59 περιοδικά δρόμου υποδέχεται στην Αθήνα η “σχεδία”

sxedia“Υποστηρίζοντας ανθρώπους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους”.

Στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι εργασίες ενός σπουδαίου παγκόσμιου εκδοτικού και κοινωνικού κινήματος: του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers GlobalSummit). Στις εργασίες θα παρευρεθούν και θα συμμετάσχουν πάνω από 120 άνθρωποι, από 59 περιοδικά δρόμου και 30 χώρες, και από τις 5 ηπείρους. Πρόκειται για ρεκόρ συμμετοχής στην ιστορία του δικτύου. Οικοδεσπότης του συνεδρίου είναι το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία».
Από την Τρίτη 14 Ιουνίου και για τρεις μέρες (14 ώς και 16 Ιουνίου) πάνω από 120 σημαντικοί άνθρωποι απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη θα συναντηθούν, θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα μεταφέρουν εμπειρίες και γνώσεις, σκέψεις, προβληματισμούς και προβλήματα, μα κυρίως θα προτείνουν τρόπους και λύσεις για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Μελβούρνη, στο Μπουένος Άιρες, στη Σεούλ και στο Τορόντο.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers Global Summit), που φέτος θα πραγματοποιηθεί –για πρώτη φορά– στην Ελλάδα, με βασικό οικοδεσπότη το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία».

«Συναρπαστικό σκηνικό»

Το συνέδριο των περιοδικών δρόμου είναι ένα από τα κορυφαία του είδους του παγκοσμίως, τόσο όσον αφορά στη δημοσιογραφία μα, κυρίως, σε σχέση με τους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της αλληλεγγύης στη βάση. Από τον απλό άνθρωπο στον απλό άνθρωπο.
«Η Αθήνα αποτελεί ένα συναρπαστικό σκηνικό για την εβδομάδα συζητήσεων, ντιμπέιτ, δράσεων και εκδηλώσεων. Μας ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες εργασίας σε συνθήκες ακραίας κοινωνικοοικονομικής κρίσης, τους τρόπους που οι άνθρωποι και η κοινωνία διαχειρίζονται την κρίση και τις σχέσεις τους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα μέλη του δικτύου μας έχουν πολλά να μάθουν από τις, γεμάτες πάθος και ένταση, καινοτόμες και δημοφιλείς πρωτοβουλίες τόσο της “σχεδίας” όσο και άλλων κοινωνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα», δηλώνει η διευθύντρια του δικτύου κ. Μαρί Άλνταμ (Maree Aldam) σχετικά με την επιλογή της Αθήνας για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι στο φετινό 20ο Διεθνές Συνέδριο ο αριθμός των συμμετεχόντων σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς έχουν εγγραφεί και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις 120 άνθρωποι, από 59 περιοδικά δρόμου και 30 χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του INSP, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 112 περιοδικά δρόμου, σε 35 χώρες και σε 24 γλώσσες. Οι δε αναγνώστες του υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 5,7 εκατομμύρια ανά έκδοση. Την περασμένη χρονιά, πουλήθηκαν συνολικά 23 εκατομμύρια περιοδικά δρόμου, σε όλο τον κόσμο. Από το ξεκίνημά του, πριν από τρεις περίπου δεκαετίες, το ξεχωριστό αυτό εκδοτικό και κοινωνικό κίνημα έχει υποστηρίξει πάνω από 300.000 αστέγους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους («Helping people help themselves»), μέσα από τη διανομή των περιοδικών/εφημερίδων, αλλά και του συνόλου των άλλων κοινωνικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα.

Και ανοιχτές συζητήσεις

Τo απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουνίου (στις 16:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) έχει προγραμματιστεί μια ενότητα («public event») ανοιχτή σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωριστούν με τον κόσμο των περιοδικών δρόμου, να ενημερωθούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλες κοινωνίες, αλλά και τις λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπισή τους.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η επικεφαλής του INSP και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου «The Big Life Group» Φέι Σέλβαν (Fay Selvan), ο διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού «The Big Issue» Στίβεν Πέρσον (Steven Persson), η υπεύθυνη προγραμμάτων του περιοδικού «Megaphone» του Βανκούβερ Τζέσικα Χάνον (Jessica Hannon), ο αρχισυντάκτης του περιοδικού δρόμου «Bodo» του Ντόρτμουντ Μπαστιάν Πούττερ (Bastian Putter), ενώ ειδική προσκεκλημένη είναι η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του SMPLCT Lab Σίνθια Ελέν (Cynthia Hellen), που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη. Η Ελέν θα παρουσιάσει ένα υποστηρικτικό κοινωνικό πρόγραμμα χαμηλού κόστους που απευθύνεται σε εκείνους που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.
Θα προηγηθεί (την Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 15:00) μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιοδικών δρόμου, δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης και θέμα το προσφυτικό. Η συζήτηση αυτή θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Συντονιστής θα είναι ο Μάικλ Φόγκελ (Michael Vogel) από το περιοδικό «Die Zeitschrift der Straße».
Οι πόρτες είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά ο αριθμός των θέσεων σίγουρα περιορισμένος (την ενότητα θα παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι σύνεδροι), οπότε καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να κάνουν κράτηση των θέσεών τους (info@shedia.gr, 213 0231220).

Περισσότερα σχετικά με το συνέδριο θα βρείτε στο τρέχον τεύχος (Ιούνιος 2016) της “σχεδίας”, αλλά και στην ιστοσελίδα μας:http://www.shedia.gr/…/h-ellada-ypodexetai-ta-periodika-dr…/

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»
Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη
Φαβιέρου 24-26, 104 38 Αθήνα
Τ: 2313 013605, 213 0231220
www.shedia.gr
info@shedia.gr
f: shedia.streetaper
tw: _shedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *