Υπό την εποπτεία Μαξίμου ο έντυπος Τύπος λόγω κρατικής διαφήμισης

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Οι εκδότες και ιδιοκτήτες συνομιλούν με τους αρμόδιους του Μαξίμου για το νέο σχέδιο νόμου περί «διαφάνειας» στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα. Ένα σχέδιο που, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, καταργεί έμμεσα τη συνταγματική αρχή του άρθρου 14 περί «ελευθερίας του Τύπου»! Η κυβέρνηση επιχειρεί το ύστατο βήμα στον ολοκληρωτικό έλεγχο μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, τα θέτει υπό την άμεση εποπτεία της, χωρίς να έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τους «καλοταϊσμένους» εκδότες και ιδιοκτήτες.  Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι η σύνδεση των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων αλλά και των επιδοτήσεων-ενισχύσεων στα ΜΜΕ με τα μητρώα εταιρειών έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων.

 

Και, ταυτόχρονα, με την ίδρυση και λειτουργία «επιτροπής δεοντολογίας», στην οποία θα μετέχουν αρχές όπως το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ! Όπως προβλέπεται, θα απαγορεύεται η διανομή των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων όλων των φορέων σε εκδοτικές εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες και «πιστοποιημένες» με τον ειδικό αριθμό του συγκεκριμένου μητρώου (ΜΕΤ). Οι εταιρείες θα ελέγχονται για την ορθότητα των στοιχείων τους μέσω φορολογικών-ασφαλιστικών δεδομένων και η «τιμωρία» τους για κάθε παράβαση θα είναι η διαγραφή τους από το μητρώο.

Τα κονδύλια που αφορούν την επικοινωνιακή προβολή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αποτελούν τον κύριο μηχανισμό οικονομικού ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, κυρίως των διαδικτυακών και περιφερειακών εφημερίδων. Ο κατάλογος των εγγεγραμμένων εκδοτικών εταιρειών θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας. Ενώ προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός απασχολούμενων δημοσιογράφων, μόλις 15 για ημερήσιες πανελλήνιες εφημερίδες, χωρίς όμως την υποχρέωση συμβάσεων εργασίας.
Επίσης, προβλέπεται σύσταση μηχανισμού ελέγχου του περιεχομένου των έντυπων Μέσων. με την «ειδική επιτροπή» τήρησης της δεοντολογίας, στην οποία θα μετέχουν 9 μέλη, εκ των οποίων ένας μόνο εκπρόσωπος δημοσιογράφων. Τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από το Ίδρυμα Μπότση, δυο από πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ, εκπρόσωποι από ΕΣΡ και ΕΕΤΤ, καθώς και τρεις εκπρόσωποι των εκδοτών ημερήσιων εντύπων, Διαδικτύου και περιφερειακού Τύπου.

Η διασύνδεση της κρατικής διαφήμισης και των άλλων κρατικών ενισχύσεων με τον έλεγχο του κυβερνητικού μητρώου θέτει υπό αμφισβήτηση το ισχύον μοντέλο λειτουργίας του Τύπου. Μέχρι σήμερα, όροι στη λειτουργία υπήρχαν μόνο για τις περιφερειακές εφημερίδες και αυτοί αφορούσαν κυρίως την κυκλοφορία τους ανά περιοχή, τον αριθμό των σελίδων, κ.λ.π. Το σκανδαλώδες είναι πως δεν βγάζουν άχνα οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *