Ο Χρυσοχοΐδης βάζει τα γυαλιά σε Όρμπαν και Μακρόν

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Το καθεστώς ατιμωρησίας που κυριαρχεί στην Ελληνική Αστυνομία, υπό την ηγεσία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οδηγεί σε αντιδημοκρατική εκτροπή. Με απόλυτα θρασύ τρόπο ο υπουργός παρουσίασε το «σχέδιο διαχείρισης υπαίθριων δημόσιων συναθροίσεων», το οποίο υλοποιεί τον νόμο απαγόρευσης διαδηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη (νόμος 4703/2020), χρησιμοποιώντας τα αντιδημοκρατικά προεδρικά διατάγματα 73 και 75, που λύνουν θεσμικά τα χέρια των δυνάμεων καταστολής. Το νέο δόγμα της ΕΛΑΣ εισάγει και τον θεσμό της «αστυνόμευσης» δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ και τον πλήρη έλεγχο στη ροή και διακίνηση της πληροφόρησης αποκλειστικά από το ενιαίο στρατηγικό κέντρο επικοινωνίας, το οποίο ιδρύεται ξεχωριστά και θα κατέχει τα δικά του μέσα.

Για τους ανθρώπους των ΜΜΕ που βρίσκονται στις διαδηλώσεις ως «μάρτυρες δημοσιότητας», το σχέδιο είναι σαφές: Καθορίζεται από την αστυνομία συγκεκριμένο σημείο για αυτούς, χωρίς πρόσβαση στα συμβαίνοντα στις διαδηλώσεις, με πρόσχημα την προστασία τους — επιχείρημα γελοίο, όταν όλοι γνωρίζουν πως τα περισσότερα «θύμαtα» προέρχονται από τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής. Ορίζεται, δε, ειδικός αξιωματικός για την επίβλεψή

τους. Η πρόβα τζενεράλε, έγινε στις 6 Δεκέμβρη στα Εξάρχεια, όταν φω- τορεπόρτερ και δημοσιογράφοι εξω- θήθηκαν στο οδόστρωμα για να μην καταγράψουν τις επιθέσεις ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ και ασφαλιτών.

Η απουσία καταγραφής γεγονότων σε διαδηλώσεις από τους ανθρώπους της ενημέρωσης υποκα- θίσταται από τη «στρατηγική επικοινωνίας». Η αστυνομία θα απαντά «στις ψευδείς ειδήσεις των διαδηλωτών» που διακινούνται «μέσω διαδικτύου» με τη δική της ενημέρωση.

Για αυτό, θα συγκεντρώνονται οι εικόνες από τις κάμερες των αστυ- νομικών αλλά και των drones που θα καταγράφουν τις διαδηλώσεις και το υπουργείο θα εκδίδει δελτία τύπου για τα «συμβάντα». Επιβάλλεται έτσι απαγόρευση καταγραφής γεγονότων από ΜΜΕ-δημοσιογράφους και διακινείται στα ΜΜΕ αποκλειστικά η «ενημέρωση» του υπουργείου. Ουσιαστικά, προωθείται η αστυνόμευση της σύνταξης ειδήσεων, κάτι που δεν διανοήθηκε να πράξει ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία. Το επόμενο βήμα είναι ορατό· να απαγορευθεί η κινηματογράφηση των δυνάμεων καταστολής και από διαδηλωτές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *