Δημοκρατία του Φιλιππάκη και Εφημερίδα των Συντακτών οι πρώτες εφημερίδες με αναστολή συμβάσεων!

Το τσουνάμι της πανδημίας στις εργασιακές σχέσεις ξεκίνησε στον Τύπο από χθές το βράδυ με δυο εφημερίδες, διαμετρικά αντίθετης πολιτικής κατεύθυνσης. Η “Δημοκρατία” και Espresso του Γιάννη Φιλιππάκη και η Εφημερίδων των Συντακτών, ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα 800 ευρώ της κρατικής επιδότησης-σύμφωνα με τα οριζόμενα στη ΠΝΠ- και οι εφημερίδες θα συνεχίσουν να εκδίδονται. Η αναστολή συμβάσεων έγινε με διαφορετικό τρόπο από τις δυο εκδοτικές επιχειρήσεις. Στο συγκρότημα του Γ. Φιλιππάκη το ανακοίνωσε ο διευθυντής, ζητώντας τη συναίνεση των εργαζομένων ως …χθές το βράδυ, αλλά ήταν ήδη ειλημμένη απόφαση.

Στη “Δημοκρατία”, σε αντίθεση με την Εφημερίδα των Συντακτών οι περισσότεροι συντάκτες πηγαίνουν ήδη στη δουλειά με ελάχιστα μέτρα προστασίας, μόνοι οι ρεπόρτερ εργάζονταν με τηλε-εργασία. Στην “Εφημερίδα των Συντακτών” είχαν καταφέρει εδώ και πολλές μέρες, να εκδίδεται η εφημερίδα με ελάχιστο προσωπικό στο κτίριο. Επίσης η απόφαση της αναστολής των συμβάσεων έγινε στις 9.30 το βράδυ με mail σε όλο το προσωπικό, με το οποίο ανακοινώθηκε η αναστολή συμβάσεων σε 96 εργαζομένους ενώ 23 θα παραμείνουν με συμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο καθεστώς των πληγένων επιχειρήσεων αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους για την έκδοση των εφημερίδων. Θεωρείται βέβαιο πως τη μέθοδο αυτή θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα κι άλλες εφημερίδες. Η δυνατότητα δίνεται σε όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου και η πτώση για τον έντυπο Τύπο είναι τρομακτική. Περισσότερα από 150 σημεία διάθεσης εφημερίδων έχουν κλείσει, η είσοδος τους στα σούπερ μάρκετ εν μέσω τέτοιας κρίσης, λειτουργεί μόνο ως “ασπιρίνη” σε διασωληνωμένο ασθενή!

Οι εκδότες θα είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν μαζικά τη δυνατότητα που τους δίνουν τα έκτακτα μέτρα.

Στο συγκρότημα του Γ. Φιλιππάκη ωστόσο υπάρχουν κι άλλες σοβαρές καταγγελίες. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν σχεδόν έξι μήνες, πριν λίγες μέρες έλαβαν το ποσό των 400 ευρώ έναντι χρωστούμενων. Για όσους αμείβονται με μισθούς μικρότερους των 800 ευρώ, ακούστηκε πως θα πρέπει να δώσουν στην εταιρεία(!)-εργοδότη τη διαφορά. Για όσους αμείβονται με περισσότερα, θα προστεθούν στα ήδη χρωστούμενα των έξι μηνών…

1 comment for “Δημοκρατία του Φιλιππάκη και Εφημερίδα των Συντακτών οι πρώτες εφημερίδες με αναστολή συμβάσεων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *