Τέλος και με τη βούλα η παράλληλη SD-HD μετάδοση

hd-sdΔεν υπάρχει χρόνος, ούτε και χώρος να προχωρήσει η παράλληλη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος σε SD και HD παράλληλα, όπως προέβλεπε ο νόμος της τηλεοπτικής αδειοδότησης . Το θέμα είχε τεθεί από τη Digea, όπως είχε αποκαλύψει πριν μήνες η στήλη αυτή. Και σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι παράγοντες στην κοινή σύσκεψη που οργάνωσε η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών πρόσφατα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Επί τραπεζίου τέθηκαν τα πλάνα μετάβασης για τη σταδιακή μετακίνηση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος, τα συγκεκριμένα allotments, οι συχνότητες ανά την Ελλάδα .

Ανακοινώθηκε στους δυο παρόχους δικτύου Digea και ΕΡΤ πως οι ψηφιακές συχνότητες είναι 7 συνολικά, οπότε και επίσημα ξεκαθαρίστηκε πως η Digea θα έχει τις δυο (από τις 4 που είχε το 2014) και η ΕΡΤ άλλες δυο .

Οι υπόλοιπες προορίζονται για τα περιφερειακά κανάλια στις περιφερειακές ζώνες που θα οριστούν . Η υποχρεωτική μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης στο φάσμα κάτω των 700ΜHz, υποχρεώνει τους παρόχους δικτύου να προχωρήσουν στο DVB-T2 για να χωρέσουν όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα . Ο νέος ψηφιακός χάρτης που ακόμη δεν έχει εκδοθεί προβλέπει συνολικά 167 κέντρα εκπομπής από τα 156 που προέβλεπε ο χάρτης του 2014 .

Η Digea κατά πληροφορίες μας αναβαθμίζει σταδιακά τους ψηφιακούς πομπούς της, ωστόσο πηγές από την εταιρεία αποσαφηνίζουν πως όσο αργεί η επίσημη ανακοίνωση για τη μετάβαση σε Τ2, τόσο δεν θα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θέτει το κράτος . Δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές, ούτε και το πρότυπο κωδικοποίησης, λένε . Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και από την πλευρά του δημόσιου παρόχου δικτύου της ΕΡΤ . Σύμφωνα με πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση δεν υπάρχει πρόβλημα να αγοραστούν οι νέοι πομποί που απαιτούνται, το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για τις διαδικασίες που οφείλει να τηρήσει σε κάθε διαγωνισμό ο δημόσιος φορέας .

Και από την ΕΡΤ τίθεται το ζήτημα ότι δεν έχουν δοθεί προδιαγραφές εκπομπής σήματος και κυρίως δεν έχει αποφασισθεί το πρότυπο . Η πρόταση της κρατικής τηλεόρασης είναι σαφής και προκρίνει το HΕVC για να υπάρχει και μέλλον .

 

Πηγή: περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *