“Τιμωρία” στον έντυπο Τύπο και με αντισυνταγματικές διατάξεις

 

Ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ ο νόμος για τη δήθεν καταπολέμηση της διαφθοράς στον οποίο αιφνιδιαστικά κατατέθηκε η τροπολογία για το νόμο του Τύπου. Για την αλλαγή΄ του νόμου 1178/1981 δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση, η ΕΣΗΕΑ έβγαλε μια ανούσια, χλιαρή ανακοίνωση “προβληματισμού” και “ανησυχίας”. Τα πραγματικά κίνητρα της αλλαγής του νόμου περί Τύπου αναζητούνται ακόμη. 

Η αλλαγή του καταγγέλθηκε μόνο από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Ντοκουμέντο και τις μικρές εφημερίδες που βλέπουν πως μπαίνει άλλο ένα ακραίο περιοριστικό μέτρο στην επιχείρηση φίμωσης μέσω των αγωγών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση πέραν του ιδιοκτήτη, του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης μιας εφημερίδας υπεύθυνος κατά το νόμο είναι και ο έχων το (τουλάχιστον) 50% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας. Τα δύο διευθυντικά στελέχη πρέπει να είναι μέλη επαγγελματικών δημοσιογραφικών σωματείων. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία στην ταυτότητα της εφημερίδας δεν εμφανίζεται κάποιος από τους κατά το νόμο υπεύθυνους η χρηματική κύρωση ορίζεται σε 10.000 ευρώ. Τα πρόστιμα θα τα επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο έχει αρμοδιότητα αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά Μέσα. Επιπλέον η ρύθμιση ταυτίζει τα νομικά με τα φυσικά πρόσωπα, που σημαίνει ότι τα πρόστιμα θα καλείται να τα πληρώνει στο εξής εκτός της εταιρείας και ο μέτοχος.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η κυβέρνηση σε μόνο μία τροπολογία παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 14 και το άρθρο 15. Παραβιάζεται ωστόσο και το άρθρο 12 για τις εκδοτικές εταιρείες.

Το σοβαρότερο που ενέχει την έννοια της υπεξαίρεσης από το δημόσιο είναι η πρόβλεψη για την είσπραξη των προστίμων του ΕΣΡ. Θα γίνεται με απευθείας παρακράτηση του ποσού από το πρακτορείο διανομής Τύπου και μάλιστα θα προηγείται κάθε άλλης απαίτησης τρίτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *