Σας θέλουμε μαζί μας πριν και μετά τις εκλογές για να παλέψουμε για τις γειτονιές μας

akadimia

  • Ματίνα Παπαχριστούδη, υποψήφια στο δήμο Αθήνας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα-Ανταρσύα σε κυβέρνηση, ΕΕ-κεφάλαιο
  • Κική Βάσσου, υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής, κεντρικός τομέας Αθηνών με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Καθώς ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος, έχει τη σημασία του να σταθούμε στις εξαγγελίες των επίδοξων δημάρχων στην Αθήνα και τη στάση των υποψήφιων περιφερειαρχών στην Αττική, για την Ακαδημία Πλάτωνος. Να θυμηθούμε τις εξαγγελίες κάποιων στις προηγούμενες εκλογές, πριν 5 χρόνια, για την ίδια γειτονιά και τον αρχαιολογικό της χώρο. Κυρίως, να υπενθυμίσουμε ποια ήταν και είναι τα αιτήματα των πολύχρονων αγώνων κατοίκων και συλλογικοτήτων, τονίζοντας ότι γι αυτά τα δίκαια και αναγκαία, που έβαλαν στα ντουλάπια οι απερχόμενες διοικήσεις, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Διαβάσαμε στις εξαγγελίες του υποψήφιου με την «Ανοιχτή Πόλη», κ. Ηλιόπουλου,για «Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος, ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, επίσπευση των απαλλοτριώσεων για ελεύθερους χώρους, κλπ». Διευκρινίζουμε ότι Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει, ενώ θεσμικά είναι χαρακτηρισμένο και σαν αρχαιολογικός χώρος. Δεν υπάρχει προστασία από τις πλημμύρες, φροντίδα για το πράσινο, τους χώρους με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα περιπατητικά μονοπάτια, επαρκής φωτισμός και εξοπλισμός καθαριότητας, αξιοπρεπής χώρος υγιεινής σε λειτουργία για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν όλα αυτά με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων. Αντίθετα, συνεχίζει να υπάρχει η υποβάθμιση  που δημιουργεί, εδώ και 50 χρόνια, η μη εφαρμογή του σχεδίου πόλης σε μια πολύ μεγάλη περιοχή με βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, αποθήκες καθώς και κατοικία. Με αποτέλεσμα αδιάνοικτους δρόμους, επικίνδυνο κυκλοφοριακό δίκτυο, απουσία δικτύων υποδομής, παντελή έλλειψη ελεύθερων χώρων, αυθαιρεσία στο χώρο από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του δήμου Αθηναίων. Ο δεύτερος, μάλιστα, δεν απαλλοτρίωσε 25 στρ για κοινόχρηστους χώρους και προώθησε τη μετατροπή τους σε οικόπεδα. Πως αλλιώς θα πετύχαινε το 2 σε 1; και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων;

Κάτοικοι από την περιοχή της Ακαδημία Πλάτωνος διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να μην κατασκευαστεί mall στην περιοχή τους, Τετάρτη 25 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Απέναντι σε αυτές τις αλήθειες να τοποθετηθεί ο κ. Ηλιόπουλος. Γι αυτά τα αιτήματα των πολύχρονων αγώνων να πάρει θέση και όχι να αερολογεί ανέξοδα, όπως οι προκάτοχοι του

Διαβάσαμε στις εξαγγελίες του κ. Γερουλάνου ότι «θα επενδύσει στην ιστορική Ακαδημία Πλάτωνος για να γίνει κέντρο πολιτισμού, φιλοξενώντας φοιτητές και σεμινάρια φιλοσοφίας». Ο κ. Γερουλάνος υπήρξε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Θα έπρεπε να γνωρίζει δύο πράγματα.  Πρώτον, ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει τη δημιουργία του Μουσείου της πόλης των Αθηνών. Εγκαταλείπει αυτό  το πρόγραμμα; Το αντικαθιστά με ένα νέο «θα»; Γνωρίζει πως είναι αίτημα όχι μόνον των κατοίκων και των συλλογικοτήτων που αγωνίστηκαν, αλλά και του Συλλόγου Αρχαιολόγων, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, πολλών ακαδημαϊκών και ανθρώπων του πολιτισμού;

oxi-mall-akadimia-platonos2-smallΔεύτερο, ότι δεν προχώρησε από το 2010 η απαλλοτρίωση τμήματος της ιδιοκτησίας της Redssa– συμφερόντων «Ελλάκτωρ», για την επέκταση του αρχαιολογικού χώρου και την προστασία του από τα καταστροφικά σχέδια της εταιρείας. Πριν εξαγγείλει ένα κέντρο πολιτισμού σαν επένδυση, να πάρει θέση γι αυτό το ζωτικό θέμα. Να πάρει θέση αν η όποια εγκατάσταση θα αφαιρέσει υπάρχοντα χώρο από το αρχαιολογικό πάρκο. Να πάρει θέση απέναντι στο αίτημα των αγώνων τόσο για ολοκλήρωση των αποφασισμένων απαλλοτριώσεων, με εναντίωση στις προσφυγές της Redsόσο και για νέες επεκτάσεις στις αδόμητες ή με εγκαταλειμμένες χρήσεις εκτάσεις.Δεν παίρνει όμως θέση και επαναλαμβάνει γενικότητες που δεν πείθουν κανέναν.

Οι εξαγγελίες του κ. Μπακογιάννη είναι πολύ φειδωλές και ακόμη περισσότερο αόριστες. Άλλωστε, το πρόγραμμά του δίνει σε μια πρόταση το κύριο χαρακτηριστικό της γειτονιάς: «παραβατικότητα, ανομία, πρόσφυγες, μετανάστες».Αυτό καθορίζει και τις προτεραιότητές του και τον τρόπο που θα τις διαχειριστεί. Ο πολιτισμός και οι οξυμένες ανάγκες ζωής των κατοίκων μπορούν να αναμένουν στο ακουστικό τους για 4 χρόνια ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανάγκη για περισσίτερο πράσινο, ο Κ. Μπακογιάννης προτείνει να αντικατασταθούν τα πλακίδια στα πεζοδρόμια!

Όσον αφορά, τέλος, την απερχόμενη διοίκηση της κας Δούρου στην περιφέρεια.Οι κάτοικοι ψάχνουν ακόμη τα 2 νηπιαγωγεία που θα κατασκεύαζε άμεσα στο οικόπεδο Αίμωνος & Ευκλείδου, που κέρδισαν με επίμονους αγώνες. Ψάχνουν και τα πολλά ευρώ που θα έδινε για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και της περιοχής κατοικίας γύρω από αυτόν. Τους έμειναν μόνον οι βόλτες – δημόσιες πριν 5 χρόνια, οι φωτογραφήσεις στο Πάρκο και το κανένα ευρώ που έδωσε για τη γειτονιά.  Θα τα κάνει σωστά ο κ. Πατούλης ή ο κ. Σγουρός; Οι όρκοι και των δύο στον ιδιωτικό παράγοντα, που μόνο για τα κέρδη του ενδιαφέρεται και ενεργεί, δίνουν την απάντηση για το πώς θα σταθούν απέναντι στις γειτονιές μας.

Όλοι οι πιο πάνω, επίδοξοι δήμαρχοι κυρίως, αλλά και περιφερειάρχες, να πουν στους κατοίκους αν γνωρίζουν κατά που πέφτει η περιοχή του πρώην Μουζάκη και τις συνθήκες που επικρατούν. Εκεί, όπου οι 8χρονοι αγώνες συνέβαλαν στην ακύρωση της κατασκευής του Mallμεγαθήριου «AcademyGardens”, το fundπου διαδέχθηκε την Artume– BlackRock, έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή γιγάντιων «κουτιών», προκειμένου να τα διαθέσει σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες,  τύπου LeroyMerlin.

Η Αθήνα και, ειδικότερα, περιοχές της όπως αυτή δεν αντέχουν άλλη τέτοιου είδους «ανάπτυξη». Δεν αντέχουν περισσότερη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και του οικιστικού περιβάλλοντος. Δεν αντέχουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την τελική υπογραφή της στην πολεοδομική «τακτοποίηση» της ιδιοκτησίας προκειμένου να αποφέρει κέρδη η εντατική εκμετάλλευσή της. Τον δρόμο τον άνοιξε η απερχόμενη διοίκηση Καμίνη. Η νέα διοίκηση του δήμου θα καλεστεί να πάρει θέση.  Οι κάτοικοι, οι συλλογικότητες και οι φορείς θα υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια αξιοβίωτη ζωή.

Τι θέλουμε, τι παλεύουμε, σε τι σας θέλουμε μαζί μας στον αγώνα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα πριν και κυρίως μετά τις κάλπες της Κυριακής για τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνα

  • Πραγματική αναβάθμιση και ανάδειξη των δυο παγκόσμιας αίγλης χώρων, του Ιππείου Κολωνού και του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Προστασία τους έναντι επιχειρηματικών συμφερόντων με καθορισμό των ζωνών προστασίας γύρω από αυτούς. Αξιοποίησή τους για εκδηλώσεις πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης. Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στο νέο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, δίπλα στις αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού.
  • Δημιουργία ενός μεγάλου πεζοδρόμου περιπάτου με δεδροφύτευση και παγκάκια, 1 λωρίδα μόνο για ποδήλατα, που θα συνενώνει τον χώρο του ΣΤ.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-Λ. ΙΠΠΕΙΟΥ ΚΟΛΩΝΟΥ-Λ. ΣΚΟΥΖΕ-ΜΕΤΡΟ-ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ-ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ.
  • Άμεση απόδοση χώρων που επιβαρύνουν την περιοχή μας με τις χρήσεις τους, με παράλληλη δημιουργία χώρων πράσινου.
  • Σχεδιασμό για μετατροπή όλης της παρακηφίσιας ζώνης σε ένα υπερτοπικό πάρκο στη Δ. Αθήνα, που θα ξεκινάει από την Π. Ράλλη έως τις 3 Γεφυρες, θα περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις, αλλαγές χρήσεων γης, μεταφορά οχλουσών επιχειρήσεων, αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή.
  • Ενοποίηση όλου του χώρου από το παλαιό εργοστάσιο Μουζάκη-Μακεδονικών κλωστηρίων-ΚΤΕΛ, με απαλλοτριώσεις-ανάκληση της οικοδομικής άδειας (Μουζάκη), & δημιουργία πρασίνου.
  • Δίκτυο όμβριων υδάτων και φρεάτια στη περιοχή Κολοκυνθού, Ακαδηµία Πλάτωνος, περιοχή Βουστάσιου και περιμετρικά στο ΜΕΤΡΟ.
  • ∆ιάνοιξη της Γαλαξιδίου Αμφιαράου, Κρέοντος στα Jumbo, Αντιγόνης, Κωνσταντινουπόλεως (εργοστάσιο ΑΤΛΑΣ), Γράµµου, µε τα απαραίτητα έργα αποχέτευσης και φωτισµού. Διαπλάτυνση της Αίµωνος, της Ιφιγενείας.
  • Ασφαλή και ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με ειδικούς διαδρόμους σε όλα τα πεζοδρόμια και επαναχάραξη κάποιων που οδηγούν πάνω σε επικίνδυνα σημεία.
  • ∆ηµιουργία τεσσάρων (4) Παιδικών σταθµών στις περιοχές Νιρβάνα, Θυµαράκια, Σεπόλια, Κολοκυνθού καθώς και δύο (2) Βρεφικών στις περιοχές Κολωνού και Θυµαρακίων-Σεπολίων. Να αναγερθούν άμεσα τα 2 Νηπιαγωγεία στις οδούς Αίμονος-Ευκλείδου στο οικόπεδο που κέρδισαν με αγώνες οι κάτοικοι το 2010.
  • Φωτισμός πλατειών και οδών, ειδικά σημείων που είναι περάσματα για παιδιά και ηλικιωμένους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *