Στη Βουλή δυο τροπολογίες Παππά για ΕΣΡ και άδειες

20161103-pappas-1021x580Αναδημοσίευση από site της ΕΡΤ

Δύο τροπολογίες κατέθεσε τελικά στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας για τον νόμο των τηλεοπτικών αδειών. Με την πρώτη αναστέλλεται το επίμαχο άρθρο που μετέφερε τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και με την δεύτερη ορίζεται ότι για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου. Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες και τη συγκρότηση του ΕΣΡ από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι, «Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ». 

Στη συνέχεια, εξήγησε το σκεπτικό των δύο τροπολογίων, «Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τοναριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι, «Υπάρχει τρόπος και πρέπει και οφείλει το πολιτικό σύστημα να τηρήσει το Σύνταγμα και να αποδώσει άδειες. Έχει αποδειχθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση, εάν υπάρχει η πολιτική αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση να διοργανώσει διαγωνισμό και αποδειχθεί τρίτον και σημαντικότερο, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να καταβάλλονται και τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία δεν καταβάλλονταν και υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα για τη χρήση του τηλεοπτικού φάσματος σε πανελλαδική εμβέλεια το οποίο είναι 250 εκατομμύρια, το οποίο πρέπει –κύριοι και κυρίες βουλευτές- πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα.

Το πώς αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές που θα κοιτάνε και αυτή τη σύνθεση της Βουλής και θα συμπεραίνουν ότι έγιναν μία από τα ίδια. Θέλω να πω ότι αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη και άδειες θα δοθούν – βεβαίως – είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συγκροτηθεί ΕΣΡ και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή νομίζω ότι είναι μια μεγάλη τομή. Και θέλω να θυμίσω, ότι όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση από τη μεριά της αντιπολίτευσης η πολιτική γραμμή ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αδειοδότηση». 

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αφορά στην κύρωση συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου, σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς έρευνας και διάσωσης.

Οι τοποθετήσεις στη Βουλή

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η τροπολογία, ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί, έχουν γίνει πέντε Διασκέψεις χωρίς αποτέλεσμα και δεν μπορεί η Βουλή να διεκπεραιώσει αυτή τη συζήτηση. «Σας ζητώ να ανοίξετε κατάλογο ομιλητών. Ένας υπουργός έχει διχάσει την Ελλάδα», είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Επί 14 και πλέον μήνες ταλαιπωρείται η κοινωνία και το νομοθετικό σώμα από τις ρυθμίσεις του κ. Παππά. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν αυτό που αισθάνονται γι’ αυτό το “κειμήλιο δημοκρατίας” που αποτελεί ο νόμος Παππά. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει αυτοτελώς τα θέματα της συνείδησής του», είπε ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ.

Το τηλεοπτικό τοπίο ανάγεται ως μητέρα των μαχών και τα κόμματα δίνουν μάχη σε δευτερεύοντα θέματα, είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος επιχειρηματίας θα πάρει άδεια; Και το έχετε ανάγει σε μείζον για να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα;».
«Ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έχει απασχολήσει όλους και είναι απορίας άξιο πως δεν θέλετε μια ανοιχτή διαδικασία», είπε ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι. «Να ανοίξει κατάλογος των ομιλητών και να μετρηθούμε σε σχέση με την ουσία. Η κυβέρνηση με πλάγιους τρόπους προσπαθεί να ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Αμυράς.

Υπέρ της ανοιχτής συζήτηση τάχθηκε ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής τα νομοσχέδια με τα οποία κυρώνονται διεθνείς συμβάσεις διέρχονται με συνοπτική διαδικασία αλλά αυτό αφορά μόνο κυρωτικά νομοσχέδια διεθνών συμφωνιών. «Από τη στιγμή που γίνεται όχημα το σχέδιο νόμου για να εισαχθεί σε συζήτηση ένας εκτελεστικός του συντάγματος νόμου, ένας νόμος που αφορά το άρθρο 15 του συντάγματος για τα ΜΜΕ και του άρθρου 95 για τη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλάζει η φύση του νομοσχεδίου», είπε και ζήτησε απόλυτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

Νίκος Βούτσης: Επιδείξαμε ευαισθησία και συμμορφωθήκαμε άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ

«Είναι σαφές πως η διαδικασία σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη που προκαλείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη διαρροή σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επί χρόνια είχαν άλλες κυβερνήσεις τέτοιες αποφάσεις και δεν έδειξαν την ευαισθησία να φέρουν προς συζήτηση τη θεραπεία των ενεργειών της διοίκησης. Και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι, για υπουργούς που διχάσανε την κοινωνία; Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για τη θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά δεν είναι ανάγκη να οξύνονται τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Ο κ. Βούτσης προσπαθεί να μας πει ότι τώρα γίνεται αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης παρά την προσπάθεια που έγινε να εκβιαστούν δικαστές», σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ είναι υποχρέωση και «δεν μας κάνει χάρη η κυβέρνηση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *