Eξωφρενικές οι κατηγορίες στον φωτορεπόρτερ Νίκο Πηλό επειδή έκανε τη δουλειά του στα Προσφυγικά

Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι συνδικαλιστικές ενώσεις που αντέδρασαν άμεσα στη σύλληψη του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού χθες στα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας ήταν τρεις. Τραγικά απούσα έως σήμερα η ΕΣΗΕΑ η οποία βρίσκεται σε προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τόσο η Αγωνιστική Συσπείρωση Φωτορεπόρτερ (παρακάτω δημοσιεύουμε και τη δική της ανακοίνωση καταδίκης),

η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αλλά και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI απαίτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο φωτορεπόρτερ. Η σύλληψη του έγινε γιατί έκανε τη δουλειά του, κατέγραφε την επιχείρηση της αστυνομίας. Το “καθεστώς” λογοκρισίας και φίμωσης όμως είχε “απαγορεύσει” την κάλυψη της. Οι κατηγορίες “κακουργηματικού χαρακτήρα” που του αποδόθηκαν, πιστοποιούν πως η αστυνομία είναι πανικόβλητη. Κατηγορεί έναν δημοσιογράφο για “όπλα και εκρηκτικά” και “διατάραξη κοινής ειρήνης”, αποδεικνύοντας πως αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι οι αδιάψευστες αποδείξεις από το “μάτι των ρεπόρτερ”. Η απουσία της ΕΣΗΕΑ από το πανδημοσιογραφικό αίτημα καταδίκης της σύλληψης, είναι θλιβερή για την ηγεσία των δυο παρατάξεων που πρόσκεινται σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως διαβάζουμε οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στον Νίκο Πηλό είναι: «Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων», «Διατάραξη κοινής ειρήνης», «Πρόκληση απλής σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία», «Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία», «Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού», «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις». Πρακτικά δηλαδή όλες οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους άλλους 78 συλληφθέντες της χθεσινής επιχείρησης στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας.

Όπως έγραψε ο Πάνος Χαρίτος στο twitter ο φωτορεπόρτερ που έχει καλύψει δεκάδες εμπόλεμες καταστάσεις συνελήφθη για την ιδιότητα του κι αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο για τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φωτορεπόρτερ, η οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησε ενημέρωση και απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος, δηλώνοντας πως δεν αποδέχεται υποδείξεις από την αστυνομία για το πως θα κάνει τη δουλειά της.

Από το πρωί της Τρίτης 22/11 η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στα “Προσφυγικά” της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ.

Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους απειλώντας τους με προσαγωγή. 

Το απόγευμα και ενώ υπήρξε ξανά ένταση στα προσφυγικά, με την αστυνομία να εισβάλλει εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές, συνάδελφός μας ο οποίος βρισκόταν εντός του κτιρίου, καλύπτοντας τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε την ιδιότητα του στις αστυνομικές δυνάμεις, προσήχθη και αυτός. 

Καταγγέλουμε τη βίαιη παρεμπόδιση να δουλέψει και την πολύωρη κράτηση του συναδέλφου και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του που στόχο έχουν τη λογοκρισία την οποία πασχίζει επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση. 

Λογοκρισία με βάση το νόμο Λιβάνιου και το αναθεωρημένο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα. Οι επιδιώξεις τους έχουν γενικότερη στόχευση, την μη καταγραφή από φωτορεπόρτερ καμεραμάν και δημοσιογράφους της βάρβαρης κρατικής κατασταλτικής δράσης και την αποσιώπηση της για να μην ενημερώνεται ο λαός για την κρατική βαρβαρότητα, να μην συνειδητοποιεί οτι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται διαχρονικά από την ένταση της κρατικής καταστολής, να μην συνειδητοποιεί τον αντιλαϊκό ρόλο του κράτους.

Η προσαγωγή του συναδέλφου δε στόχευε μόνο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά γενικά την ενημέρωση. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Δηλώνουμε οτι δεν ανεχόμαστε και ούτε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων να κρύβουμε από το λαό την αντιλαϊκή πολιτική και την κατασταλτική βαρβαρότητα επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Καλούμε τις ενώσεις του κλάδου να εκφράσουν την αλληλέγγυη τους στο συνάδελφο καταδικάζοντας την παρεμπόδιση του να κάνει τη δουλειά του και την προσαγωγή του και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του. Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους δε θα περάσει.

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *