Ο ψηφιακός αυτοματισμός της προπαγάνδας

Της Μ.Παπαχριστούδη στη στήλη

“Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Εν μέσω ρεπορτάζ για την πετυχημένη κυβέρ- νηση Μητσοτάκη και τη «γεμάτη» χριστουγεννιάτικη αγορά, στήθηκαν και τα σενάρια πολέμου στην περιοχή, με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ και δημοσιεύματα για το αναμενόμενο μετά τις γιορτές «θερμό» επεισόδιο με τη Τουρκία. Κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ στήνουν τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό, προβάλλουν και «προμοτάρουν» στρατιωτικούς και «καθηγητάδες» για να δικαιολογήσουν το παιχνίδι ισχύος που παίζεται στα πετρελαϊκά συμφέροντα και τις ξένες κυβερνήσεις.

Όσο για την προπαγάνδα, έχει αλάξει μεθόδους. Γεννιέται και καθοδηγείται σε έναν αθέατο κυβερνο-κόσμο με αυτοματοποιημένους κώδικες ψευδών ή κατασκευασμένων ειδήσεων και παραπληροφόρηση, με χρήστες κοινωνικών δικτύων-φαντάσματα -τα λεγόμενα bots του twitter.

Στόχος τους δεν είναι η χειραγώγηση των πολλών αλλά των λίγων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Είναι οι image maker της ψηφιακής προπαγάνδας, μισοί άνθρωποι-μισοί αλγόριθμοι, τα «υβριδικά bot». Όπως δε καταδεικνύουν δεκάδες έρευνες, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα καταφέρνουν. Ο πληροφοριακός ακροδεξιός θόρυβος που σκορπά μίσος για τους πρόσφυγες-μετανάστες σε όλη την Ευρώπη είναι το καλύτερο παράδειγμα για την επιτυχία της ψηφιοποιημένης χειραγώγησης. Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρεται πως ο αριθμός των χωρών που διεξάγουν οργανωμένες κυβερνητικές καμπάνιες πολιτικής παραπληροφόρησης με τη χρήση «κυβερνο-στρατιωτών» –δικτύων ή bots– έχει αυξηθεί από 28 το 2017 σε 70 το 2019.

Το πεδίο μάχης για την επιβολή αυτού του είδους προπαγάνδας, όπως στην περίπτωσή μας με το στήσιμο σκηνικού πολέμου με την Τουρκία, ασκείται κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι διαμορφωτές των κυρίαρχων τάσεων στην πληροφόρηση, είτε πρόκειται για δημοσιογράφους είτε για ειδικούς πολιτικούς αναλυτές είτε για επικοινωνιολόγους, θα πρέπει να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες αναλύσεις, ειδήσεις, πληροφορίες. Η μαζική αναπαραγωγή και επιρροή των παραδοσιακών Μέσων θεωρείται πλέον δεδομένη. Ενισχύεται παράλληλα με την παραδοσιακή προπαγάνδα ελέγχου και χειραγώγησης από τα επιτελεία της κυβέρνησης, του στρατού και του παρακράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *