Το υψηλό κόστος της τηλεοπτικής χειραγώγησης

Ματίνα Παπαχριστούδη στο

ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Απόλυτα κατανοητή και εξηγήσιμη η στάση μεγαλόσχημων παρουσιαστών και δημοσιογράφων στα καλοταϊσμένα μίντια του συστήματος. Αν ρωτήσουν ή αναφερθούν στις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μη οχύρωση της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων, όπως και των σχολείων ή για την εγκληματική τακτική στα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες, θα είναι σαν να παραδέχονται τη δική τους συνενοχή στην ιδεολογική επιβολή αυτής της πολιτικής. Συνεχίζουν, λοιπόν, τον ρόλο του χειραγωγητή, επιρρίπτοντας την ευθύνη του νέου lockdown στους κατασκευασμένους από τους ίδιους «ενόχους»: Τους νέους και, φυσικά, τις διαδηλώσεις, ετοιμάζοντας το έδαφος για την αποδοχή της κρατικής καταστολής.

Η υπηρεσία τους αμείβεται πλουσιοπάροχα. Με χρήμα στους ολιγάρχες των μίντια που κατέχουν ραδιο- φωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσα ήταν μόνο η αρχή. Ειδικά για την τηλεόραση, θα πληρωθούν 1,4 εκατ. ευρώ καθαρό χρήμα για τους έξι πανελλαδικούς σταθμούς — AlphaΑΝΤ1MegaOpenΣΚΑΙStar και TV Μακεδονία

Οι ίδιοι σταθ- μοί δεν θα πληρώσουν τα 3,5 εκατ. ευρώ της δόσης για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας, οι ίδιοι ως μέτοχοι της Digea δεν πληρώνουν την ετήσια δόση για την κατοχή των ψηφιακών συχνοτήτων, οι ίδιοι παίρνουν ανταποδοτικά το «δώρο» της αφορολόγητης διαφήμισης στην τηλεόραση για το 2020 και το 2021.

Τα παραπάνω είναι το «εξτραδάκι» στη σκληρή επιχείριση προπαγάνδας και χειραγώγησης. Ως εργοδότες, οι ιδιοκτήτες των παραπάνω καναλιών επωφελούνται και από τις πολλές διευκολύνσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά: Την αναστολή συμβάσεων, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γέφυρα», τη μη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους.

Ούτε κι αυτά τους φτάνουν. Έχουν κι άλλες απαιτήσεις που βαίνουν προς ικανοποίηση. Στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιάσει ο Στέλιος Πέτσας, όπως εδώ και καιρό αποκάλυψε η στήλη, ικανοποιείται η απαίτησή τους στην κατάργηση του ορίου απασχόλησης 400 εργαζομένων με πλήρη σύμβαση εργασίας ανά σταθμό. Το Μαξίμου μειώνει τον αριθμό κατά 30%, μείον δηλαδή 120 εργαζόμενοι ανά κανάλι, δίνοντας τη δυνατότητα συμπλήρωσης του αριθμού των 400 με «απασχολήσιμους» με δελτίο παροχής εξωτερικών ανεξάρτητων εταιρειών ή θυγατρικών των ομίλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *