Στο Άμστερντάμ δικάζονται οι δολοφόνοι του Ολλανδού “Καραϊβάζ”, στην Αθήνα η δολοφονία παραμένει “ανεξιχνίαστη”

<<Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα περιορίζεται συστηματικά: με επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής έρευνας, μηνύσεις κατά εργαζομένων στα ΜΜΕ. Και η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί. Γιατί;». Αυτό έγραφε τον Απρίλιο του 2022 η ανταποκρίτρια του ARD στην Αθήνα, Βερένα Σέλτερ, σε άρθρο της για την ιστοσελίδα του Deutschlandfunk Kultur. Την περασμένη Τρίτη στο Άμστερντάμ άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Ολλανδού “Καραϊβάζ” . Ο αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ ντε Βρις θεωρούνταν ασυμβίβαστος. Τον σκότωσαν στη μέση του δρόμου στις 6 Ιουλίου 2021. Τον Γιώργο Καραϊβάζ τον δολοφόνησαν στις 9 Απριλίου 2021. Στην Ολλανδία οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως και την περασμένη εβδομάδα άρχισε η δίκη τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, “πιθανότατα είναι μόνο τα εκτελεστικά όργανα, ενώ οι ηθικοί αυτουργοί υπάρχει φόβος ότι θα παραμείνουν ασύλληπτοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρεπόρτερ έπεσε θύμα μιας σκληρής συμμορίας ναρκωτικών. Και οι δύο κατηγορούμενοι μάλλον εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου”.

Στην Ελλάδα η αστυνομία δεν παρουσίασε καμία απολύτως πρόοδο για τη δολοφονία του Καραϊβάζ και η Βερένα Σέλτερ, αναφέρει πως “το γεγονός ότι η αστυνομία δεν κατάφερε ακόμη να παρουσιάσει αποτελέσματα από τις έρευνες για τη δολοφονία του Καραϊβάζ τροφοδότησε εικασίες ότι μέλη της αστυνομίας ενδέχεται να εμπλέκονται στη δολοφονία. Ωστόσο παραμένει ακόμα εντελώς άγνωστο, τι ερευνούσε ο Καραϊβάζ λίγο πριν τον θάνατό του». Ερωτήματα για τη “σιγή ασυρμάτου” στη δολοφονία του ερευνητή αστυνομικού ρεπόρτερ εκφράζει και η “Καθημερινή” που αναρωτιέται ένα χρόνο μετά: “Παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλεγεί από τη σκηνή του εγκλήματος, και όχι μόνο, η έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καρπούς”,

αν και ανεπίσημα αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα που έχει σχέση με ” τη διαφθορά στην Αστυνομία και τις επαφές εν ενεργεία και πρώην αξιωματικών με κακοποιούς, επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα”.

«Η δολοφονία του Καραϊβάζ είναι μια ακραία περίπτωση στην Ελλάδα”, σημειώνει η Γερμανίδα ανταποκρίτρια στην Αθήνα. “Το γεγονός όμως ότι ο φόβος και οι ανασφάλειες αναγκάζουν τους δημοσιογράφους να σιωπήσουν είναι εμφανές και σε άλλους τομείς», φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο Novartis.

Οι ομοιότητες και διαφορές της δολοφονίας του Έλληνα αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ και του Ολλανδού αστυνομικού ρεπόρτερ Πέτερ ντε Βρις είναι ορατές. Και οι δυο τους ερευνούσαν κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Και οι δυο δεν είχαν προστασία και είχαν δεχθεί απειλές. Στην Ελλάδα η υπόθεση έκλεισε σχεδόν επίσημα ως “ανεξιχνίαστη”, απλά δεν ομολογείται. Στην Ολλανδία συνελήφθησαν τα “όργανα” του εγκλήματος, εκφράζονται ωστόσο προβληματισμοί πως οι πραγματικοί ένοχοι θα είναι δύσκολο να συλληφθούν.
Για τη δίκη των δυο φερόμενων ως δολοφόνων του Ολλανδού δημοσιογράφου μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Ανέτε Μπίρσελ (DPA) σε επιμέλεια Μαρία Ρηγούτσου στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *