Προσοχή, προσοχή, τα μίντια (και το ΑΠΕ) με στολή!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Το μοντέλο της απόκρυψης γεγονότων, της λογοκρισίας σε εξελίξεις που αφορούν την κοινωνία, του ολοκληρωτικού ελέγχου στην ενημέρωση μέσω των συστημικών μίντια, δεν αποδίδει στους κρατούντες. Η επικοινωνιακή ήττα της κυβερνητικής ενημέρωσης στα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, την υγειονομική κρίση και την εκπαίδευση, καταδεικνύεται από τα δειλά πολιτικά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ για τα «υπουργικά μαχαιρώματα» και τα non paper περί αποποίησης ευθυνών. Κυρίως, όμως, αποκαλύπτεται με την ήττα των ιδίων των υποτακτικών μέσων ενημέρωσης, που εξαναγκάστηκαν την περασμένη εβδομάδα να παρουσιάσουν έως και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων ρεπορτάζ από τις καταλήψεις στα σχολεία, εγκαταλείποντας το έως πρόσφατα θέσφατο επιχείρημά τους ότι οι μαθητές κινητοποιούνται για τη (μη) χρήση μάσκας…

Από τα θηκάρια της μιντιακής χειραγώγησης βγήκαν πλέον τα βαρύτερα «όπλα» προπαγάνδας: Οι ψευδείς, παραπλανητικές ειδήσεις, η συκοφαντία και η κατασκευή των «μπαχαλάκηδων», εχθρών της μόρφωσης και της εκπαίδευσης. Εγχείρημα που ταυτίζεται με την τακτική της υπουργού Ν. Κεραμέως να εκβιάσει γονείς, καθηγητές και μαθητές, «απαγορεύοντας» τη συμμετοχή στην τηλε-εκπαίδευση των μαθητών που στηρίζουν τις καταλήψεις.

Έτσι, στα δελτία-ειδήσεων-φερέφωνα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αντί της μεγάλης μαθητικής κινητοποίησης της Πέμπτης, το βάρος έπεσε σε ένα μετά βίας 5λεπτο επεισόδιο έντασης, η κάμερα ζούμαρε σε έναν νέο που πέταξε μολότοφ προς την πλευρά των ΜΑΤ, τα οποία φυσικά απάντησαν με δακρυγόνα.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των μίντια, πήρε ανοιχτά μέρος το Αθηναϊκό Πρακτορείο στην κατασκευή ψευδούς γεγονότος, δίνοντας την είδηση της διαδήλωσης των μαθητών με ψεύτικη εικόνα, στιγμιότυπο από συγκρούσεις του 2012-13! Το ΑΠΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, τροφοδοτεί με ενημερωτικό περιεχόμενο τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες. Έτσι, η συγκεκριμένη φωτογραφία ανέβηκε άμεσα σε δεκάδες λογαριασμούς που ξεσπάθωσαν εναντίον μαθητών και καταλήψεων. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ΑΠΕ είχε δικό του φωτογράφο στη διαδήλωση, αλλά επέλεξε να μην αναρτήσει τις φωτογραφίες που έστειλε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *