Υπόθεση «Κόκκινου»: Ο Β. Μαρινάκης στο πλευρό του… εργοδότη ΣΥΡΙΖΑ!

στο κοκκινοΌσα… ομολογεί ένα «ρεπορτάζ» – ανέκδοτο της ιστοσελίδας των «Παραπολιτικών»

Του Μάρκου Αντωνίου

Πετάει ο γάιδαρος; Ασφαλώς! Πετάει, για να συναντήσει στα νέφη του φανταστικού τη «δημοσιογραφική δεοντολογία», που τόσο συχνά…  κάνει θαύματα. Ένα τέτοιο «θαύμα» πέτυχε προσφάτως η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», καθώς ασχολήθηκε (;) με την υπόθεση  του ραδιοφωνικού σταθμού «105.5 στο Κόκκινο» και πέτυχε να κάνει… το κόκκινο και το άσπρο, μαζί, μαύρο. Ή, αν  προτιμάτε, να εφεύρει μια κατάσταση «ρόδινη» για τον ιδιοκτήτη του σταθμού, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις απαράδεκτες – έως και ανήκουστες- εργοδοτικές αξιώσεις του.  

Την ώρα που οι εργαζόμενοι του «105.5», με αξιοθαύμαστη σταθερότητα και  εργασιακή αξιοπρέπεια αρνούνται να ενδώσουν στον εκβιασμό του «δέχεστε την μείωση κατά 20% του μισθού σας και τηνπαρακράτηση των αποδοχών δυο δεδουλευμένων μηνών, ειδάλλως απολύεστε», η ιστοσελίδα των «Π», μόνη αυτή εν μέσω όλων των ΜΜΕ, ανακαλύπτει ότι επίκειται το «σπάσιμο» του «μετώπου τους».

Επειδή κανένα στοιχείο της πραγματικότητας δεν θα μπορούσε να στηρίξει αυτήν την τερατώδη ανακρίβεια, τα «Π» αποφάσισαν να λανσάρουν μια νέα μεθοδολογία, που, ποιος ξέρει, μπορεί στο μέλλον να γίνει εγγύηση για… απονομές «Πούλιτζερ», στον τομέα της κατασκευής ειδήσεων: Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι δημοσιογράφοι του «Κόκκινου» δεν καταδέχθηκαν καν να προσέλθουν στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου Κώστα Νικόλτσιου για να «υπογράψουν και να παραλάβουν» την τροποποιημένη ατομική τους σύμβαση (χώρια όσοι/όσες πήγαν και του είπαν «όχι»). Και τι ανακάλυψε η ιστοσελίδα των «Π», που προφανώς «διαβάζει» τις… μύχιες σκέψεις του προσωπικού του σταθμού; Πως όσοι δεν έκαναν καν τον κόπο να επισκεφθούν τον διευθύνοντα σύμβουλο είναι… αναποφάσιστοι!

Σκεφθείτε πόσο γέλιο, αναμεμειγμένο φυσικά με στοιχεία θυμού, «έπεσε» στο «Κόκκινο», όταν οι ΔΕΚΑΔΕΣ εργαζόμενοι που δεν πάτησαν καν το πόδι τους στο γραφείο του Κ. Νικόλτσιου πληροφορήθηκαν ότι σύμφωνα με τους «ψυχολόγους», «οιωνοσκόπους»  πληροφοριοδότες (ή έναν πληροφοριοδότη;) του «Π» η απροθυμία τους πρόδιδε… αδυναμία να αποφασίσουν.  Και μάλιστα μια «αδυναμία» που, σύμφωνα με τον… μάντη Κάλχα – υποβολέα του δημοσιεύματος, θα μετατραπεί τελικά σε υποχώρηση μπροστά στις αξιώσεις της Κουμουνδούρου. Κι αυτό πότε; Όταν αποδεικνύεται σχεδόν καθολικό το «όχι» των εργαζομένων σε όσα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθούν.

Στο τέλος του κειμένου παραθέτουμε αυτολεξεί τόσο το δημοσίευμα  της ιστοσελίδας των «Π», όσο και την απάντηση της Μπούλικας Μιχαλοπούλου, συνδικαλιστικής εκπροσώπου των δημοσιογράφων του «105.5». Διαβάζοντάς τα, οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες του Media TV μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Δύο οι στόχοι, διαφορετικοί οι αποδέκτες

Είναι πασιφανές πως κάποιοι… φωστήρες  της «έγκυρης ενημέρωσης» (αλλά, είπαμε, ίσως μόνον ένας…) διοχέτευσαν στα «Π» ένα σενάριο φαντασίας, με διπλό στόχο, αλλά και με διαφορετικούς αποδέκτες.

Ο πρώτος στόχος ήταν να παρεισφρήσει η αμφιβολία και καχυποψία στις τάξεις των εργαζομένων του «105.5». Να αρχίσει ο ένας να αναρωτιέται μήπως ο άλλος σκέφτεται τελικά «να υπογράψει» και απλώς δεν το λέει…

Ο στόχος αυτός όμως φαντάζει καταδικασμένος σε αποτυχία, Τέτοιο «θόλωμα των νερών» είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί στον «105.5», έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα. Οι εργαζόμενοι μιλούν τακτικά μεταξύ τους. Είναι ολοφάνερη η άρνηση της συντριπτικής πλειονότητας να αποδεχθεί αυτό το «σχέδιο», το οποίο απέρριψε ακόμη και ο εκτελών χρέη προσωρινού διευθυντή, Στάθης Σχινάς.

Ο δεύτερος αποδέκτης του προαναφερθέντος «ρεπορτάζ» ήταν, πιθανότατα, τα μέλη και τα (μεσαία) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύς κόσμος εντός των κομματικών  τειχών έχει «παγώσει» με την εργοδοτική συμπεριφορά τηςΚουμουνδούρου. Το «πάγωμα» μάλιστα τείνει να γίνει διαπίστωση ότι η όλη υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί σεμέγα όνειδος, σε οδυνηρό στιγματισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλά σημαντικά στοιχεία.

Στοιχεία όπως: Ποιες είναι σήμερα οι αποδοχές στον «105.5». Πόσοι εργαζόμενοι έχουν φύγει την τελευταία διετία, πόσο διάτρητος είναι ο ισχυρισμός πως παραμένει «ασήκωτη» η μισθολογική δαπάνη. Πόσες «αυτοκριτικές» έχει… ρίξει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για εγκληματικά λάθη στη διαχείριση των οικονομικών του σταθμού (λάθη, για τα οποία καλείται τώρα να τα πληρώσει το προσωπικό, λες κι αυτό αποφάσιζε). Πόση… πριμοδότηση σε σταθμό ανταγωνιστικό του «Κόκκινου» κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλα πολλά.

«Έπρεπε» λοιπόν να δημοσιευθεί κάτι που θα έπειθε και τους ΣΥΡΙΖΑίους  ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Ότι μπορεί να μεθοδευτεί με… βελούδινο τρόπο η επιχείρηση – καρατόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο «Κόκκινο». Κι αυτό, ακόμη και αν δεν θεωρείται… ιδεώδες για ένα «αριστερό» κόμμα,  δεν θα αποβεί δα και πολιτικά καταστροφικό, στο βαθμό που θα διατηρηθεί η «βελούδινη»  υφή της όλης μεθόδευσης.

Για να διατηρηθεί «βελούδινη», θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ενδώσουν κι αυτό ακριβώς διοχετεύει η «πηγή» των «Π». Αλλά για να ενδώσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μνημονεύεται και η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης μαζί με το «αχρείαστη να’ ναι» στο στόμα της Κουμουνδούρου. Τι σύμπτωση, κι αυτά τα σερβίρει το «ρεπορτάζ» των «Π»…

Ο «Βαγγέλας» έχει αληθινό ταξικό κριτήριο…

Εδώ όμως τίθεται ένα ερώτημα: Πώς και γιατί ένα μέσο ενημέρωσης συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη (τα «Παραπολιτικά») βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύοντας – μάλιστα – ένα κείμενο τόσο «άγαρμπο» και κραυγαλέα αδιασταύρωτο;

Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν συστηματικά κάθε εξέλιξη, δυσμενή για εργαζόμενους, στην «Alter Ego», συμφερόντων Μαρινάκη. Κι όμως τα «Π», όχι μόνο  δεν  «κάνουν ρελάνς» για όσα πράττει η Κουμουνδούρου στα «του οίκου της», αλλά ενεργούν ως … γενναιόδωροι αρωγοί του Κ. Νικόλτσιου ή όσων μεγαλο- στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «πάρει πάνω τους» την υπόθεση των περικοπών στο «Κόκκινο».

Σε γενικό πολιτικό επίπεδο, η αντιπαλότητα ΣΥΡΙΖΑ – Β. Μαρινάκη είναι σφοδρότατη. Προσφάτως ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι η ομάδα «του», ο Ολυμπιακός, έχει απέναντί του «λογικές Μαδούρο» και σύσσωμη την κυβέρνηση. Τούτη την περίοδο, εάν ένας διαιτητής «κλείσει τα μάτια» σε μια ανατροπή παίκτη του Ολυμπιακού στην περιοχή αντίπαλης ομάδας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Β. Μαρινάκης θα ενοχοποιήσει, εκτός από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, την ίδια την κυβέρνηση.

Πώς και γιατί, λοιπόν, ο τόσο αντι- ΣΥΡΙΖΑ Β. Μαρινάκης σπεύδει να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του «Κόκκινου»;

Η απάντηση είναι καθαρή και ταυτόχρονα θλιβερή: Βοηθώντας ειδικά τον «εργοδότη ΣΥΡΙΖΑ», ο Β. Μαρινάκης αποδεικνύει ότι για τον ίδιο (και για την επιχειρηματική αφρόκρεμα, γενικά) η έννοια «ταξικό πρόσημο» δεν είναι «φούσκα», όπως έχει καταντήσει στην ορολογία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Β. Μαρινάκης γνωρίζει καλά πως, αν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τελικά «φύλλο και φτερό» τα δικαιώματα των εργαζομένων του «105.5», τότε για τη …συμπαθή τάξη των μεγαλο- εκδοτών και καναλαρχών ανοίγεται «πεδίο δόξης λαμπρόν». Αν η «πρώτη φορά Αριστερά» παρακρατήσει μισθούς εργαζομένων όσο… γουστάρει και κόψει το 1/5 των μισθών, με την απειλή της απόλυσης, εύκολα φαντάζεται κανείς τι επιπρόσθετο είναι σε θέση να κάνουν οι επιχειρηματίες που αφορίζουν και τον… Μαδούρο. Αφήστε που κατόπιν θα μπορούν ναδιασύρουν πανεύκολα τον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε αυτός ασχολείται με εργασιακές «βλαπτικές μεταβολές», στις δικές τους εταιρείες.

Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι διαισθάνονται ή και αντιλαμβάνονται ποιον ακριβώς ασκό του Αιόλου απειλεί να ανοίξει η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της Κουμουνδούρου απέναντι στους εργαζόμενους του «Κόκκινου». Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως;

ΥΓ: Σε διάστημα πολλών ετών, στο «Κόκκινο» έγιναν ελάχιστες απεργίες – στάσεις εργασίας, για την διεκδίκηση καταβολής δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι άκουγαν από τους εκάστοτε διευθύνοντες και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως οι ίδιοι, άθελά τους έστω, απαξίωναν τον σταθμό,  επειδή προκαλούσαν αναστολές στην κανονική ροή του προγράμματος. Κατά τις τελευταίες ημέρες, συχνά – πυκνά οι εκπομπές του σταθμού αδυνατούν να «βγουν στον αέρα», εξ αιτίας προβλημάτων με το δίκτυο της ΔΕΗ. Προβλημάτων γνωστών, που όμως τα άφησε να χρονίσουν η…  μακάρια ιδιοκτησία – διεύθυνση. Τώρα που ο «αέρας» του σταθμού «χάνεται» απροειδοποίητα, ξαφνικά, χωρίς οι ακροατές να πληροφορούνται τι συμβαίνει, ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλά για απαξίωση ή αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Κι αυτό «λογικό», έ;

ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ 

Το δημοσίευμα των «Π»:  

«Το τελεσίγραφο που έφτασε στους δηµοσιογράφους, τους τεχνικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ραδιοφωνικού σταθµού του ΣΥΡΙΖΑ ‘Στο Κόκκινο’ φαίνεται ότι έχει τα πρώτα αποτελέσµατα. Οπως πληροφορείται το «S», ήδη κάποιοι από τους εργαζοµένους ενηµέρωσαν τον πρόεδρο του ∆ιοικητικού Συµβουλίου, Κώστα Νικόλτσιο, ότι αποδέχονται την υπογραφή ατοµικών συµβάσεων µε περικοπές 20% σε αποδοχές πάνω από 750 ευρώ.
»Αντίθετα, δεν υπάρχουν έως τώρα αρνητικές απαντήσεις, αλλά µόνο ένας αριθµός εργαζοµένων που µέχρι στιγµής δεν έχουν διαµηνύσει τι σκέφτονται να κάνουν.
»Στην Κουµουνδούρου εκτιµούν ότι αυτό το «σπάσιµο» του µετώπου των εργαζοµένων θα οδηγήσει σε συµφωνία µε τη συντριπτική πλειονότητα δηµοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών και αυτό ενδεχοµένως θα αποτρέψει τις απολύσεις, που και για πολιτικούς λόγους θα ήθελαν να αποφύγουν στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Αµέσως µετά την Πρωτοχρονιά αναµένεται να υπάρχει πιο καλή εικόνα για τις προθέσεις τους, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για ενιαίο δίκτυο υποδοχής ειδήσεων µε την «Αυγή» αλλά και µε την ιστοσελίδα «leſt .gr».

Η απάντηση της εκπροσώπου των εργαζομένων Μπούλικα Μιχαλοπούλου(δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Π): 

«Συνήθως, επιστρατεύουμε τη φαντασία μας για να δημιουργήσουμε αληθοφανή μυθεύματα την Πρωταπριλιά. Προφανώς ο “πληροφοριοδότης” σας για το κείμενο στην ιστοσελίδα σας την πρώτη Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5”, δεν μπορούσε να περιμένει…

»Με έκπληξη διάβασα ότι δεν υπάρχουν, έως τώρα, αρνητικές απαντήσεις στο τελεσίγραφο για μειώσεις 20% στους μισθούς των εργαζομένων πάνω από 750 ευρώ, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων, έχει απαντήσει αρνητικά και με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων έχει επιστρέψει το εκβιαστικό τελεσίγραφο (μειώσεις μισθών ή απολύσεις) ως απαράδεκτο.

»Παράλληλα, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, αυτοί που έχουν δηλώσει πρόθεση να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας υπολείπονται των δαχτύλων του ενός χεριού. Ουδέν πιο ανυπόστατο από το “μόνο ένας αριθμός (ποιός αριθμός άραγε;) εργαζομένων δεν έχουν διαμηνύσει μέχρι στιγμής τι σκέφτονται να κάνουν”. Εύσημα παραδοξότητας διεκδικεί το γεγονός ότι η απροθυμία της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων ακόμη και να προσέλθουν στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου εκλαμβάνεται ως αμφιταλάντευση. Ευσεβείς πόθοι που παρουσιάζονται ως τεκμήρια…
Και, αλήθεια, αν δεν υπάρχουν αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις για μειώσεις των μισθών, τι νόημα έχει η αναγραφόμενη ως εκτίμηση της Κουμουνδούρου για “σπάσιμο” του μετώπου των εργαζομένων;
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και με βάση την δημοσιογραφική δεοντολογία, ζητώ την δημοσίευση της απάντησης μου στην ιστοσελίδα σας με τη βεβαιότητα ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό!

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ρ/σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5” στο μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Μπούλικα Μιχαλοπούλου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *