Στάση πληρωμών στο γκρούπ “Παρασκήνιο” που χορήγησε “λαμπρή” βραδιά!

karamanlisΚαταγγέλει η Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Σε στάση πληρωμών, δίχως καμία επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων, προέβη ο Νίκος Καραμανλής, ιδιοκτήτης του ομίλου «Ν.Κ. Media Group». Η στάση πληρωμών αφορά όλα τα Μέσα του ομίλου και συγκεκριμένα την εφημερίδα «Παρασκήνιο», το free press «Καρφίτσα» (Θεσσαλονίκη), καθώς και τα sites paraskhnio.gr, karfitsa.gr, toxrima.gr, verysorry.gr.

Ανεπίσημα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν περί «οικονομικής στενότητας» και δόθηκαν αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί… εν ευθέτω. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, ουδεμία στενότητα υπήρχε πρόσφατα όταν ο όμιλος αποφάσισε να κάνει χορηγία ύψους 15.000 ευρώ σε φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε (ο ίδιος όμιλος) για «Το σπίτι του ηθοποιού»! Η συγκεκριμένη εκδήλωση έλαβε προβολή τόσο από τα διαδικτυακά Μέσα του ομίλου, όσο και από το εβδομαδιαίο φύλλο της εφημερίδας «Παρασκήνιο» του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2015 υπό τον τίτλο «Fashion event: Λαμπερή βραδιά της N.K. Media Group».

Πρόκειται για τον ίδιο όμιλο που -προφανώς λόγω καλλιτεχνικών και άλλων ευαισθησιών- αποφάσισε να μην καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων με την δακρύβρεχτη αιτιολογία ότι «οι εποχές είναι δύσκολες» (μόνο για τα αφεντικά, φυσικά). Όταν κάποιοι εργαζόμενοι ρώτησαν προ μηνός για την «τύχη» του δώρου Χριστουγέννων, η διοίκηση τους ανάγκασε εκβιαστικά να υπογράψουν ότι εισέπραξαν κανονικά το επίδομα εορτών. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ο εκδότης Νίκος Καραμανλής είχε αρνηθεί το περασμένο καλοκαίρι και το επίδομα θερινής αδείας.

Να ήταν μόνο τα δεδουλευμένα;

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «λαμπρή» επιχείρηση επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ για την πληρωμή των μισθών αρκετών εκ των εργαζομένων. Οι μισθοί για τους… έμπειρους (κάτω από δέκα στον αριθμό) -για απόλυτα εξαρτημένη σχέση εργασίας- βρίσκουν «ταβάνι» στα 600-700 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους στα portals του ομίλου επιφυλάσσεται ακόμη καλύτερη μοίρα: Μισθοί από 150 έως 400 ευρώ για εξαήμερη (ακόμη και σαββατοκύριακα και με βάρδιες που φτάνουν τις 10 και 12 ώρες) και ανασφάλιστη εργασία (συντριπτικό το ποσοστό όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης)!

Την ίδια ώρα, στελέχη όπως ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Μενάγιας (ξακουστός για τη συναδελφικότητα που επεδείκνυε όταν ήταν στο «Έθνος»), ο Φώτης Σιούμπουρας, ο Κοσμάς Σφαέλος, ο Χρήστος Κώνστας και ο Νίκος Μπακουλόπουλος, δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για τις εξελίξεις και την αγωνία των απλήρωτων, υπαμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζόμενων (60 περίπου στο σύνολο).

Και γιατί να ιδρώσουν;

Μέχρι σήμερα κανένα από τα άμεσα ενδιαφερόμενα σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ) δεν έχει κινητοποιηθεί. Ενδεικτικό της προκλητικής, φιλοεργοδοτικής οκνηρίας των σωματείων του κλάδου είναι το γεγονός ότι στον όμιλο δεν έχουν γίνει καν εκλογές για την ανάδειξη των εργαζόμενων που θα εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους στα μικτά συμβούλια -παρότι, ενδεικτικά, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι πάνω από 10.

Η συνέλευσή μας, των εργαζόμενων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση στα γραφεία του ομίλου του Νίκου Καραμανλή προ μηνών, κατά την οποία μοιράσαμε κείμενα, συζητήσαμε με εργαζόμενους, είχαμε «τρυφερούς» διαλόγους με υψηλόβαθμα στελέχη και διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι τις άθλιες συνθήκες. Παρά την ανάδειξη των ζητημάτων, τίποτε δεν έχει αλλάξει για τους -πλήρως ακάλυπτους από τα σωματεία- εργαζόμενους.

Το παραπάνω παράδειγμα, που δεν θα μείνει αναπάντητο, έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, ότι τα θεσμικά, γραφειοκρατικά σωματεία του σήμερα τοποθετούν εαυτούς ήδη στο παρελθόν. Δεν έχουν την πρόθεση, ούτε τη δυνατότητα να προσφέρουν την παραμικρή στήριξη στους εργαζόμενους που, δήθεν, εκπροσωπούν και να αγωνιστούν για τα ελάχιστα δικαιώματά τους. Αντιθέτως, με την ένοχη σιωπή τους δίνουν το απόλυτο «πράσινο φως» για ακόμη περισσότερη εργοδοτική βαρβαρότητα, για την εγκαθίδρυση της -καθ’όλα κυριολεκτικά- εργασιακής σκλαβιάς. Μόνος δρόμος για όλες/-ους εμάς είναι η αποτίναξη της εξάρτησης από τα συνένοχα, σάπια σωματεία και η πίστη στην αυτοοργάνωσή μας, στη συλλογική διεκδίκηση, στους πραγματικούς, ακηδεμόνευτους αγώνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *