Μύλος πάλι με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

ψηφιακή-1Πόλεμος και πάλι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και σοβαρή ενόχληση-οργή από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη στάση του ΕΣΡ. Το Συμβούλιο που κάλεσε χθές Δευτέρα όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΕΡΤ,Digea, ΕΕΤΤ, εκπρόσωπο της SEDDIF και τον καθηγητή Σ. Καψάλη, κατάφερε αυτό που αναμενόταν. Να ξαναμπλέξουν όλοι με την τεχνολογία η οποία δεν υπάρχει αλλά θα υπάρξει, για να αποδείξουν πως χωράνε περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Και πράγματι χωράνε. Αν όμως η χώρα κάνει μια 2η ψηφιακή μετάβαση, με έναν νέο χάρτη συχνοτήτων που θα υιοθετηθεί και θα γίνει υπουργική απόφαση. Αφού προηγουμένως θα γίνει ο διαγωνισμός για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών ως το 2020 άντε 2021 για να τους δοθεί το 2ο Ψηφιακό Μέρισμα, ήτοι το φάσμα των 700 MHz, ήτοι οι συχνότητες από την 50 ως και την 59 στα UHF.

Όλα αυτά όμως θα γίνουν μετά το 2020, άρα η χρησιμοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μην δοθούν τώρα τηλεοπτικές άδειες! Αυτό είναι το θέμα όλων.

Να ξαναγίνει δηλαδή ανάποδα όλη η διαδικασία όπως έγινε το 2012-2013. Τότε που θα γινόταν ο διαγωνισμός για να δοθούν οι συχνότητες στη Digea και η Βουλή επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς προηγουμένως να έχουν χορηγηθεί οι επίσημες τηλεοπτικές άδειες.

Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο της διαπραγμάτευσης με τις όμορες χώρες για την εξασφάλιση συχνοτήτων όταν θα δοθεί το Ψηφιακό Μέρισμα, για τις λιγοστές δηλαδή συχνότητες που θα παραμείνουν για την ελεύθερη τηλεόραση, Αυτό που δεν λένε είναι πως όταν δοθούν οι δίαυλοι του φάσματος των 700 ΜΗz, ακόμη και με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία της DVB T-2 το φάσμα δεν είναι ανεξάντλητο, αφού θα μειωθεί.

Είναι φανερό πως μια πολιτική απόφαση εμπλέκεται εσκεμμένα με τους τεχνολογικούς όρους με ένα μόνο στόχο. Να παραμείνει κλειστή η αγορά του καναλάρχη.

1 comment for “Μύλος πάλι με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *