Άλλη μια καταδίκη για συλλήψεις ξένων δημοσιογράφων που δεν έμαθε κανείς!

συλληψηδημοσιογράφωνΧαλκιδικηΗ είδηση είναι σχετικά παλιά, αλλά αποδεικνύει πως για μία ακόμη φορά η χώρα μας κατρακυλά στους δείκτες της ελευθεροτυπίας. Στη διάρκεια της δίκης των κατοίκων της Ιερισσού, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, συννελήφθησαν, κρατήθηκαν για δυο ώρες και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός τους, δυο ξένων δημοσιογράφων. Της Ιταλίδας Francesca Pagani και της Αμερικανίδας Angela Anderson. Οι οποίες και δικάστηκαν στις 25 Νοεμβρίου. Και ενώ υπήρξε παρέμβαση αμερικάνικης πρσβείας, ήρθαν δικηγόροι, έγινε καταγγελία από το νέοιδρυθέν Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), το γεγονός δεν έγινε είδηση. Βρίσκοντας την ανακοίνωση του ECPMF διαβάσαμε πως έγινε και δήλωση του Γιώργου Πλειού για τη σύλληψη και κράτηση. Είμαστε βέβαιοι πως στην επόμενη έκθεση ελευθερίας του Τύπου η Ελλάδα θα έχει κατρακυλήσει προς τον πάτο!
Η καταγγελία του ECPMF
Ελλάδα: Δημοσιογράφοι συννελήφθησαν, κατηγορούνται για λήψη φωτογραφιών στο δικαστήριο

Του Michelle Trimborn

Δύο δημοσιογράφοι, από την Ιταλία και τις ΗΠΑ έχουν συλληφθεί στην πόλη του Πολυγύρου και κατηγορούνται για τη λήψη φωτογραφιών σε αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς άδεια, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Το ECPMF ενημερώθηκε άμεσα για την υπόθεση.
Οι δύο γυναίκες, η Ιταλίδα film-maker Francesca Pagani και δημοσιογράφος Angela Anderson από τις ΗΠΑ, παρακολουθούσαν την υπόθεση δικαστήριο ακτιβιστών που προσπάθησαν να σταματήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδιόκτητων ορυχείων χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής. Οι δημοσιογράφοι είχαν κατηγορηθεί από τον δικαστή και συνελήφθησαν αμέσως μετά τη δίκη από την τοπική αστυνομία.
Pagani και Anderson ισχυρίζονται ότι τράβηξαν μόνο έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου και ότι έχουν ακόμη ειδική άδεια που το επέτρεπε.(…). Το
ECPMF ήρθε σε επαφή με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να μάθει περισσότερα σχετικά. Επιβεβαιώθηκε η υπόθεση και η πρεσβεία δήλωσε ότι ενημερώνεται από την Angela Anderson. (…)
Ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Εποπτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECPMF, βλέπει την υπόθεση ως μια ακόμη ένδειξη για την ανησυχητική κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μια άλλη μία περίπτωση παραβιάσεων του Τύπου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2010. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα μετακινήθηκε από την 34η θέση στην 91ηστη φετεινή Έκθεση των Δημοσιογράφοων Χωρίς Σύνορα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου”.
Προτρέπει επίσης τις αρχές για μια γρήγορη αντίδραση: «Νομίζω ότι η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή υψηλών προτύπων μέσων ενημέρωσης ελευθερία στην Ελλάδα – θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.” Το ECPMF καταδικάζει τη σύλληψη των δημοσιογράφων.(…)

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ http://ecpmf.eu

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *