Νέα παράταση για το αγγελιόσημο!

edoeap-730x415Διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ για την “Τριμερή για το ασφαλιστικό στα ΜΜΕ” στο site του etapmme

Αυτή την Πέμπτη θα γίνει νέα συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών ενώσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας για να διευκολυνθεί το έργο της διαπραγμάτευσης για την επιβολή νέου φόρου στις διαφημίσεις που θα είναι ουσιαστικά εργοδοτική εισφορά, θα λάβει νέα παράταση η κατάργηση του αγγελιόσημου. Πληροφορίες λένε πως θα δοθεί παράταση ως το τέλος του έτους και θα καταργηθεί οριστικά-αφού αντικατασταθεί- την 1η Ιανουαρίου 2017.

Το ρεπορτάζ της συνάντησης

<<Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου «τριμερής συνάντηση για το ασφαλιστικό που συγκάλεσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τους αιρετούς εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και Ενώσεων εργαζομένων στην Ενημέρωση και των εργοδοτών».

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, «συμφωνήθηκε η συγκρότηση μιας επιτροπής που θα επεξεργαστεί τη λύση για τη διατήρηση ισχυρών επικουρικών ταμείων (ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ)».

Σε συζήτηση των προέδρων, αμέσως μετά, παρουσία των νομικών συμβούλων, συμφωνήθηκε ότιδιαπραγματευτές θα είναι οι πρόεδροι Δημήτρης Κουμπιάς (ΠΟΕΣΥ), Σταμάτης Νικολόπουλος (ΕΣΗΕΑ), Νίκος Καρράς (ΕΣΗΕΜΘ), Κυριάκος Κορτέσης (ΕΣΗΕΠΗΝ), Θεμιστοκλής Μπερεδήμας (ΕΣΠΗΤ) και Μάρκος Γκανάς (ΕΠΗΕΑ – ΠΟΕΠΤΥΜ), ενώ αναμένεται να κληθεί και ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελος Τάτσης. Θα πλαισιωθούν από τεχνικούς συμβούλους όπως ο Σάββας Ρομπόλης και οι νομικοί σύμβουλοι των Ενώσεων.

Όπως μετέφεραν οι πρόεδροι, εάν τελικά υπάρξει συμφωνία με τους εργοδότες (για πόρο που θα καλύψει την ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ), υπάρχει και υπόσχεση κατοχύρωσης με νομοθετική ρύθμιση.

Είπαν δε ότι οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ΜΜΕ δεν ήταν αρνητικοί σε μια θεσμική συζήτηση για νέο πόρο ή για συνδυασμό πόρου και εισφορών, αλλά ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, για τα κόστη και τον τρόπο υπολογισμού παροχών και για τον συνολικό αριθμό εργαζομένων και συνταξιούχων του κλάδου, ζητώντας παράλληλα συμμετοχή στη διοίκηση του φορέα. Πάντως, η άποψη των ιδιοκτητών ΜΜΕ για πόρο ως ποσοστό του τζίρου διαφήμισης, αφήνειανοιχτά «παράθυρα».

Τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΕ θέλουν να έχουν σύντομα στα χέρια τους μια νέα αναλογιστική μελέτη με ορίζοντα δεκαετίας για τον ΕΔΟΕΑΠ (με πρόσθετα ερωτήματα), η οποία θα αναλύει τις τρέχουσες συζητήσεις και εξελίξεις.

Μετέφεραν, όμως, μια αισιοδοξία μεγαλύτερη από αυτή που ταιριάζει στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και στις θέσεις που κατατίθενται από κάθε πλευρά.

Υπάρχουν π.χ. μια σειρά από ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν ενιαίες απαντήσεις: Πως θα προσδιοριστεί ο πόρος, ποιος θα εισπράττει, με ποιες διασφαλίσεις (διατάξεις ΚΕΔΕ;), ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, για ποιες παροχές; Αλλά και ποιος θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει την 1η Αυγούστου.

Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση της Επιτροπής στις αρχές της εβδομάδας και Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη υπάρχει νέα συνάντηση με τους εργοδότες των ΜΜΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Νέα δεδομένα στην τηλεοπτική διαφήμιση

Την επομένη της συνάντησης, το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Ιουνίου, δόθηκε για διαβούλευση το προσχέδιο νόμου για το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου» (στην τηλεόραση). Εκτός από τις προφανείς αλλαγές στην τηλεοπτική αγορά, ερώτημα αποτελεί εάν θα επηρεαστεί και η ατζέντα των συζητήσεων ιδιοκτητών ΜΜΕ με τα σωματεία εργαζομένων σχετικά με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως σημειώνεται: «Ποσοστό δέκα επί τοις εκατό (10 %) των ακαθαρίστων εσόδων του συνόλου των Συναλλαγών του Συστήματος θα καταβάλλεται ημερησίως κατά τον διακανονισμό των Συναλλαγών από τον Διαχειριστή υποχρεωτικά στον Ρυθμιστή. Τα έσοδα αυτά προορίζονται για την συντήρηση της λειτουργίας του Συστήματος και την κάλυψη των αναγκών του «Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε.» (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), σύμφωνα με τα άρθρα 44 και επ. του Ν. 4339/2015.»

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) αντέδρασε με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα το κόστος είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση σχολίασε ότι στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν αναφέρονται οι λέξεις «επιστροφές», «πιστωτικά σημειώματα», «πολύμηνοι διακανονισμοί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *