Η “τάξη” των παρουσιαστών της TV

παρουσιαστεςTV-1Tης  Ματίνας Παπαχριστούδη στο περιοδικό Hot Doc

Από την εποχή της χρυσής εποχής της TV – ξέρετε, τότε που οι πολίτες απειλούσαν τους κρατικούς φορείς με τη φράση «θα σου φέρω τον Ευαγγελάτο», τον Κακαουνάκη, τον Χαρδαβέλλα κλπ.- πέρασαν πολλά χρόνια.
Η τάξη των χρυσοπληρωμένων τηλεπαρουσιαστών και σχολιαστών έριξε τις μάσκες της κοινωνικής εκπροσώπησης προς την πολιτική και οικονομική εξουσία.
Οι αποκαλύψεις για τη συμμετοχή πολλών τηλε-δημοσιογράφων σε εταιρίες, που προωθούσαν οικονομικά συμφέροντα, σε εταιρίες επικοινωνιακής χειραγώγησης, σε πρωινούς ή κομματικούς πρωινούς καφέδες, και η δημόσια πλέον εμφάνισή τους ως γραφεία Τύπου κομμάτων, πολιτικών, εταιριών, ολοκληρώνει την εικόνα για το ρόλο τους στο σήμερα.
Οι συμμετέχοντες στην ιδιαίτερα ευνοημένη τάξη της ιδεολογικής χειραγώγησης εργάζονται και παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα Μέσα, εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και sites. Στην τηλεόραση απλώς είναι πιο εμφανής η χυδαιότητά τους, λόγω της εικόνας, η οποία όλα τα δείχνει.
Παρουσιαστές όπως οι Ολγα Τρέμη, ‘Ελλη Στάη, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Μαρία Χούκλη, τηλε-σχολιαστές όπως οι Γ. Πρετεντέρης, Μπ. Παπαδημητρίου, Π. Τσίμας, Ν. Χατζηνικολάου αλλά και πολλοί νεότεροι της «ιντερνετικής» ενημέρωσης, βασανίστηκαν πολύ για να εδραιωθούν στην ευγενή τάξη των χειριστών της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ.

Κοινό χαρακτηριστικό τους, γιατί φυσικά υπάρχουν μεταξύ αυτών πολλές και σημαντικές διαφορές, είναι ότι ποτέ δεν δυσκολεύτηκαν στη ζωή τους, δεν αντιμετώπισαν τη φτώχεια. Πάντα βρίσκονταν σε ένα προστατευμένο, φιλικό της εκάστοτε εξουσίας, κυρίως οικονομικής και πολιτικής, περιβάλλον. Πληρώνονταν πάντα αδρά, μετείχαν στα πάρτι και στις συναντήσεις κορυφής των οικονομικά ισχυρών της χώρας, ορισμένοι εξ αυτών, κανόνιζαν τη στρατηγική και τακτική της πληροφοριακής χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Σε αυτή την κάστα μετείχαν και μετέχουν επίσης πολλοί «δημοσιογράφοι» των εκδοτικών συγκροτημάτων, απλά ο δικός τους ρόλος δεν φαίνεται σε κοινή θέα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ουδόλως μας εξέπληξε η στάση της ‘Ολγας Τρέμη στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών. Τελείως ειλικρινά έδειξε την τάξη στην οποία ανήκει και τα συμφέροντα της οποίας εξυπηρετεί με τη δουλειά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *