Όταν η πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ στηρίζει το κυβερνητικό κόμμα

Με τη σύμπραξη τριών παρατάξεων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, “Ενωμένων δημοσιογράφων”, “Νέα ΕΣΗΕΑ” και “Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), εκδόθηκε τελικά η ανακοίνωση ενάντια στην αγωγή του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ στους Γ. Κουρτάκη και Γιώργο Παπαχρήστου. Η στήριξη αυτή προκάλεσε μίνι κρίση στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών ανάμεσα στις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στο Προεδρείο, ήτοι τις παρατάξεις “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” και “Συσπείρωση”. Η “Συσπείρωση” κατήγγειλε επίσης την ανακοίνωση. (Παρακάτω αναρτούμε τις δυο ανακοινώσεις). Δεν είναι η πρώτη φορά που μια πλειοψηφία στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών παίρνει σαφή θέση υπέρ του κυβερνητικού κόμματος. Γιατί άλλο είναι να εκφράζεσαι ενάντια στην κατάθεση αγωγών κι άλλο να παίρνεις θέση με αφορμή μια αγωγή, σε μια πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση της ΝΔ και αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα “ρεπορτάζ” εφημερίδας το οποίο έκανε σημαία η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ-όπως δηλώνει η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”, πήρε θέση μόνο υπέρ της μιας πλευράς, αφήνοντας στο απυρόβλητο όλα τα υπόλοιπα.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία για τις αγωγές πολιτικών κατά δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

Και η ανακοίνωση της “Συσπείρωσης”

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος εκφράζει την αντίθεσή της στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, προϊόν μιας συγκυριακής και ευκαιριακής πλειοψηφίας, με αφορμή τις αγωγές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σε μια στιγμή που ο δημοσιογραφικός κλάδος και η αξιοπιστία της ενημέρωσης απειλούνται από τις μεθοδεύσεις Χρυσοχοΐδη και από τα σχέδια για νέα δώρα στους καναλάρχες, η υποταγή σε πολιτικάντικα και μικροκομματικά παιχνίδια βάλλει ευθέως κατά της ενότητάς του και δυναμιτίζει την προοπτική των αγωνιστικών διεκδικήσεών του.

Η ΕΣΗΕΑ που υπερασπίστηκε την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών απέναντι στοΝ αυταρχικό κατήφορο Χρυσοχοΐδη και κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να καταγράψει μια σημαντική φιλεργατική νίκη για τις επιχειρήσεις σε ειδική διαχείριση καθώς εξασφάλισε την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στο δάσος της τοξικής μονομέρειας που στερεί πλέον τον δημόσιο λόγο ακόμη και από τα «προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα», να κάνει ότι δεν βλέπει το κουρέλιασμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια της διαπλοκής. Η επίκληση της πάγιας θέσης για «κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81» δεν μπορεί να μετατρέπεται σε φύλλο συκής για τη στήριξη ακόμη και ενός εκδότη και για την υιοθέτηση οιονδήποτε ισχυρισμών που βαφτίζονται  «ρεπορτάζ».

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε επιλογές που ρίχνουν νερό στο μύλο του επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης, με αφορμή τις αγωγές Τσίπρα, προκειμένου να καλυφθούν τα δώρα στους καναλάρχες, η καταπάτηση ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, αλλά και των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους με πολιτικές που ρημάζουν τη ζωή τους και ευτελίζουν τους θεσμούς.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος παραμένει σταθερή στη θέση της να απέχει η ΕΣΗΕΑ από εμπλοκή σε μικροπολιτικά παιχνίδια ώστε η κρίση αξιοπιστίας των ΜΜΕ να μην μετατραπεί σε κρίση των ανθρώπων της Ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *