Τα ΜΜΕ δημοσιεύουν στημένη από το υπουργείο, “συνέντευξη”, ως “ενημέρωση” για το νομοσχέδιο-έκτρωμα

Γράφει ο Χρήστος Κτενάςστη σελίδα του στο fb  για το φαινόμενο που όλο και διευρύνεται. ΜΜΕ δημοσιεύουν έτοιμα “ρεπορτάζ”, παραγώμενα από τα γραφεία Τυπου υπουργείων, του Μαξίμου, κ.λ.π. Δεν του αρκούν ούτε πλέον οι στημμένες συνεντεύξεις, τα στημένα ρεπρορτάζ με πλήρως ελεγχόμενους συντάκτες… Το εν λόγω “ρεπορτάζ” πάντως αναρτήθηκε ήδη από πλειάδα ΜΜΕ που προφανώς δεν έχουν ανάγκη τους δημοσιογράφους. Σιγά μην πληρώνουν συντάκτες όταν υπάρχουν τα γραφεία Τύπου των υπουργείων και το μαξίμου…

Δεν έχει ξαναγίνει. Το υπουργείο Εργασίας κυκλοφόρησε ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νομοσχέδιο το οποιό διένειμε στα ΜΜΕ. Το εξωφρενικό; Το σημείωμα είναι δομημένο με μορφή συνέντευξης, όπου το υπουργείο εμφανίζεται να “απαντά” στον εαυτό του, βρίζοντας την αντιπολίτευση (κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ)! Μιλάμε για γράψιμο τελείως εκτός διοικητικής δεοντολογίας (καθώς αποτελεί επίσημο κείμενο υπουργείου και δεν επιτρέπεται ούτε να παραπλανά με φόρμα συνέντευξης -καθώς ήδη μερικά ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως τέτοια) αλλά και είναι ανεπίτρεπτο στην ενημέρωση ενός υπουργείου να μπαίνουν τέτοιες εκφράσεις.

Άλλο η Βουλή ή τα ΜΜΕ όπου ο υπουργός και οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν κάθε δικαίωμα να καυτηριάσουν τους αντιπάλους τους. Εδώ όμως έχουμε επίσημο κείμενο με εκφράσεις όπως “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βιομηχανία ψεμάτων”, “Η κριτική περί «πληρωμής υπερωριών με ρεπό» είναι τουλάχιστον αστεία”, “Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση fake news!” “Μιλάμε για κωμικοτραγικό ισχυρισμό”, “Είναι ενδεικτικό της χαμηλής ποιότητας της ασκούμενης κριτικής”.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια (έχει ξαναγίνει…), αυτό ως μεθοδολογία την έχει κάνει η ΝΔ “σημαία” τον τελευταίο καιρό, μπλέκοντας ενημέρωση με προπαγάνδα, διευκρινήσεις με επίθεση κατά αντιπάλων, ενώ τα ΜΜΕ της απλώς αναπαράγουν πρόθυμα όλο αυτό το αντιδεοντολογικό παραλήρημα (χωρίς υπογραφή) χωρίς να τολμούν να ενθέσουν ούτε ένα σχόλιο. Αν η κυβέρνηση θέλει να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο της, καλά κάνει. Οφείλει λοιπον να δώσει διευκρινήσεις και απαντήσεις στις εστιάσεις της αντιπολίτευσης. Με παραδείγματα, με ανάλυση του τι πιστεύει, χωρίς χαρακτηρισμούς, χωρίς ειρωνείες. Αν δεν το θυμούνται, ο λόγος που εκφέρουν στα επίσημα κείμενα είναι αυτός του κράτους, και όχι των κομματικών τους μαγαζιών. Κανονικά, όποιο ΜΜΕ σέβεται τον εαυτό του, δεν έπρεπε καν να δημοσιεύει τέτοια κείμενα, που ευθέως προσπαθούν να εμφανιστούν ως δημοσιογραφικά και να υποκαταστήσουν τη δημοσιογραφική εργασία.

Σε τελική ανάλυση, αν θέλει ο κ. Χατζηδάκης να “περάσει” τη γραμμή του, ας βρει ένα παρατρεχάμενο δημοσιογράφο να του δώσει μια συνέντευξη (από τις συμφωνημένες με στημένες ερωτήσεις) και να απαντήσει στο ίδιο ύφος. Τουλάχιστον θα έχει αναλάβει επώνυμα και το βάρος των λόγων του και δεν θα τα χαρακτηρίζει “ενημερωτικό σημείωμα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *