Πούλιτζερ στις δυο Αιγύπτιες ερευνήτριες που αποκάλυψαν το έγκλημα της Υεμένης

0Οι γενναίες Αιγύπτιες νικήτριες του φετινού Πούλιτζερ έκαναν παγκοσμίως γνωστό το δράμα της Υεμένης
Οι Maggie Michael και Nariman El-Mofty αποκάλυψαν την πείνα, τα βασανιστήρια και την παιδική κακοποίηση στη χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. Η ερευνητική δημοσιογράφος Maggie Michael και η φωτορεπόρτερ Nariman El-Mofty, συνεργάτιδες του πρακτορείου Associated Press, ήταν οι πρώτες Αιγύπτιες στην ιστορία που κέρδισαν, φέτος, το βραβείο Πούλιτζερ. Τιμήθηκαν έτσι για την εκτεταμένη, απαιτητική και αφοσιωμένη κάλυψη του εμφύλιου πολέμου στην Υεμένη και της επακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης.
Μέσα από μια σειρά ερευνητικών ρεπορτάζ, φωτογραφιών και βίντεο κατέγραψαν τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στη χώρα, όπως είναι η επιστράτευση μικρών παιδιών, οι κλοπές τροφίμων που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, οι βασανισμοί σε φυλακισμένους. Ένα από τα ρεπορτάζ τους είχε ως αποτέλεσμα, μάλιστα, την απελευθέρωση τουλάχιστον 80 κρατουμένων, όπως ανακοίνωσε το Associated Press. Επιπλέον, οι δύο νεαρές γυναίκες κατέγραψαν τον λιμό, συνέπεια του πολέμου – μέσα από τραγικές φωτογραφίες όπως το πορτρέτο ενός παιδιού που λιμοκτονεί, που από το 2016 που τραβήχτηκε έχει κάνει τον γύρο του κόσμου εφιστώντας την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στο δράμα της Υεμένης.

«Η Υεμένη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για τους ρεπόρτερ. Κι όμως, αυτή η ομάδα αψήφισε τους κινδύνους για να αφηγηθεί ιστορίες που ο κόσμος δεν θα μάθαινε από καμία άλλη πηγή – και μάλιστα με εκπληκτική λεπτομέρεια» σχολίασε εκπρόσωπος του AP.

Maggie Michael

Η Maggie Michael είναι μια ερευνητική δημοσιογράφος με 15 χρόνια εμπειρίας και έδρα το Κάιρο. Απόφοιτος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο, συνεργάζεται τόσο με το Associated Press όσο και για την εφημερίδα Independent, για την οποία στο παρελθόν έχει καλύψει διάφορεςμεσανατολικές συρράξεις, όπως στο Ιράκ και στη Λιβύη. Ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο της Υεμένης, για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες είχε αναγκαστεί να φορέσει μπούργκα και να ζήσει μαζί με διάφορες οικογένειες της χώρας.
Η Maggie Michael ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο της Υεμένης, για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες είχε αναγκαστεί να φορέσει μπούργκα και να ζήσει μαζί με διάφορες οικογένειες της χώρας.
Nariman El-Mofty

Αιγυπτιακής και καναδικής καταγωγής, είναι μια φωτορεπόρτερ με ειδίκευση σε θέματα της Αιγύπτου, της Υεμένης και γενικά της Μέσης Ανατολής. Ενώ ξεκίνησε να εργάζεται στο AP ως photo editor στα γραφεία του Καΐρου, εξελίχθηκε σε φωτογράφο του πρακτορείου στη Νέα Υόρκη, καλύπτοντας κορυφαία και αποκλειστικά θέματα.

Έχει καλύψει πολλά ζητήματα ανθρωπιστικού περιεχομένου, όπως είναι η ιστορία των πρώτων γυναικών Βεδουίνων στο όρο Σινάι που άρχισαν να εργάζονται. «Η φωτογράφιση και η αφήγηση εκείνης της ιστορίας ήταν το κάτι άλλο. Είδαμε μια ιστορική στιγμή να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας» σχολίασε η ίδια στο Twitter. Κατά την κάλυψη του εμφυλίου της Υεμένης, ξεχώρισε για «την ευαίσθητη ματιά της σε πορτρέτα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο στοιχείο μιας κοινωνίας σε ανέχεια η οποία καταρρέει κάτω από το βάρος του πολέμου» για να παραθέσουμε την ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.
Η Nariman El-Mofty έχει καλύψει πολλά ζητήματα ανθρωπιστικού περιεχομένου, όπως είναι η ιστορία των πρώτων γυναικών Βεδουίνων στο όρο Σινάι που άρχισαν να εργάζονται, μια «ιστορική στιγμή» όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια.

Πηγή: https://www.womantoc.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *