ΔΟΛ: Ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και ατομικές συμφωνίες!

δολΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΔΟΛ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ του ΔΟΛ αφήνει μεν απλήρωτους τους εργαζόμενους, αλλά δεσμεύεται δε για απολύσεις, μειώσεις μισθών και απληρωσιά συν ατομικές διαπραγματεύσεις σε ένα “θερμό καλοκαίρι”!
Είναι αλήθεια ότι απαξίωσε ακόμη και την εθιμοτυπική συνάντηση (δεν πραγματοποιήθηκε) με το συρφετό των «οικείων» συνδικαλιστών του κλάδου, που εναγωνίως τη ζητούσαν ως άλλοθι για να «καθησυχάσουν» τους εργαζόμενους για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, τις κυοφορούμενες ομαδικές απολύσεις αλλά και τις νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις αποδοχών.
Όμως, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό τον επιβεβαίωσε δημοσιογραφιών και αρμοδίως ο Δ/ντης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Αντ.Καρακούσης, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Όμιλο.
Λίγο πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού κοινοποίησε στους εργαζόμενους ότι προτίθεται να καταβάλει άμεσα το 50% των δεδουλευμένων μηνός Απριλίου, σε μία προσπάθεια κατευνασμού του εκρηκτικού κλίματος, που είχε δημιουργηθεί στον Όμιλο.
Χρονική στιγμή που τίθεται στο μικροσκόπιο το γνωστό και ως «τρίγωνο της διαπλοκής», οι μεγάλες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, το τραπεζικό σύστημα και το άλλοτε κραταιό πολιτικό καθεστώς που είχε δώσει «άφεση αμαρτιών» στους Μιντιάρχες.
Η συμμετοχή του ιδιοκτήτη του Ομίλου στη μετοχική σύνθεση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL εντάσσεται σε μία μετωπική σύγκρουση με τους καναλάρχες αφού η κυβέρνηση απαιτεί από τις διοικήσεις των Ομίλων όσους πόρους παρατύπως χρωστούν στο Δημόσιο όπως:

Από το τέλος 2% επί των ακαθάριστων εσόδων τους (συνολικά περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο τα τρία τελευταία χρόνια).
Από το φόρο 20% επί των διαφημιστικών εσόδων (συνολικά περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ανά έτος).
Από τη χρήση των συχνοτήτων, που δεν έχει πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες ομίλων μέσων ενημέρωσης, με ένα ποσό που δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά σίγουρα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εάν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση συχνοτήτων καταβάλουν στο δημόσιο κάθε χρόνο περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο όπου εντάσσεται και ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΕ αποτελεί και ο έλεγχος της τραπεζικής δανειοδότησης εμφανιζόμενων συνεχώς ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης –με πληθώρα θυγατρικών εταιρειών κ.λ.π), καθώς και ο έλεγχος της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής του αγγελιοσήμου με υποτιμολόγηση των διαφημίσεων επί των εντύπων & αντιστρόφως υπερτιμολόγηση των διαφημίσεων στο διαδίκτυο όπου δεν έχει θεσπιστεί «αγγελιόσημο».
Είναι γνωστές στο χώρο, μεσούσης της κρίσης, οι προκλητικές προσλήψεις, αλλά και οι υπέρογκες αμοιβές στελεχών του ΔΟΛ, αλλά και διαφόρων άλλων παροχών πιστωτικών καρτών, διάθεση πολυτελών αυτοκινήτων, στρατιές απασχολήσιμων συνταξιούχων κ.λ.π. (όπως και παλαιότερα η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ είχε καταγγείλει). Συγκεκριμένα εάν το ανώτατο πλαφόν των μηνιαίων αμοιβών περιοριζόταν στις 5000 ευρώ, θα ισοσκέλιζε το λειτουργικό κόστος των ομαδικών απολύσεων των τελευταίων χρόνων, αλλά και τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στον Όμιλο.
Η διοίκηση του ΔΟΛ, όπως και άλλοι μιντιάρχες, στην παρούσα συγκυρία στέλνουν τα εκβιαστικά τους «τελεσίγραφα», μετακυλίοντας το κόστος της μπίζνας στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά κρατώντας την “ποιότητα” της μνημονιακής τους ενημέρωσης.
Τον απόντα από την Γενική Συνέλευση Πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ (Μ.Γκανά) εκπροσώπησαν πάντως επάξια ετερόκλητες παρουσίες υψηλού συνδικαλιστικού «αναστήματος», όπως ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της ΕΠΗΕΑ (Π.Ζώτος), που με ψυχοπονετική διάθεση έναντι της διοίκησης του ΔΟΛ επέμεινε χαρακτηριστικά να δώσουμε πίστωση χρόνου στο μεγάλο αφεντικό –
που μας δίνει δουλειά και να μην προβούμε σε καμία επιθετική ενέργεια όπως προσφυγή στο ΣΕΠΕ , το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αλλά και σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης των εργαζομένων.
Άλαλος –όπως πάντα –με επιδοκιμαστικό πάντως πνεύμα στις ως άνω προτάσεις παρέμεινε ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΠΗΕΑ (Γ.Τζανετής ), αλλά και ο έτερος συνδαιτυμόνας του προέδρου της ΕΠΗΕΑ και συχνός επισκέπτης του μεγάλου αφεντικού του ΔΟΛ, ο Γ.Μυλωνάς (Πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ).
Αντίθετα, το δημοσιογραφικό team του μαγαζιού έλαμψε από τη διάθεσή του για “λύσεις”. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επεσήμανε ότι ενάμισι μήνας καθυστέρηση στους μισθούς δεν είναι και τίποτα τρομερό -τουλάχιστον για να καταγγελθεί. Ο εκπρόσωπος του Βήματος, Κ.Παπαδής, επέμεινε στη συνδικαλιστική αξία της τελευταίας “ατομικής σύμβασης”, ο εκπρόσωπος των Νέων, Κ.Ντελέζος, στη μεγάλη σημασία που έχει και η δικαστική οδός, ενώ ο εκπρόσωπος του Βήμα FM β.Αδαμόπουλος τόνισε τη ρήξη με τις τελευταίες ατομικές συμβάσεις.
Κορυφώνοντας τη δημοσιογραφική ετοιμότητα, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θ.Μπερεδήμας, είπε (για νιοστή φορά) ότι αυτό είναι το τελευταίο όριο και από την “επόμενη φορά” θα γίνει της κακομοίρας. Και όλοι μαζί συμφώνησαν να συνεχίσει η ενότητα του κλάδου καταργώντας τη γενική συνέλευση για να ξανασυναντιούνται όλοι ανά γραφείο -ή περίπου.
Θα πρόκειται έτσι για μία σημαντική συμβολή στο νέο σχέδιο της εταιρείας που, για κοινωνικούς λόγους, δεν θα κάνει πλέον “οριζόντιες” περικοπές και απολύσεις, αλλά εξατομικευμένες διαπραγματεύσεις, για να παίρνει υπόψη τις προσωπικές ανάγκες του καθενός και να μπορεί ο καθένας άφοβα και με το νόμο να μισεί το διπλανό του!

Συνάδελφοι/σες,
Η εμπειρία και απ’ αλλά μέσα, έχει αποδείξει ότι με την ενδοτικότητα που υποκύπτει σε εκβιασμούς δεν υπάρχει προοπτική.
Να πάρουμε τις τύχες του αγώνα στα χέρια μας, από το να παραμείνουμε θεατές των επερχόμενων εξελίξεων.
Άμεσες παρεμβάσεις και συλλογικές δράσεις εδώ και τώρα, με ταυτοτικά κινηματικά χαρακτηριστικά: να μην παραδοθούμε στο έλεος του μεγάλου αφεντικού, που έκανε μπίζνες με τα μνημόνια και την υπεραξία της εργασίας μας.
Ματαιοπονούν οι «προστάτες»μας –συνδικαλιστικά φερέφωνα….
Το μόνο που δεν πρότειναν ήταν ακόμη ένα νέο bazaar βιβλίων του ΔΟΛ: για ανέργους (με την ευγενική χορηγία της coca cola, της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, των τραπεζών, κ.λ.π.), που ήταν όπως πρόσφατα και τιμώμενα πρόσωπα της εργοδοσίας.
Εξάλλου η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΟΛ κατήγγειλε τις μειώσεις μισθών και τις ομαδικές απολύσεις, όπου οι οικείοι των εργοδοτών ήταν από τους πρώτους απεργοσπάστες, αυτοί που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις και ανακοινώσεις ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων κατά ανάθεση έργου…
Το μεγάλο αφεντικό δείχνει ότι όλοι αυτοί του είναι πλέον άχρηστοι… αναλώσιμοι που το μόνο που παζαρεύουν είναι η καρέκλα τους .
Η μοναδική ελπίδα όπως πάντα είναι στους δικούς μας αγώνες που θα καθορίσουν την έκβαση.
Να μείνουμε ανυποχώρητοι στις επιλογές μας.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΟΛ

Αθήνα 13 ΜΑΙΟΥ 2015

1 comment for “ΔΟΛ: Ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και ατομικές συμφωνίες!

 1. Πέτρος Ζώτος
  May 15, 2015 at 2:34 pm

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΔΟΛ, στην ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΠΗΤ, την ΕΠΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες συνδικαλιστικές Ενώσεις-Σωματεία, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε ως ψευδή, ανυπόστατα και προβοκατόρικα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τα τεκταινόμενα και πάλι στον Οργανισμό και αποδίδονται δήθεν στην «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΟΛ».
  Είναι τουλάχιστον ανήθικο έναντι των εργαζόμενων στο ΔΟΛ που απειλούνται με νέες περικοπές, πρώην συνδικαλιστές -νυν συνταξιούχοι- που έχουν αποχωρήσει από τον Οργανισμό, κρυπτόμενοι πίσω από τον τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΟΛ», να επιτίθενται με ψεύδη στους εκπροσώπους των εργαζομένων, διαστρεβλώνοντας τις δημόσια εκπεφρασμένες θέσεις τους και προσπαθώντας να αποδομήσουν κάθε προσπάθεια για ενιαία αντιμετώπιση της νέας απειλής. Άραγε για ποιον δουλεύουν και τίνος τους σκοπούς υπηρετούν;
  Καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την κριτική που θεωρεί ότι είναι σωστή. Όμως, αυτό να το κάνει με παρρησία ΕΠΩΝΥΜΩΣ και όχι κρυπτόμενος πίσω από “Επιτροπές” στις οποίες δεν συμμετέχει, ενώ πλέον δεν εκπροσωπεί κανέναν εργαζόμενο. Οι παριστάμενοι στη Γενική Συνέλευση του ΔΟΛ, την περασμένη Δευτέρα, έχουν ιδίαν αντίληψη για τις τοποθετήσεις ενός εκάστου εκπροσώπου των εργαζομένων και δεν περιμένουν την μαϊμού “Εργασιακή Επιτροπή” να τους ενημερώσει με ψεύδη και προβοκάτσιες. Άλλωστε, είναι τυχαίο ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν αναφέρονται καθόλου στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης;

  Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ως «μάσκα» ο όρος «εργασιακή επιτροπή». Προς τούτο και για την ενημέρωσή σας παραθέτουμε αυτούσια και προγενέστερη επιστολή καταγγελίας μας.

  Αθήνα, 13/06/2014

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Πρόσφατα εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα στους διοικητικούς υπαλλήλους της εταιρείας – αναφερόμενο στον ΒΗΜΑ FM – το περιεχόμενό του οποίου υπογράφεται ξανά από την «Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ».

  Υπενθυμίζουμε εκ νέου ότι η εργασιακή επιτροπή σε κάθε επιχείρηση αποτελείται από τους θεσμικούς, νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στις ενώσεις τους.

  Στο πλαίσιο αυτό – για μία ακόμα φορά – επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, προς αποφυγήν συγχύσεων, παρανοήσεων και παρεξηγήσεων – ότι το ανυπόγραφο κείμενο που εστάλη – εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τους ανωνύμως κρυπτόμενους συγγραφείς του.

  ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΟΛ

  Κώστας Ντελέζος, Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων της Εφημερίδας «ΤΑ
  ΝΕΑ» στην ΕΣΗΕΑ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ
  Ζώτος Πέτρος, Αναπληρωτής Γραμματέας της ΕΠΗΕΑ
  Κώστας Παπαδής, Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων της Εφημερίδας «Το
  Βήμα» στην ΕΣΗΕΑ
  Γιάννης Τζανετής, Εκπρόσωπος των Διοικητικών υπαλλήλων του ΔΟΛ στην
  ΕΠΗΕΑ
  Βασίλης Αδαμόπουλος, Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων του ΒΗΜΑ FM στην
  στην ΕΣΗΕΑ
  Νινέττα Φαφούτη, Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων των Περιοδικών του
  ΔΟΛ στην ΕΣΠΗΤ

  *Παρακαλούμε για την δημοσίευση της απάντησής μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *