Business, διαμάντια, υπόδικοι… εφημερίδες σε πτώχευση: Το παράδειγμα της Μακεδονίας

efimerida_makedonia_0«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Πήρε 10 εκατ. κρατική επιχορήγηση και τώρα ζητάει να μπεί σε πτωχευτική διαδικασία!

Σήμερα συζητείται στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η έφεση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη») για την ένταξή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Κι αυτό ενώ η εταιρεία πριν λίγους μήνες χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό το πρόγραμμα κρατικής αναδιάρθρωσης και επιδότησης εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Ανάπτυξης (κρατική ενίσχυση SA.33741, 2011/N), με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπληρώσει τις οφειλές της προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, διεκδίκησε και πήρε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα εξακολουθεί να χρωστάει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε πρώην και νυν εργαζόμενους, καθώς και 2,5 εκατ. ευρώ σε ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

Ταυτόχρονα, συνέστησε από κοινού με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (“Εκδοτική Βορείου Ελλάδος” της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», Μπακατσέλος, Μπόμπολας, Ψυχάρης) την εταιρεία “Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ”. Μια κίνηση μονοπωλιακού χαρακτήρα που αντιβαίνει σαφέστατα τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν ήταν γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενέκρινε τη χρηματοδότηση. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που παρουσιάστηκαν για την αποτροπή αδικαιολόγητης στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αποδείχθηκαν ότι ήταν προσχηματικά.

Τον Οκτώβριο του 2014 προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 πτωχευτικού κώδικα! –Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα ένταξης στο άρθρο 99(απόφαση 20486/2014) με το επιχείρημα ότι την τελευταία τριετία η επιχείρηση εμφάνισε έντονα προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν σε συνδυασμό και με την κακοδιαχείριση της διοίκησης, αν και επιδοτήθηκε με το υπέρογκο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, όταν άλλες επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν με αποκλειστικά ίδια μέσα”. Στο δικαστήριο φάνηκε ότι οι παρουσιαζόμενοι ως πιστωτές που συμφωνούσαν με την ένταξη στο 99, ήταν μεταξύ άλλων μικρο-ομολογιούχοι (4.000.000 ευρώ) δυο εξωχώριων εταιριών συμφερόντων του ίδιου του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, προς τον οποίον επίσης εμφανιζόταν ένα χρέος 400.000 ευρώ. Έχουμε δηλαδή, μία πλασματική συγκατάθεση των… πιστωτών!

Η “Μακεδονία” διά μέσου της δικηγόρου Βίκυ Σουλοπούλου που εκπροσωπεί τον Γιάννη Ρήγα (και στην ουσία διοικεί την εφημερίδα) καταθέτει έφεσηζητώντας εκ νέου να τεθεί υπό την προστασία των άρθρων 99 και 103 του πτωχευτικού κώδικα. Έφεση που εκδικάζεται σήμερα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μάρτιο του 2015 ανέλαβε διευθυντική θέση στην εφημερίδα “Μακεδονία” ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, ο οποίος είναι υπόδικος αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για δάνειο 13 εκατ. ευρώ που πήρε από την Proton Bank ενώ ήταν διοικητικό στέλεχος. Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στις 23 Μαρτίου 2015 η “Μακεδονία” προχώρησε σε προειδοποίηση απόλυσης τεσσάρων δημοσιογράφων επειδή δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας(Βασίλης Πάγκαλος, Κώστας Σιαμέλης, Μπάμπης Μπίκας, Κωστής Κεκελιάδης), από τους οποίους οι δύο τελευταίοι είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Τριγωνικές σχέσεις στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και η περίπτωση του βασικού μετόχου της Γιάννη Ρήγα και της εκπροσώπου του Βίκυ Σουλοπούλου

Ο Γιάννης Ρήγας είναι ο “έλληνας που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων” μέσω του ομίλου εταιρειών Sciens(“Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη”, εφημερίδα τα Νέα 9-10-10).

H Sciens είναι ομπρέλα που φέρεται να καλύπτει πάνω από 150 εταιρικά σχήματα (hedge funds, δομημένα προιόντα, πάρκο φωτοβολταϊκών Ηλιόσφαιρα ΑΕ) πολλά από τα οποία έχουν έδρα τα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά, την Κύπρο και άλλους εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους (“Γιάννης Ρήγας, ο άνθρωπος με τις 156 εταιρείες”, εφημερίδα Ελευθεροτυπία 18-12-11).

Ο Γιάννης Ρήγας το 2002 εξαγόρασε τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, ενώ στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εμφανίζεται η κόρη του επιχειρηματία Ν. Ρεμαντά (καζίνο Λουτρακίου), ενώ πρώτος μάνατζερ της εφημερίδας είχε αναλάβει ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπαζίδης, ο οποίος τώρα είναι στη φυλακή για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου (αγοραπωλησίες ακινήτων της μονής Βατοπεδίου μέσω της εξωχώριας Torcaso InvestmentsLimited).

Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 ιδρύεται η offshore εταιρεία, θυγατρική της Sciens με την επωνυμία “Cyprus Properties & Holdings που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας την ίδια ημέρα κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ (εφημερίδα “το Βήμα της Κυριακής”, 11-12-11). Το δάνειο εγκρίθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και εκταμιεύθηκε αυθημερόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *