Σε αναμονή του “ομίλου ΜΜΕ” ΣΥΡΙΖΑ πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι…

AvgiΕνημέρωση για τις εξελίξεις από την “Κατάληψη ΕΣΗΕΑ”

Οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και www.stokokkino.gr πρόσφατα ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά την αποπληρωμή των μισθών του 2016, καθώς έλαβαν το μηνιάτικο του Νοεμβρίου τον Ιανουάριο, όπως και του Δεκεμβρίου τον Φεβρουάριο. Και αυτό αποδεικνύει ότι όσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση, διεκδικούν και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, τα περιθώρια της χρήσης του κλισέ «λεφτά δεν υπάρχουν» από τη διοίκηση στενεύουν.

Κατά τη διάρκεια όμως των διεργασιών, που κίνησαν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων 2,5 μηνών με όπλο την απεργία, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις απειλές της εργοδοσίας, αλλά και την μετακύλιση προς αυτούς των ευθυνών από την πλευρά της διοίκησης για τα οικονομικά της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση τους ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο περικοπής των εξόδων αποφασίστηκε η διακοπή συνεργασίας – και χρηματοδότησης από την εταιρεία – των περιφερειακών της σταθμών (στην Πάτρα και την Καβάλα) χωρίς να διευκρινίσει τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Ενώ η συνεργασία και η χρηματοδότηση θα ισχύει πλέον μόνο για τον σταθμό της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες εθελούσιες εξόδους που θα «ελάφρυναν» τον προϋπολογισμό του σταθμού.

Μαύρη εργασία Στο Κόκκινο

Επί χρόνια, περισσότερα από 10 άτομα, δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, εργάζονταν ανασφάλιστοι και μόνο μετά το πρόσφατο δημοσίευμα μας (http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2016/12/1055.html) – από το οποίο φάνηκε ότι θορυβήθηκαν ιδιαιτέρως – έσπευσαν κακήν κακώς να ζητήσουν από όλους να κόψουν αποδείξεις, ή να πληρωθούν με αποδείξεις δαπάνης…

Δεν λείπουν φυσικά και οι περιπτώσεις της άμισθης μαθητείας, με δύο νέες δημοσιογράφους που αντί να υπογράψουν σύμβαση (αν και υπήρχε δέσμευση της διοίκηση επ’ αυτού) κατέληξαν τελικά μετά από μήνες εντατικότατης δουλειάς, να λάβουν άπαξ το ποσό των 500 ευρώ και να υπογράψουν μια δήλωση για αίτηση μαθητείας! Κι αυτό ήταν το αποτέλεσμα παρά τη συστηματική πίεση των υπόλοιπων εργαζομένων, ώστε να εξαλειφθεί Στο Κόκκινο η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Όπως μάθαμε, ο Κώστας Νικόλτσιος, ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Left Media Ραδιοφωνική – Τηλεοπτική Α.Ε. αντί να παρουσιάσει ένα σχέδιο αποπληρωμής στους απλήρωτους για 2,5 μήνες εργαζόμενους του σταθμού, το μόνο που είχε να τους πει ήταν ότι αφού κάποιος άλλος «έριξε το καράβι στα βράχια» – βλέπε διοίκηση Κώστα Αρβανίτη και προηγούμενες – και το μαγαζί τα «βγάζει δύσκολα», οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρέπει να «βάλουν πλάτη» για να προχωρήσει το καράβι.

Δεν δίστασε ακόμη να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε απόφαση των εργαζομένων για απεργία ως εκβιασμό. Έφτασε ακόμα και στο σημείο να επιτεθεί σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, χαρακτηρίζοντας «συνδικαλιές» τα επιχειρήματα που έθεσαν, ζητώντας το αυτονόητο δηλαδή τα δεδουλευμένα τους, ενώ σε όποιον δεν αρέσει του έδωσε και την επιλογή να φύγει… δηλαδή να παραιτηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο δημοσιογράφος και στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – παλιότερα του Κ.Κ.Ε. και του Συνασπισμού – αναλαμβάνει τα ηνία σε μίντια τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στο παρελθόν έχει περάσει από διευθυντικές θέσεις στην Τυποεκδοτική Α.Ε., την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, ενώ έχει διατελέσει και ταμίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.). Την περίοδο μάλιστα εκείνη (2005), υπήρξαν ερωτηματικά ως προς τη διαχείριση του ταμείου, αλλά και κατηγορίες σε βάρος του σχετικά με τα λεφτά τα οποία παίχθηκαν και χάθηκαν στο Χρηματιστήριο, που ίσως πέρασαν μέσα από την χρηματιστηριακή εταιρία στην οποία συμμετείχε ο ίδιος.

Πέραν όμως τους άγχους του για την «εξυγίανση» του μιντιακού τοπίου, τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Left Media φαίνεται πως τον απασχολεί και η «εξυγίανση» του αθλητικού τοπίου, καθώς ο Κώστας Νικόλτσιος είναι και πρόεδρος του Πανσερραϊκού. Μάλιστα προορίζεται και για πρόεδρος της Football League, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη αλλά και με πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη και αυτό σε μια περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι της Λίγκας είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το «κερασάκι στην τούρτα» για τους απλήρωτους εργαζομένους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, ήρθε από τον πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Σταμάτη Νικολόπουλο, ο οποίος το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι «μας έπιασαν κορόιδα οι τεχνικοί», επειδή η Ε.Τ.Ε.Ρ. διεκδίκησε κι έλαβε και τον μισθό του Δεκεμβρίου άμεσα και όχι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου κάτι για το οποίο συμφώνησε η Ε.Σ.Η.Ε.Α. με τη διοίκηση του σταθμού. Αντί δηλαδή η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και ο πρόεδρος της να κάνουν την αυτοκριτική τους για να δουν γιατί εκείνοι δεν έχουν καταφέρει να έχουν αποτελέσματα, προτίμησαν να καταφερθούν εναντίον ενός σωματείου το οποίο διεκδίκησε ουσιαστικά και δυναμικά και κατάφερε να έχει αποτελέσματα.

Στην ΑΥΓΗ…

Αντιστοίχως στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ οι εργαζόμενοι ανέστειλαν επίσης την απόφαση τους για 24ωρη προειδοποιητική απεργία, καθώς τους καταβλήθηκε ένα μέρος των χρημάτων που διεκδικούσαν, ενώ παράλληλα έλαβαν υποσχέσεις για την εξόφληση του 2016 και κανονικοποίηση της μισθολογικής ροής. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση – παρουσία των εκπροσώπων Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Ε.Π.Η.Ε.Α. – μεταξύ των εργαζόμενων στην Αυγή και των μελών της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Φίλη από τους οποίους η εργασιακή επιτροπή έλαβε και τις σχετικές δεσμεύσεις.

Όπως ενημερώνουν οι ίδιοι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η εργασιακή επιτροπή τους στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ της 9ης Φλεβάρη σε σχέση με τα τεκταινόμενα, κατά «τη συνάντηση αυτή εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο εκ μέρους των εκπροσώπων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (και ισχυρού μετόχου της εφημερίδας) η πολιτική βούληση να παραμείνει η “Αυγή” ανοιχτή, με έξι εκδόσεις την εβδομάδα, και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας». Επιπλέον «μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους εργαζόμενους απάντηση – δέσμευση για το 15νθήμερο που υπολείπεται από τη μισθοδοσία για το 2016», ενώ «υπήρξε δέσμευση για χρονοδιάγραμμα εξομάλυνσης της μισθολογικής ροής, καθώς και για εκπόνηση σχεδίου βιωσιμότητας».

Η «είδηση» πάντως από την ανακοίνωση των εργαζομένων προκύπτει από την αποκάλυψη του σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη δημιουργία ομίλου, που θα υπαχθούν όλα τα μίντια στα οποία είναι ιδιοκτήτης το κυβερνητικό κόμμα. Η φημολογία για τη δημιουργία ομίλου διακινείτο από καιρό, ωστόσο, νεφελώδες παραμένει το περιεχόμενο της μετάβασης στη νέα μορφή διοίκησης των δύο μέσων, και κυρίως, τι κίνδυνοι απορρέουν από μια τέτοια μετάβαση.

Όπως και σε κάθε άλλη μετατροπή διοικητικών – οργανωτικών σχημάτων εντός κρίσης, έντονη είναι η ανησυχία για βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών σχέσεων, ενώ εύλογα ζητήματα εγείρονται επίσης για τη στόχευση του ιδιοκτήτη μέσω της δημιουργίας ομίλου. Αν πρόκειται δηλαδή για μια νέα οργανωτική φόρμουλα, που στόχο έχει την καθετοποίηση της ροής ενημέρωσης και τον πιο σφιχτό έλεγχο της εκπορευθείσας από τα δύο μέσα πληροφορίας, υπό την εποπτεία ενός ενιαίου πλέον διοικητικού – δημοσιογραφικού κέντρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *