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. * Η Ρένα Δούρου με ανάρτησή της επισήμανε στην ιστοσελίδα ifemerida ότι έγινε χρήση της εικόνας της πάνω από τίτλο που αφορούσε ανακοίνωση ποινών στην υπόθεση των θανάτων από πλημμύρες στη Μάνδρα ενώ η ίδια έχει αθωωθεί. * Κυκλοφορεί λήψη στιγμιοτύπου από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι με πάνελ τεσσάρων κυβερνητικών και νεοδημοκρατικών παραγόντων. Η πολυφωνία έχει καταστρατηγηθεί στην πράξη. * Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται πολύς λόγος για το αβγάτισμα των ακινήτων του Θάνου Πλεύρη αναπαράγοντας τα ερωτήματα Πολάκη. Στη δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού διαφαινόταν ότι τα ακίνητα προέρχονταν από κληρονομιά.  

Περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ: Λέμε ΟΧΙ στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ενημέρωση, στη διαφάνεια, στην αλήθεια. Υπερασπιζόμαστε όσους μάχονται για αυτά και δρουν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκισης ως “ψηφιακός τρομοκράτης”, κατηγορούμενος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις του που αφορούν στις φρικαλεότητες του αμερικάνικου στρατού, στα ψέμματα και την παραπληροφόρηση.

Περισσότερα

Tα ΜΜΕ στην Ελλάδα κάνουν μόνο πρωταθλητισμό στη χειραγώγηση

αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ

Γράφει ο Γιώργος Τσαντίκος

Στην Ελλάδα των 10+ χρόνων κρίσης, οι επενδυτές επιχειρηματίες (ολογράφως: ολιγάρχες) έχουν στηρίξει κάθε πιθανή και απίθανη κυβερνητική μεταβολή. Το έκαναν όπως ανέπνεαν, ενώ ταυτόχρονα απέλυαν στρατούς δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, κάτι που διαφεύγει από τους RSF. Σε μια από ξεκαρδιστικότερες στιγμές της ταινίας του Νίκου Περράκη Λούφα και Παραλλαγή, ο Χρήστος «φον Κανάρης» Βαλαβανίδης ρωτάει τον Φώτη «Καραμαζόφ» Πολυχρονόπουλο για το τι δεν έχουν στη Σοβιετική Ένωση (και όχι γι’ αυτά που έχουν). Σήμερα, η κατάσταση στην Ελλάδα απέχει από τις κλασικές επιβολές μιας χούντας, π.χ. ο τρόπος ελέγχου της ενημέρωσης και των ΜΜΕ έχει αλλάξει σημαντικά, αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Σημασία έχει τι δεν μπορείς να πεις και,κυρίως, αν το πεις, τι συνέπειες θα έχει. Η τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) εκθέτει μια πλευρά του προβλήματος στην Ελλάδα, κατατάσσοντάς την σε χαμηλή θέση στον πίνακα World Press Index.

Περισσότερα

Ποιοι ψηφίζουν τελικά για τα Βραβεία Μπότση;

Η φετινή “λαμπρή”-όπως κάθε φορά- τελετή για τα Βραβεία Μπότση προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις, πολλά σχόλια. Κυρίως όμως πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση του Δείκτη της Ελευθερίας του Τύπου σύμφωνα με τους “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, έκθεση που αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και λοιδορήθηκε με αστεϊσμούς από πληθώρα δημοσιολογούντων που σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά. Ποιος δίνει τελικά τα Βραβεία Μπότση; Ποιος αποφασίζει ποιοι θα ανέβουν στο βάθρο χειραψίας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσία της κυβερνητικής ελίτ που μόλις πριν λίγο καιρό αμφισβήτησε την κατάπτωση της ελληνικής δημοσιογραφίας; Στους όρους της προκήρυξης των Βραβείων αναφέρεται ρητά πως οι υποψηφιότητες “αυτουποβάλλονται” με θετικές εισηγήσεις από αναγνωρισμένους δημοσιογράφους, άλλες έχουν πίσω τους Μέσα Ενημέρωσης που μπορεί να είναι και χορηγοί των Βραβείων. Στην Επιτροπή αξιολόγησης μετέχουν οι πλέον θεσμικοί φορείς της ελληνικής δημοσιογραφίας, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ.

Κι αυτές οι συνδικαλιστικές ενώσεις που αποφασίζουν το ποιοι θα βάλουν τα καλά τους για το δημοσιογραφικό σόου και τις φωτογραφήσεις, όχι μόνο βράβευσαν γνωστούς και διαγραμμένους από το σωματείο απεργοσπάστες ιδιοκτήτες-δημοσιογράφους που λειτουργούν ως “government voice” στα Μέσα τους, αλλά δεν βρήκαν ούτε λέξη να πουν για την Ελευθερία του Τύπου, την καταπάτηση της δεοντολογίας, τις λίστες Πέτσα, τον έλεγχο της ενημέρωσης με κρατικά κονδύλια, την “ανεξιχνίαστη(;)” δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, το τράβηγμα του αυτιού της κυβέρνησης από την Κομισιόν, τις διώξεις, τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων…

Περισσότερα

Η αγωγή slapp κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη να πέσει στο κενό

Ανακοίνωση στήριξης από το “Μέτωπο ανατροπής στα ΜΜΕ” **

Την Πέμπτη 19 Μάη, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η εκδίκαση της αγωγής της «Ελληνικός Χρυσός»

Την ώρα που η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, οι διώξεις, η τρομοκρατία, οι απειλές, η στοχοποίηση και η παρακολούθηση δημοσιογράφων καλά κρατούν, προκειμένου να μπει «φίμωτρο» στην ελεύθερη και μαχητική δημοσιογραφία που δεν εξαγοράζεται από τη λίστα Πέτσα ούτε κι υποτάσσεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι «στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού» (Slapp -Strategic Lawsuit Against Public Participation) από πολυεθνικούς κολοσσούς και παράγοντες. Στρέφονται κατά δημοσιογράφων και ανεξάρτητων ΜΜΕ, που υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης για το συμφέρον της κοινωνίας, μεταφέρουν τη φωνή των εργαζομένων, του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας, τολμούν να βγάλουν στη φόρα τις επιχειρηματικές αυθαιρεσίες και τη διαφθορά, και υπερασπίζονται τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Περισσότερα

Για τις εκλογές εκπροσώπων εργαζόμενων στη διοίκηση της ΕΡΤ

Λάβαμε και αναρτούμε κείμενο του Γιώργου Μαρινόπουλου, δημοσιογράφου της ΕΡΤ στην περιφερειακή ραδιοτηλεόραση.

*στη φωτογραφία με τον Στέλιο και αγαπημένους συναδέλφους κι αλληλέγγυους στην ΕΡΤ3 το 2014. Έτσι, για την Ιστορία.

Στον πρώτο γύρο των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ δεν πήγα να ψηφίσω. Στον δεύτερο γύρο δεν θα πάω να ψηφίσω. Διότι έχω και μια αξιοπρέπεια να διαφυλάξω. Πως θα ήταν δυνατόν να συμμετάσχω σε μια διαδικασία που ψυχικά με τραυμάτισε τόσο βαθιά που ακόμα και σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, αφού δεν δύναμαι να ξεχάσω την μη επικύρωση/δικαίωση της εκλογής μου ως ενός εκ των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΡΤ κατά τον δεύτερο γύρο των τότε εκλογών. Τον γύρο που είχε οριστεί ως σημείο λήξης της όλης διαδικασίας. Με θεσμικούς φορείς, εντός κι εκτός ΕΡΤ, εντός κι εκτός δημοσιογραφικού κλάδου, να διαβεβαιώνουν και να απαιτούν, ως και να απειλούν με εξώδικα σε περίπτωση που ο δημοσιογράφος εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν ανακηρυσσόταν με το πέρας του δεύτερου γύρου. Αλλά να σου που η κάλπη γέννησε έναν μη αναμενόμενο και μη ελεγχόμενο “χωριάτη”. Και κάπως έτσι οι πρώην εχθροί αποφάσισαν μαζί να κάνουν και τρίτο γύρο (κάτι στο οποίο φυσικά και δεν δέχθηκα να συμμετάσχω). Παλιός καλός τραγέλαφος.

Περισσότερα

Η δημοσιογράφος Σιρίν Αμπου Άκλε “΄ήταν στόχος” ισραηλιτικών δυνάμεων

Ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα, Σιρίν Αμπου Άκλε, από τον ισραηλινό στρατό κατοχής.

Είμαστε συγκλονισμένοι από τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα, Σιρίν Αμπου Άκλε, από Ισραηλινούς στρατιώτες σήμερα το πρωί στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Τις πρωινές ώρες, ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν, στο πλαίσιο της εκστρατείας τρομοκράτησης των κατοίκων του προσφυγικού καταυλισμού της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον καταυλισμό. Σε σημείο κοντά στις συγκρούσεις, ομάδα δημοσιογράφων είχε συγκεντρωθεί φορώντας τα διακριτικά γιλέκα και κράνη με την ένδειξη PRESS.

Περισσότερα

Το SLAPP ως αντίδραση της ελίτ απέναντι στην ερευνητική δημοσιογραφία

Γράφει ο Ο Paul Mason*

Πηγή: Αυγή 

Η εμφάνιση του SLAPP -της χρήσης αγωγών για να επιβληθεί σιωπή στους δημοσιογράφους- δεν πρέπει να θεωρείται μια απλή ενέργεια της παγκόσμιας εταιρικής ελίτ, αλλά μια αντίδραση από μέρους της. Μέχρι το 2008 η mainstream δημοσιογραφία έτεινε να αντιμετωπίζει την εταιρική διαφθορά ως παρέκκλιση, διά της ανακάλυψης μερικών, τυχαίων, “σάπιων μήλων”. Όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση, που πυροδοτήθηκε από το συστηματικό «μαγείρεμα» των βιβλίων της Lehman Brothers και τη συστηματική αποτυχία των ρυθμιστικών Αρχών παντού, άλλαξε τις αντιλήψεις των δημοσιογράφων.

Περισσότερα

Γιατί το Netflix δεν έχει ελληνικό σήριαλ;

Πριν λίγες ημέρες στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση για το μέλλον παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου μίλησε ο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος του Netflix Alex Long ο οποίος επιβεβαίωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον να εντάξει η διεθνής πλατφόρμα και ελληνικό πρόγραμμα. Το ερώτημα βέβαια είναι “γιατί μέχρι σήμερα” η διεθνής πλατφόρμα στην οποία το 90% του περιεχομένου της προέρχεται από τις τοπικές αγορές σε όλο τον κόσμο, δεν διαθέτει ελληνική σειρά.

Προσωπικά έχοντας ήδη παρακολουθήσει το περιεχόμενο του Netflix για χρόνια αλλά και εκατοντάδες σήριαλ σε άλλες πλατφόρμες, Amazon, Apple, Prime, HBO, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αιτία είναι το ελληνικό σενάριο. Να εξηγήσω. Μόνο τη φετινή σεζόν προβάλλονται περί τα 30 σήριαλ, κωμικά και δραματικά σε έξι ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και την κρατική ΕΡΤ. Η παραγωγή μυθοπλασίας εξαιτίας της γενναίας κρατικής επιδότησης μέσω ΕΚΟΜΕ, σχεδόν στο 40% της δαπάνης παραγωγής, γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη μετά την καθίζηση τουλάχιστον 8 ετών. Η βιβλιοθήκη σειρών μυθοπλασίας από την έκρηξη που έφερε η ιδιωτική τηλεόραση, από το 1994 και μετά, αριθμεί περισσότερους από 600 τίτλους σειρών μυθοπλασίας κάθε είδους. Κωμωδίες, δράματα, αστυνομικά, σαπουνόπερες…

Περισσότερα