Πέντε πανελλαδικά κανάλια με επίσημη άδεια 29 χρόνια μετά την ιδιωτική ΤV

adeiesTV5-9-2018Ανακηρύχθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο οι πέντε τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τον 2ετή σφοδρό πόλεμο για την τηλεοπτική αδειοδότηση. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών κέρδισαν τη μείωση φορολογίας και επιπλέον φορολογικά κίνητρα για να αποδεχθούν να πληρώσουν σε 10 δόσεις το ποσό των 35 εκατ. ευρώ για την άδεια. Επιπλέον κατάφεραν την κατάργηση του αγγελιοσήμου ενώ έχουν επιπλέον κίνητρα για τηλεοπτικές παραγωγές. Στην 2χρονη αυτή εμπόλεμη πορεία “εξαφανίστηκαν” οι άλλοτε πανίσχυροι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες Μπόμπολας και Ψυχάρης ενώ βάζει λουκέτο με πρωτοβουλία των μετόχων του, το Mega, σύμβολο της τηλεοπτικής διαπλοκής τα τελευταία 20 χρόνια. Από τους πάλαι ποτέ “διαπλεκόμενους” έμειναν οι Κυριακού(υιός) με τον ΑΝΤ1, ο όμιλος Βαρδινογιάννη με το Star και ο Γιάννης Αλαφούζος με το ΣΚΑΙ. Τη 5άδα συμπληρώνουν ο Alpha του Δ. Κοντομηνά και το E TV του Ιβάν Σαββίδη.

Στην απόφαση του ΕΣΡ που μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο έγγραφο esr_apofasi_101-2018 αξίζει αναφοράς ότι ο ΑΝΤ1 θα πληρώσει τη δόση με …δάνειο και το Ε ΤV με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου. antenna-tv

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τα τηλεοπτικά πράγματα στην Ελλάδα.Είναι ένα μάθημα υπομονής και επιμονής για όλους μας.Ένα μάθημα αντοχής και για την κυβερνητική πλειοψηφία.Είχαμε δύσκολες στιγμές, αλλά είχαμε το Δίκαιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας.Η τηλεόραση περνά σε μια νέα φάση. Και έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε χαρούμενοι. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία ολοκλήρωσαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια εκκρεμότητα 30 χρόνων.

Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ως προς το περιεχόμενο. Το Σύνταγμά μας έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για το τι οφείλει να κάνει εκείνος, στον οποίο η Πολιτεία έχει αποδώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη δημόσια συχνότητα.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΕΣΡ σημαίνει ότι από αύριο -και εντός 15 ημερών- κάθε κάτοχος τηλεοπτικής άδειας υποχρεούται να καταβάλει το τίμημα της πρώτης δόσης, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν, κάποιοι είχαν βρει την Πολιτεία αδύναμη. Πλέον, η Πολιτεία επανακάμπτει».

 

Οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί που λαμβάνουν από μία τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου είναι οι:

Alpha – ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.
ANT1 – ANTENNA TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Epsilon TV – ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΣΚΑΪ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
STAR – ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΣΡ:

“Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2017 του ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, ο οριστικός δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *