Υπό εποπτεία Μαξίμου και δημοσιογραφική λογοκρισία και ο έντυπος Τύπος

Το ξεπετάξαν οι βουλευτές το σχέδιο νόμου του Μαξίμου (Ι.Οικονόμου) στην επιτροπή διαφάνειας με το οποίο και ο έντυπος Τύπος (εφημερίδες-ιστοσελίδες) μπαίνουν στη στενή εποπτεία της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 14 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με ελαχιστότατες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο σχέδιο που ήταν σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με πρόσχημα την κρατική διαφήμιση αλλά και τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, ο έντυπος Τύπος θα ελέγχεται από επιτροπή δεοντολογίας στην οποία μετέχουν δημοσιογράφοι. Το περίεργο είναι πως στο άρθρο λογοκρισίας συμφωνεί και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ με πρόσχημα πως μετέχουν δημοσιογράφοι. Βέβαια και στη “χούντα” οι δημοσιογράφοι-φερέφωνα ήλεγχαν το περιεχόμενο των εφημερίδων και τις έκλειναν.

Η τωρινή επιτροπή απλά θα πετάει τα μίντια που θα ελέγχονται έξω από το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων.

Για το θέμα τους σχεδίου μπορείτε να διαβάσετε τις αντιδράσεις εδώ και εδώ. Έντονη κριτική είχε ασκήσει το Documento ( εδώ και εδώ), η Εφημερίδα των Συντακτών και το “Παρόν” εδώ, ενώ η Αυγή δεν είχε αντιδράσει.

Με το σχέδιο νόμου που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, όλα τα μίντια έντυπα και ηλεκτρονικά πρέπει να εγγραφούν στα Μητρώα της γενικής γραμματείας. Μόνο τότε θα έχουν δικαίωμα σε διαφήμιση και κρατικές ενισχύσεις. Η δε επιτροπή δεοντολογίας θα έχει έδρα τη γενική γραμματεία στο Μαξίμου, θα “διορίζεται” από τον υφυπουργό και θα πρέπει εντός 10 ημερών να αποφασίζει για καταγγελία που γίνεται για δημοσίευμα σε εφημερίδα ή site. Η πλειοψηφία της επιτροπής πράγματι ανήκει σε δημοσιογράφους αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με αυτές τις θέσεις, τις καταλαμβάνουν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης ή των συμμάχων της στα συνδικαλιστικά όργανα, ήτοι της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται κι άλλο το προσωπικό των καναλιών. Πλέον το 25% των 400 εργαζόμενων, δηλ. 100 άτομα μπορούν να προσμετρώνται από θυγατρικές εταιρείες ή συνδεδεμένες εταιρείες παραγωγής. Να εργάζονται δηλαδή στην ΑNT1 studios και να υπολογίζονται ως προσωπικό του ΑΝΤ1 ή στην Green Pixel του ομίλου Βαρδινογιάννη για δυο κανάλια (Star-Alpha) και να υπολογίζονται και στα δυο! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *