Περιφρουρούν τον εκδότη Χατζηνικολάου που δεν πληρώνει μισθούς

ΣυγκέντρωσηΑνταπόκριση της Κατάληψης ΕΣΗΕΑ από τη συγκέντρωση της Τετάρτης στον όμιλο Real Group του Ν. Χατζηνικολάου

Περιπολικά και πεζοί αστυνομικοί περιφρουρούν τις συνθήκες απλήρωτης εργασίας στο Real Group του εργοδότη Νίκου Χατζηνικολάου, κατά τη συγκέντρωση που καλεί η συνέλευσή μας για σήμερα Τετάρτη στις 12.30. Ο κ.Χατζηνικολάου δεν επιτρέπει σε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων να μοιράσει κείμενο στους απλήρωτους εργαζόμενους του.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αθλητικογράφου Γιώργου Γεωργίου περνώντας από το σημείο της συγκέντρωσης “Και λίγα λέτε” είπε για την κατάσταση που επικρατεί στον όμιλο.

«Ενώπιος ενωπίω» με την εργοδοτική ασυδοσία βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο όμιλο REALGroup του οποίου επικεφαλής είναι ο γνωστός μεγαλοδημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου που, πρόσφατα, στέφθηκε και ως πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η επιχείρηση του Νίκου Χατζηνικολάου και του συνεταίρου του Ανδρέα Κουρή -της γνωστής για τα φεσώματα στους εργαζόμενους στον χώρο των media(και όχι μόνο) οικογένειας των Κουρήδων- οφείλει στους μισθωτούς εργαζόμενους (οι οποίοι δουλεύουν στον ραδιοφωνικό σταθμό «REALFM», στην ιστοσελίδα www.real.gr, στην εφημερίδα «REALNews», στην εφημερίδα «Ειδήσεις» κ.ά.) τους μισθούς πέντε μηνών, καθώς δεν έχει πληρώσει τους εργαζόμενους από το 2016,με εξαίρεση το δώρο Πάσχα. Και για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) οι οφειλές μισθών πάνε ακόμα πιο μακριά φτάνονταςέως και το ενάμιση έτος.

Ασκώντας την χαρακτηριστική πυγμή του εργοδότη που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους σε μια περίοδο υπερυψωμένης ανεργίας στον κλάδο, ο Νίκος Χατζηνικολάου απαίτησε να βάλουν κι άλλη «πλάτη». Έχοντας προχωρήσει σε περικοπές μισθών, και ενώ είχε ξεκινήσει την απληρωσιά, αποφάσισε πρόσφατα να ανοίξει ακόμη μια νέα καθημερινή εφημερίδα,τις «Ειδήσεις».

Με το υπάρχον εργατικό δυναμικό από τα προϋπάρχοντα μέσα του ομίλου,χωρίς να τους καταβάλλει δεκάρα τσακιστή γι’ αυτή την εξοντωτική υπερεργασία. Έτσι, ένας συντάκτης υποχρεούται να δίνει θέματα σχεδόν για όλα τα μέσα του ομίλου.Και για το ραδιόφωνο και για το site και για τις δύο εφημερίδες. Φυσικά,όποιος δεν συμμορφώνεται βλέπει την πόρτα της εξόδου…

Όπως συνηθίζουν τα αφεντικά που επιθυμούν να επιβάλουν την υπερεκμετάλλευση, έτσι και ο Νίκος Χατζηνικολάου έθεσε σε «εγρήγορση» τον απαραίτητο μηχανισμό που τον περιβάλει: τους αυλικούς του,επικεφαλής του ομίλου REALGroupκαι τους εργοδοτικούς εργασιακούς εκπροσώπους των συντακτών οι οποίοι ζητούν από τους συναδέλφους να κάνουν υπομονή!

Ισχυριζόμενοι παράλληλα ότι έχουν παραιτηθεί -κάτι που δεν ισχύει- και πως τις όποιες κινήσεις για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων και ενημέρωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) για το τι συμβαίνει στον όμιλο REALGROUP θα τις κάνουν οι νέοι εκπρόσωποι των εργαζομένων που θα προκύψουν σύντομα.

Δίνοντας έτσι χρόνο στην εργοδοσία να παγιώσει την ασύστολη ασυδοσία της. Αντιμέτωπος με ένα καζάνι που βράζει στο εσωτερικό του ομίλου του, ο Νίκος Χατζηνικολάου επιχειρεί παράλληλα να κατευνάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων με το γνωστό και πολυμεταχειρισμένο σενάριο, αυτό του επερχόμενου σωτήρα – επενδυτή. Και, καθώς αυτός… οδεύει αλλά δεν έρχεται, ο πολύμηνος εμπαιγμός των εργαζόμενων κορυφώνεται.

Με την υποκρισία να ξεχειλίζει και την κοροϊδία να περιττεύει, ο Νίκος Χατζηνικολάου μπορεί καθημερινά μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης (ας μη ξεχνάμε ότι είναι και κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του ANTENNA) να κατακεραυνώνει τους πάντες. Εντούτοις, για τις δικές του οφειλές δεν λέει κουβέντα. Κι όταν ακόμα οι ίδιοι του οι ακροατές στο ραδιόφωνο τον ρωτούν γι’ αυτά που οφείλει στους εργαζόμενούς του, πετάει τη μπάλα αλλού μιλώντας αόριστα για «συκοφαντίες» και για δάκτυλο ανταγωνιστών.

Μάλιστα, αλλάζοντας την κουβέντα, ισχυρίζεται ότι ο όμιλός του είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα μαγαζιά του χώρου.Με πιο συνοπτικές διαδικασίες,στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνηθίζει να μπλοκάρει και να αποκλείει όσους τον ρωτούν επί του θέματος.

Αν και η πρόσφατη εκλογή του Νίκου Χατζηνικολάου ως προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών τον επιβραβεύει στο έπακρο για την εργοδοτική του συμπεριφορά, τα σωματεία του κλάδου εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα, όπως άλλωστε πράττουν συνολικά απέναντι στην ασυδοσία τόσο των παλιών,όσο και των νέων «παικτών» στα media.

Και με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να δείχνει ότι δεν γνωρίζει ούτε τα σκαλιά του ομίλουREAL GROUP, πόσο μάλλον να έχει ακούσει για την παράνομη συνεχιζόμενη μη καταβολή των μισθών σε συνδυασμό με την τσάμπα υπερεργασία.

Καθώς οι εργοδότες επικαλούνται τη χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στο αντίπαλο, ανταγωνιστικό μαγαζί εφαρμόζουν τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες στο δικό τους Στην πράξη, διαφυλάσσοντας τα εξωφρενικά κέρδη που εξασφάλισαν στο πρόσφατο παρελθόν -στα οποία, βέβαια, δεν αποδόθηκε ποτέ μερίδιο στους εργαζόμενους- και καταληστεύοντας σήμερα ανενόχλητοι και με όλους τους τρόπους τα μεροκάματα και την υπερεργασία, προκειμένου να ισοφαρίσουν την όποια πρόσφατη χασούρα.

Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και να υπερασπιστούμε τα εργατικά μας συμφέροντα.
Ούτε στον Χατζηνικολάου, ούτε και πουθενά, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *