534 εκατ.χρέη για τέσσερα κανάλια που αντιδρούν στην αλήθεια για το Χρέος

mme_7Διαβάζουμε στην efsyn.gr
Τέλος στην τραπεζική ασυλία των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Από τους Αρτεμις Σπηλιώτη, Κώστα Τσάβαλο
«Φρένο» στο πελατειακό σύστημα που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, με χρηματοδότες τους Έλληνες καταθέτες και φορολογουμένους, είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από το «κείμενο εργασίας» που παραδόθηκε στους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκεται η ίδρυση Εθνικής Αρχής Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες).

Στόχος της νέας Αρχής είναι να ελέγχει τη λειτουργία των τραπεζών με αιχμή την πιστωτική πολιτική, την κατανομή των πόρων και το management και όχι να ασκεί εποπτικό έλεγχο. Ζητούμενο είναι οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθύνονται προς τα εκεί που θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, όχι για την επιβίωση και την ενδυνάμωση συγκεκριμένων συμφερόντων, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Οι αρμοδιότητες της Αρχής θα καθοριστούν σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας, που ασκούν στο ακέραιο την κεφαλαιακή εποπτεία. Παράλληλα, στις αρμοδιότητές της θα είναι η εξυγίανση εταιρειών του τραπεζικού συστήματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ύστερα από εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Απώτερος στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να σπάσουν οριστικά και αμετάκλητα οι δεσμοί «αίματος» μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μέσων μαζικής ενημέρωσης, με την παροχή αθρόων δανείων και ρυθμίσεων που εν τέλει «φορτώθηκαν» οι Ελληνες φορολογούμενοι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Χρέη 534 εκατ. για τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Φορτωμένοι με χρέη που ξεπερνούν τα 534 εκατ. ευρώ είναι οι τέσσερις μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί Antenna, Αlpha, Star Channel και ΣΚΑΙ TV, που στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να είναι ζημιογόνοι και να υφίστανται μεγάλες απώλειες εσόδων.

Ο πλέον χρεωμένος όμιλος είναι ο Antenna TV, καθώς οι υποχρεώσεις με βάση τον ισολογισμό του 2012 ξεπερνούν τα 290,28 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός φτάνει τα 137,7 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος είχε έσοδα 72,038 εκατ. ευρώ και κέρδη 3 εκατ. ευρώ στην ίδια χρήση.

Η εταιρεία Νέα Τηλεόραση, που ελέγχει το Star Channel, βαρύνεται από συνολικές υποχρεώσεις 94,5 εκατ. ευρώ (ισολογισμός 2013), εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αποτελούν χρέη προς τις τράπεζες. Το 2013 το Star είχε έσοδα 41,1 εκατ. ευρώ και ζημιές 11 εκατ. ευρώ.

Η Ραδιοφωνικές και Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις (SKAI) είχαν το 2013 συνολικές υποχρεώσεις 86,734 εκατ. ευρώ και δάνεια ύψους 52,573 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών για την εταιρεία του ομίλου Αλαφούζου έφτασε στα 31,1 εκατ. ευρώ με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

H Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha TV) βαρύνεται από αθροιστικές υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικός δανεισμός. Το 2013 είχε έσοδα 48,7 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *