Νέος πόλεμος αφεντικών στο μέτωπο των «ειδήσεων»

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου (23-10-2022)

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις κυοφορούνται στα παρασκήνια των μίντια, με νέους «επενδυτές» από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την ενέργεια να επεκτείνουν την παρουσία τους στην παροχή «ειδήσεων και ενημέρωσης», με την απόκτηση και έλεγχο περιφερειακών καναλιών, δημιουργία web tv στο Διαδίκτυο και στήσιμο ιστοσελίδων. Όλα αυτά, ενώ οι ειδήσεις στα μεγάλα κανάλια των επιχειρηματιών που ξεπήδησαν από το μνημονιακό ολοκαύτωμα, όσον αφορά την αξιοπιστία δημοσιογραφίας και ενημέρωσης, βρίσκονται σε σημαντική πτώση ποσοστών.

Το ενημερωτικό περιεχόμενο έχει μεγαλύτερη επιρροή, καθώς διακινείται στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά Μέσα, παρά στα κλασικά δελτία της TV. Οι ίδιες οι μετρήσεις της Nielsen καταγράφουν την πτώση. Στις ηλικίες που ενδιαφέρουν τόσο την ιδιοκτησία όσο και την πολιτική εξουσία και είναι από 18 έως 54 ετών, δελτία βλέπουν πολύ λιγότεροι από ένα εκατομμύριο. Η ενημέρωση «πουλάει» –πάντα με τα νούμερα των δικών τους μετρήσεων– περισσότερο στα μικρότερα περιφερειακά κανάλια…

Σε αυτό το τοπίο καταγράφεται η είσοδος νέου επιχειρηματικού κεφαλαίου με συμφέροντα που εκτείνονται από τον αθλητισμό και τα βιολογικά προϊόντα έως τη μεταφορά πετρελαίου και την ενέργεια. Η αρχή έγινε με την είσοδο του Μελισσανίδη, όταν εξαγόρασε τη Ναυτεμπορική. Πριν ένα μήνα, έβγαλε το νέο τηλεοπτικό οικονομικό κανάλι, που μεταδίδεται διαδικτυακά αλλά και στις συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote και Nova. Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, επίσης, ο όμιλος Βαρδινογιάννη μεταβίβασε το 50% των μετοχών του Alpha TV στην εταιρεία κεφαλαίων Primos, με άγνωστο ιδιοκτήτη, έναντι 41 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, ευοδώθηκε η πολύμηνη διαπραγμάτευση του επιχειρηματικού διδύμου Μπάκου-Καϋμενάκη, με την εξαγορά του Action 24 από τον Παναγιωτάκη, ο οποίος αμέσως εξαγόρασε το ημιθανές Channel 9 που ανήκε στον Κοντομηνά. Οι ίδιοι φέρονται να βρίσκονται πίσω από τη συμφωνία με τον δήμο Ασπροπύργου για την υπενοικίαση του 30% του προγράμματος του Attica TV μέσω μιας Ι.Κ.Ε που δημιουργήθηκε πριν λίγες μέρες, με έναν μέτοχο και κεφάλαιο 300 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, δε, συνεχίζουν οι διαρροές και φήμες για τη μερική ή ολική πώληση του Open του Σαββίδη…Εξασφάλισαν πρόσφατα και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash που ετοιμάζεται να βγει στοπν αέρα με ενημερωτικό-φυσικά-πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *