Όλοι εναντίον Παναγιωταρέα ως “σύμβουλος τάφου”, αυτή εναντίον ΕΣΗΕΑ!

παναγιωατέρα-3Ενοχλήθηκε η κυρία Άννα Παναγιωταρέα για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με την οποία καταδικάζεται η ενέργεια της να καταθέσει αγωγή κατά της Δέσποινας Κουτσούμπα για σχόλια της στο  face book. Στην 10 σειρών ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, η “άμισθη” σύμβουλος έστειλε 3σέλιδη επιστολή διαμαρτυρίας. Στο δια ταύτα της επιστολής είναι ένα μόνο ερώτημα: Πως είναι δυνατόν η ΕΣΗΕΑ να μην υπερασπίζεται ένα μέλος της(!), την Άννα Παναγιωταρέα και να δίνει υποστήριξη σε ένα …πολιτικό πρόσωπο. Η σύγχυση της δημοσιογράφου-καθηγήτριας-συμβούλου (αμισθί) σε υπουργούς, συμβούλου επικοινωνίας και ειδικότερα συμβούλου Τάφου, είναι αποκαλυπτική. Διαμαρτύρεται γιατί το σωματείο της που έχει ταχθεί πλειστάκις κατά των αγωγών, δεν την στηρίζει στην αγωγή της εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα την οποία αγωγή κατέθεσε ως σύμβουλος υπουργού!

Μετά την ΕΣΗΕΑ και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ άλλος ένας φορέας έλαβε θέση για την αγωγή της. Το ICOMOS λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Πέρα από όσα αποκαλύπτει για την Άννα Παναγιωταρέα και τη στάση της στις ανασκαφές της Αμφίπολης, δηλώνει πως θα δημοσιοποιήσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα το γεγονός.

ΙCOMOS  – INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES – ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚH ΕΘΝΙΚΗΕΠΙΤΡΟΠΗ HELLENIC ΝΑΤΙΟΝΑL COMMITTEE COMITÉ NATIONAL HELLENIQUE 

Σε λίγες ημέρες (7/5/2015) εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή που άσκησε η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα (Καθηγήτρια στο τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ!) στη Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγο του ΥΠΠΟΑ, κατηγορώντας την για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του τύπου». Η ενάγουσα ζητά από τη Δ. Κουτσούμπα ποσό 15.000 ευρώ, ως αποζημίωση, καθώς θεωρεί πως έγινε μία συστηματική προσπάθεια αποδόμησης και απαξίωσης του προσώπου της και της δουλειάς της.

Αλλά για ποια δουλειά μιλάμε; Το κοινό γνώριζε μέχρι τώρα τις σωστικές και τις συστηματικές ανασκαφές. Με την κ. Παναγιωταρέα μάθαμε καλύτερα τι σημαίνει «πολιτική ανασκαφή»! Η «ανασκαφή της Αμφίπολης» υπήρξε ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα, μάλιστα σε μια χώρα που διακρίνεται για το υψηλό και πρωτοποριακό επίπεδο των ανασκαφέων της. Η προβολή άλλων πτυχών του εγχειρήματος με άδηλους, εν πρώτοις, στόχους, ασφαλώς βαρύνει την καθηγήτρια κ. Άννα Παναγιωταρέα και συνετέλεσε στην ατυχή προσπάθεια αποδόμησης του επιπέδου των Ελλήνων αρχαιολόγων. Εκτός και αν η κ. Παναγιωταρέα δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς σημαίνει επιστημονική ανασκαφή, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό. Ή άλλως επειδή, κατά τον Πλάτωνα, «Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία φαίνεται!»

24aΗ κ. Κουτσούμπα είναι άτομο πολιτικοποιημένο, δραστήριο συνδικαλιστικά (Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, νυν μέλος του Δ.Σ.). Το «ειδεχθές της έγκλημα» είναι ότι προχώρησε σε δυο αναρτήσεις στην προσωπική της σελίδα στο facebook που αφορούν σε δραστηριότητες της κ. Παναγιωταρέα. Η πρώτη, «Έργα και Ημέραι» της κ. Παναγιωταρέα («Εκπρόσωπος τάφου», μεταξύ άλλων ιδιοτήτων της) στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Η δεύτερη, στην εμπλοκή της για δημιουργία βίντεο προβολής έργων ΕΣΠΑ. Με λίγα λόγια, η κ. Κουτσούμπα, διώκεται επειδή άσκησε, ως όφειλε με βάση τη συνδικαλιστική και επιστημονική της ιδιότητα, δημόσια κριτική στην κ. Παναγιωταρέα. (σ.σ. Και λίγα είπε!).

Η αγωγή της κ. Παναγιωταρέα προς μια αιρετή εκπρόσωπο εργαζομένων δεν ξαφνιάζει. «Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν…» Η κ. Παναγιωταρέα είναι γνωστό ότι αρεσκόταν να απολαμβάνει κατά καιρούς τη θαλπωρή, τα προνόμια και την προστασία της εκάστοτε εξουσίας. Η ίδια βρίσκει απολύτως θεμιτό να κορδακίζεται αυτάρεσκα ανάμεσα σε υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη – ενίοτε και ανάμεσα στις Καρυάτιδες – «ετρώθη», όμως, η «τιμή» της, επειδή μια συνδικαλίστρια άσκησε έλεγχο σε αυτές τις (δημόσιες) δραστηριότητές της. Κάτι ήξερε και ο Κικέρων («OTEMPORA! OMORES!»)

Ευτυχώς, όμως, η Δικαιοσύνη δεν δικάζει με βάση την ισχύ των «προυχόντων»!

Θα περίμενε κανείς από μια καθηγήτρια του τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ, να επανεκτιμήσει τη στάση της και να σταθεί αυτοκριτικά, ζητώντας συγγνώμην από την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα, καθόσον προσέφερε πασιφανώς κακές υπηρεσίες στο θέμα της «προβολής» της ανασκαφής της Αμφίπολης! Και όχι να εμφανίζεται ως κήνσωρ και θιγόμενη, καταθέτοντας αγωγές. Τι να πει κανείς; «Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι!»

Ωστόσο, παρά τη βεβαιότητα ότι η κ. Κουτσούμπα θα δικαιωθεί πανηγυρικά, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η επίκληση της νομικής προστασίας προς εκφοβισμό, όπως και η τιμωρητική προοπτική της δικαστικής αγωγής, είναι προϊόντα ενός ισχύοντος νόμου (Ν.1178/81), ο οποίος, κατά τη γνώμη μας, ήρθε η ώρα να αλλάξει.

Προειδοποιούμε ότι στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία δεν θα απαλλαγεί πάσης κατηγορίας η Δ. Κουτσούμπα, θα κάνουμε γνωστή την υπόθεση στο διεθνές ICOMOS και στην UNESCO, ώστε να αντιληφθεί και η διεθνής κοινότητα τις μεσαιωνικές νοοτροπίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτοί που «τάχθηκαν να φυλάσσουν Θερμοπύλες».

Το ελληνικό ICOMOS και τα στελέχη του έχουν καταδικάσει κατ’ επανάληψη τέτοιες συμπεριφορές, καθώς και την εν λόγω που έχει σχέση με την ανασκαφή της Αμφίπολης. Καλούμε μάλιστα όλους τους φορείς και τους σκεπτόμενους Έλληνες πολίτες να προβούν σε παρόμοια στάση, επικροτώντας ανεπιφύλακτα τις ενέργειες της Δέσποινας Κουτσούμπα!

Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS καταδικάζει έντονα την Άννα Παναγιωταρέα για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα, στην οποία και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του!

1 comment for “Όλοι εναντίον Παναγιωταρέα ως “σύμβουλος τάφου”, αυτή εναντίον ΕΣΗΕΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *