Στόχος νεοφιλελευθέρων το θέατρο και ο Πολιτισμός

Από τη Μαρία Δεναξά διαβάσαμε στο twitter πως “η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί έναν πιο αυστηρό και συγκεντρωτικό έλεγχο του θεάτρου. Στόχος είναι η υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου και της καλλιτεχνικής έκφρασης”. Ο έλεγχος του πολιτισμού φαίνεται πως είναι ο νέος στόχος των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Διαβάζουμε στη σελίδα του Tasos Sagris με αφορμή το International Video Poetry Festival που αρχίζει αύριο στο θέατρο Εμπρός: Οι Αυστραλοί καλλιτέχνες που ήρθαν στην Αθήνα για το International Video Poetry Festival που διοργανώνουμε την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14/12 στο Εμπρός, με τους φίλους και τις φίλες από το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών και το Κενό Δίκτυο, μας έλεγαν πως πριν λίγο καιρό η φασιστο-φιλελέ κυβέρνηση της χώρας τους κατάργησε το Υπουργείο Πολιτισμού περνώντας την Τέχνη υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως του Υπουργείου Βιομηχανίας.

Την ίδια ώρα το Θέατρο Εμπρός απειλείται με εκκένωση ενώ είναι γνωστό σε όλη την χώρα πως, εκτός όλων των άλλων, προσφέρει έδαφος σε εκατοντάδες νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες κάθε χρόνο φιλοξενώντας κατά βάση παραστάσεις νέων θιάσων από παιδιά που μόλις έχουν τελειώσει τις σχολές και ξεκινάνε τις πρώτες τους δημιουργικές απόπειρες εκεί. Συγχρόνως στην Βραζιλία η νεοφασιστική κυβέρνηση λίγο μετά την εκλογή της κατάργησε άμεσα όλες τις χρηματοδοτήσεις καλλιτεχνικών ομάδων και το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην Τουρκία απαγορεύουν από αυτή την εβδομάδα όποια παράσταση δεν προωθεί τον Τουρκικό πατριωτισμό και στην Ουγγαρία κλείνουν τα θέατρα και λογοκρίνουν τους θιάσους. Ο νεοφιλελευθερισμός τρομάζει μπροστά στην Τέχνη και μισεί την ελεύθερη έκφραση. Όσο οι σύγχρονοι φασίστες και οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνούν αρμονικά εναγκαλισμένοι τον κόσμο μας, τόσο αυτός ο κόσμος θα οδηγείται εξαναγκαστικά στον βαρβαρισμό, την αποβλάκωση και τον κανιβαλισμό.

Και μέρα με την ημέρα η Τέχνη που δεν ξεπουλιέται και δεν σκύβει το κεφάλι θα καταδιώκεται και θα απαγορεύεται, οι καλλιτέχνες θα ωθούνται στην αφάνεια ή την υποταγή. Ο πιο σημαντικός λόγος για να βρεθούμε αυτές τις μέρες στο Εμπρός είναι για να ουρλιάξουμε πως συνεχίζουμε να είμαστε άνθρωποι- για να υπερασπιστούμε την Τέχνη και την Ελευθερία. 152 καλλιτέχνες από 26 χώρες στηρίζουν φέτος αυτή την κραυγή. ΒΡΕΣ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ. https://www.facebook.com/events/476447963077161/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *