Σπάει το ολιγοπώλιο των “εκδοτών” στην ιδιωτική TV με συναίνεση ομίλου Βαρδινογιάννη

Μετά από 36 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης σπάει το εκδοτικό ολιγοπώλιο στην ιδιωτική τηλεόραση. Το λεγόμενο “κλειστό κλαμπ” των ιδιοκτητών της TV που έως σήμερα δεν επέτρεπε να δραστηριοποιηθεί κάποιος άλλος “ανταγωνιστής” στην ελεύθερη τηλεόραση, αποδέχεται πλέον ως συνεργάτη την πολυεθνική εταιρεία της United Media που κατέχει τη Nova-Wind. Η μητρική της Nova προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη θεσμική απαγόρευση κατοχής ελεύθερης μετάδοσης καναλιού από δυνδρομητική TV και κέρδισε την υπόθεση.

‘Οπως γράφει η ηλεκτρονική στήλη “typologies.gr”  από όπου παίρνουμε την είδηση, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία επέρχονται τροποποιήσεις στο πλαίσιο με τις προϋποθέσεις κατοχής άδειας για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να άρει τη διάταξη του άρθρο 43 του ν. 4779/2021 που απαγόρευε σε συνδρομητικά δίκτυα να επενδύουν στην ελεύθερη τηλεόραση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την United Media.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως για την τροπολογία αυτή συναίνεσε ο όμιλος Βαρδινογιάννης! Κι αυτό γιατί έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι συζητήσεις για τον Alpha, ο οποίος πλέον μπορεί να αλλάξει ιδιοκτησία και να περάσει σε μια εταιρεία της United Media.

Η τροπολογία που κατατέθηκε αναφέρει: “Η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α’ 233) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παρ. 1 μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης.

Η συμμετοχή εταιρείας του πρώτου εδαφίου εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης είναι δυνατή, εφόσον συμμετοχή της:

α) ΔΕΝ παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού,

β) ΔΕΝ γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και

γ) ΔΕΝ θίγεται αντικειμενική, πλουραλιστική και ίσους όρους πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζική ενημέρωσης.

Οι μέτοχοι εταιρείας του πρώτου εδαφίου μπορούν σύμφωνα τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου, να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης να μετέχουν εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *