Τριάκοντα αργύρια σε ιδιώτες, προπαγάνδα ΕΡΤ με τα λεφτά μας

Ματίνα Παπαχριστούδη, στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

«Σε εμάς κανείς δεν δίνει εντολή τι θα πούμε», ακούστηκαν να λένε στον αέρα νεο-διορισμένοι δημοσιογράφοι στην κρατική τηλεόραση, από αυτούς που προσλήφθηκαν με τις συνοπτικές διαδικασίες της διοίκησης Ζούλα και βασικό προσόν την πλήρη προσκόλλησή τους στη ΝΔ. Μεγάλη αλήθεια! Διότι κανείς, ούτε καν οι κανόνες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δεν πτοεί τους βολεμένους και εθελόδουλους της κυβερνητικής ΕΡΤ. Είναι η κομματική-πολιτική τους ταυτότητα αυτή που βγάζουν στον αέρα, τσαλαπατώντας με θράσος τόσο τις υποχρεώσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απέναντι στους πολίτες όσο και τη δεοντολογία της δημοσιογραφίας.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή της μάχης κατά του κορονοϊού, τα ελληνικά μίντια, πρωτίστως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, λειτουργούν όπως και στην περίοδο των μνημονίων: Σαν τανκς στην εμπροσθοφυλακή της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Κι αν τα ιδιωτικά ΜΜΕ τσέπωσαν τα …τριάκοντα αργύριά τους μέσω της κρατικής καμπάνιας των 11 εκατ. ευρώ για δυο μήνες ως επιβράβευση, η «δημόσια» (μόνο κατ’ όνομα) ΕΡΤ διακρίνεται στην κυβερνητική προπαγάνδα με τα δικά μας λεφτά, που πληρώνει κάθε νοικοκυριό στους λογαριασμούς ρεύματος. Παρ’ ότι είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει όλες τις θέσεις, αποσιωπά σημαντικά γεγονότα, όπως την πρόσφατη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των γιατρών και νοσηλευτών στις 7 Απρίλη. Όσο για τη θέση πως πρόκειται για «μειοψηφία αριστερών-τρελών», όπως αναγραφόταν στα δεξιά τρολ των κοινωνικών δικτύων, αντανακλά την ιδεολογική πολιτική μάχη που διεξάγεται με σφοδρότητα στην κοινωνία και αφορά την πολιτική διαχείριση της κρίσης.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ – ναι, και οι προσληφθέντες με την κομματική ταυτότητα του ενσωματωμένου στη ΝΔ!– δεν δικαιούνται να λογοκρίνουν. Ας τους βγάλουν στον αέρα και ας δώσουν την ιδεολογική μάχη, αν θέλουν. Αλλά δεν θέλουν, προτιμούν τον εύκολο δρόμο της λογοκρισίας. Και έτσι, παρελαύνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε όλες τις εκπομπές, υπουργοί και υφυπουργοί χωρίς αντίλογο, με τους παρουσιαστές να κουνάνε το κεφάλι τους ως άλλοι χειροκροτητές τους. Ο αντίλογος των εθελόδουλων διορισμένων της ΕΡΤ, αντιθέτως, εκφράζεται δυναμικά σε καλεσμένους της αντιπολίτευσης και των κινημάτων, όταν αυτοί προσκληθούν…

Για τα ιδιωτικά κανάλια δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι. Η επιβράβευση των 11 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση, συν το χάρισμα της ετήσιας δόσης για τις άδειες, εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο την επαίσχυντη στάση τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *