Απεργία 6ης Μάη: Σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καλούν στις 11πμ στα Προπύλαια

Τιμούμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ που ποτέ δεν θα χάσει τη νοηματοδότησή της ως Ημέρα αγώνα των εργαζομένων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, για τις κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρήσουμε, για έναν ολόκληρο κόσμο που δικαιούμαστε και πρέπει να τον διεκδικήσουμε. Τα αφεντικά και οι κυβερνώντες με λύσσα επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα, για να υποτιμήσουν την εργασία και τη ζωή μας και για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πάντα γι’ αυτούς η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία να δυναμώσουν σε πλούτο και εξουσία. Πάντα τα βάρη της κρίσης καλούνται να τα πληρώσουν τα εργατικά στρώματα. Δεκαπέντε μήνες τώρα με την έναρξη της πανδημίας έχουν κουρελιαστεί τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για «ενότητα όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», «για ομοψυχία ώστε να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο», «για συστράτευση όλων ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες». Στην πράξη σε όλα τα μέτωπα και στο υγειονομικό και στο οικονομικό, τα θύματα είναι και πάλι της δικής μας πλευράς, της πλευράς των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των αδύναμων.

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τους δρόμους που ανοίγονται στην ταξική πάλη

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ… ΑΣ ΤΟΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ

Γράφει ο Μίλτος Σακελλάρης, συνδικαλιστής

Ο ένας χρόνος της πανδημίας, όπως και η προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων, ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, την ουσιαστική εξαφάνιση τόσο του κράτους δικαίου όσο και του κράτους πρόνοιας.  Και ενώ η διαχείριση της πανδημίας οδήγησε στο κλείσιμο κάθε παραγωγικής δραστηριότητας για το σύνολο της μικρής και μεσαίας οικονομικής βάσης μια χούφτα ανθρώπων μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ανέβασαν την παραγωγικότητά τους κατακόρυφα. Φυσικά, αναφέρομαι στους «αρίστους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι πιθανώς έχουμε την πιο παραγωγική κυβέρνηση, τουλάχιστον της Ευρώπης. Δεν υπάρχει πτυχή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής με την οποία να μην απασχολήθηκε και να μη νομοθέτησε η κυβέρνηση στον έναν χρόνο της πανδημίας. Τι να θυμηθούμε;

Στις 6 Μάη απεργούν οι τεχνικοί τηλεόρασης-ραδιοφώνου

ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ απεργούν μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ στις 6 Μάη, ημέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Έτσι στην ΕΡΤ και τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ υπάρχουν δυο απεργίες. Των δημοσιογράφων που επέλεξαν να ενταχθούν στο μέτωπο της ΓΣΕΕ και να προκηρύξουν απεργία για την 1η Μάη αύριο Τρίτη 4 Μαΐου και των τεχνικών στις 6 Μάη. Οι ανακοινώσεις της ΕΤΙΤΑ και της ΕΤΕΡ παρακάτω:

Στο εργοδοτικό… «κοινωνικό μέτωπο» η ΕΣΗΕΑ

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Όχι ότι είχαμε αυταπάτες για τον ρόλο που παίζει διαχρονικά η Ένωση Συντακτών ως παράγοντας στη διαδικασία διαμεσολάβησης πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας. Ταυτισμένη με τα συμφέροντα εκδοτών και επιχειρήσεων ΜΜΕ, καταφέρνει να λειτουργεί ως κυματοθραύστης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στον χώρο. Όσο οι εκδότες εξαρτούν τη λειτουργία των εντύπων τους από τις κρατικές ενισχύσεις και οι καναλάρχες ξαναγίνονται υποβολείς κυβερνητικών αποφάσεων, τόσο το συνδικαλιστικό όργανο προβάλλει ξεκάθαρα ως εξυπηρετητής εργοδοτικών συμφερόντων μέσω συγκεκριμένων παρατάξεων. Παρατάξεις οι οποίες, αφενός, διαλαλούν την κομματική τους ταυτότητα –κυρίως σε περιόδους εκλογών– και, αφετέρου, ανερυθρίαστα κατηγορούν τις μαχόμενες δυνάμεις ως «κομματικοποιημένες» για να κρύψουν τον ρόλο τους. Και στις δύο περιπτώσεις, φυσικά, απλώς πιστοποιούν τις δικές τους εξαρτήσεις από πολιτικά-κυβερνητικά και εργοδοτικά κέντρα.

Οι ενώσεις που απεργούν με τη ΓΣΕΕ κι έσπασαν το μέτωπο στο Διασωματειακό

Εννέα συνδικαλιστικές ενώσεις δημοσιογράφων, προσωπικού και τεχνικών Τύπου μαζί με την ΕΦΕ απεργούν μαζί με τη ΓΣΕΕ στις 4 Μαΐου, την ημέρα κατά την οποία μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς. Την αρχική απόφαση έλαβε η ΕΣΗΕΑ πριν δέκα ημέρες και με επιμονή των παρατάξεω που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση και πρόταση για απεργία στις 6 Μαΐου, απεργία στην οποία μετέχουν η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΤΙΤΑ, η ΕΤΙΤΒΕ και η ΕΤΕΡ.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 28/4/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τρίτη 4 Μάη 2021, ημέρα που θα εορταστεί η παγκόσμια ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.

To Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ζητεί έρευνα των καταγγελιών του Κώστα Βαξεβάνη

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σε ανακοίνωσή του ζητεί την ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών του Κώστα Βαξεβάνη.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ένα παγκόσμιο δίκτυο συντακτών, στελεχών ΜΜΕ και γνωστών δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται για την ελευθερία του Τύπου, εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία μετά τα δημοσιεύματα για την υπογραφή συμβολαίου θανάτου του Έλληνα δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Κώστα Βαξεβάνη και καλεί τις Αρχές να διενεργήσουν  έρευνα για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων.