Οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα για τη βία εναντίον δημοσιογράφων στις ΗΠΑ

Kerem Yucel/AFP από τη σελίδα των RFS

Με σημερινή της έκκληση η Οργάνωση “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” μετά από το μπαράζ των βίαιων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων από τις αστυνομικές δυνάμεις, ζητά από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Η οργάνωση παρενέβη μετά την έξαρση των βίαιων επιθέσεων εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων, στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία του άοπολου Τζορτζ Φλόιντ. Με κορυφαία την τύφλωση της δημοσιογράφου Λίντα Τιράδο στη Μινεάπολη από λαστιχένια σφαίρα η RSF, μέχρι τώρα πιστοποιήθηκαν 68 περιστατικά επιθέσεων από αστυνομία ή διαδηλωτές εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαμαρτυρίες.

Τους πυροβολούν με λαστιχένιες σφαίρες και μπάλες πιπεριού, εκτίθενται σε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, ξυλοκοπούνται και απειλούνται επειδή απλώς κάνουν τη δουλειά τους. 

Η δαιμονοποίηση των Μέσων Ενημέρωση Ντόναλντ Τράμπ σύμφωνα με την Οργάνωση είναι μια από τις αιτίες της βίας εναντίον των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των πιο σοβαρών επιθέσεων καταγράφεται:

Η RSF ζητά επείγουσα δράση από τις αμερικανικές αρχές για να τηρήσουν τις ιδρυτικές αρχές της χώρας όσον αφορά τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες , συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ που θα απαγορεύει τις συλλήψεις δημοσιογράφων καθιστώντας σαφές ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα στοχοποιούνται και δεν θα πυροβολούνται και θα πρέπει να προστατεύονται.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται 45η από 180 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Παγκόσμιου Τύπου 2020 της RSF  . 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *